精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
2.Climate change has caused a rise in sea levels.This has increased the amount of salt in fresh water used on coastal farms.As a result farmers are increasingly unable to use fields close to the sea.
Scientists call this process"salinization."(盐碱化)But a farmer in the Netherlands is now using a mixture of sea and fresh water to grow healthy and tasty vegetables.Marc Van Rijsselberghe started with an experiment.He put several kinds of plants in saline.
"We put a lot of plants in the fields and then we put them in fresh water and in sea water,and then we see which variety is surviving and which variety is dying."
Mr.Van Rijsselberghe worked on the project with scientists from the Free University of Amsterdam.He divided a farm into eight irrigated areas.Separate pipes pumped fresh and sea water,and a computer program created water with eight levels of salinity.Computerized measuring devices called"sensors"controlled the water levels and the levels of salinity.Mr.Van Rijsselberghe says he was able to harvest vegetables from most of the eight test areas.He says the vegetables were smaller than those grown in fresh water.But he says they also have more sugar and salt,so they taste better.
The farmer grew carrots,cabbage,onions and beetroot.But he found that potatoes grew better than the other vegetables in the combination of sea and fresh water.Mr.Van Rijsselberghe says four kinds of these potatoes were recently sent to Pakistan,where thousands of hectares of land have been damaged by salinization.Farmers in Pakistan will test the Dutch potatoes to see if they can be grown in those fields.

28.What's the purpose of the author mentioning the climate change in the first paragraph?B
A.To show the reason for a rise in sea levels.
B.To introduce the topic of the passage.
C.To tell readers the amount of salt in sea water has increased.
D.To tell readers that farmers are unable to use fields close to the sea.
29.What's"salinization"?D
A.There is much salt in fresh water.
B.There is the most salt in fresh water.
C.There is less salt in fresh water.
D.There is more and more salt in fresh water.
30.From the passage we can learn thatD.
A.Marc conducts the experiment all by himself
B.the vegetables have more salt than sugar
C.carrots grow well,as was expected
D.the experiment is to find out which variety is more suitable for sea water
31.Why were potatoes recently sent to Pakistan?B
A.Because Pakistan lacks potatoes.
B.Because Pakistan has also been damaged by salinization.
C.Because potatoes are in great demand in Pakistan.
D.Because the people in Pakistan like eating more potatoes.

分析 本文是一篇说明文,讲述了世界各地由于土地盐碱化,很多植物都不能存活.科学家们通过实验,找出能在海水里种植的农作物,来克服土地盐碱化造成的损失.

解答 28~31.BDDB
28.B 考查文章主旨.说明文通常将文章主题放在开头的第一段,所以作者在第一段提到气候变化的目的是为了引入文章主题.故选B.
29.D 考查细节理解.根据"This has increased the amount of salt in fresh water used on coastal farms"可知,盐碱化是指水中含盐量增加.故选D.
30.D 考查推理判断.根据"We put a lot of plants in the fields and then we put them in fresh water and in sea water,and then we see which variety is surviving and which variety is dying"可知,这个实验是为了找出哪个品种更适合在海水里生长.故选D.
31.B 考查细节理解.根据"these potatoes were recently sent to Pakistan,where thousands of hectares of land have been damaged by salinization"可知,巴基斯坦的土地也被盐碱化所破坏.故选B.

点评 阅读理解考察学生的细节理解和推理判断能力,做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确的选择.在做推理判断题不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

12.假定你是高中生李华.你班同学决定举行班级春游.请你写一封邮件邀请外教Susan参加,要点包括:
1.时间:4月22日早8点北门出发;下午5点公园入口处集合返校;
2.地点:东湖绿道;
3.内容安排:绿道骑自行车;户外野餐(食物自备);小组自由活动.
注意:
1.词数100左右,开头语已为你写好;
2.可以适当添加细节,以使行文连贯.
参考词汇:东湖绿道 The East Lake Greenway
Hi Susan,
We're planning a spring outing for the whole class.
We'd like to invite you to join us in this activity.
Regarded as the most beautiful greenway with its breath-taking scenery,the East Lake Greenway has become a hot tourist attraction of Wuhan.(高分句型一)Therefore,we decide to organize the spring outing there.We'll gather at the school North Gate at 8 am on April 22nd.After our arrival at the Greenway,the whole class will be divided into several groups.Riding bikes along the way,taking photos and having an outdoor picnic are what on our schedule.(高分句型二)You can join whichever groups to experience fun and excitement.Oh,one more thing,don't forget to show up at 5 pm,when we gather to go back to school together at the entrance of the Cherry Blossom Garden.(高分句型三)
It will be nice to have a good time with you in the spring outing.Expecting your reply and your coming as well.
Yours,
Li Hua.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

13.Yash Gupta has worn glasses for many years.When they broke one day and he was not able to wear them to school (Northwood High School in Irvine,CA),he had a big problem.He could not see much of what was going on in his classroom and,at the end of the day,realized he had learned nothing that day!
Yash quickly got his glasses fixed,but his experience changed his life.He realized that there were probably many kids around the world that did not have proper glasses to help them learn in school.
So he did some research.He found out that there 13 million children around the world don't have proper glasses to help them see in class.And he learned that not having glasses can cause a 20% loss in learning!
Instead of just shaking his head at this problem,he decided to do something about it.Yash started a small organization,Sight Learning,to help find glasses for other kids and teens that need them.
He created Sight Learning in 2011 and since then he has impacted thousands of young students around the world!Sight Learning's mission is"to provide eyeglasses to students who need them but cannot afford them."They have collected and donated over $1,000,000 worth of eyeglasses.This has helped over 20,000young people in 5countries to see better!
Yash was honored as a CNN Hero.As Dr.Seuss once said,"Unless someone like you cares a whole awful lot,nothing is going to get better.It's not."Yash is a great example of a young person taking action to not only improve his own life,but those of others.

21.What inspired Yash to take action?D
A.His desire to improve his own life.
B.Many years of wearing eyeglasses.
C.His failure to learn something at school.
D.Millions of children's lack of proper glasses.
22.What can we learn from the passage?C
A.Yash could learn well without wearing his glasses.
B.About 80% of information in class may be ignored due to poor eyesight.
C.Yash created Sight Learning to help thousands of teenagers.
D.Dr.Seuss thought nothing was going to get better without Yash.
23.What would be the best title for the text?B
A.Sight Learning helps young people see better.
B.Teenager with a clear vision to help others see.
C.A teenager hero devoted to helping others.
D.Nothing is difficult to a willing heart.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:词汇应用

10.I don't think we're anyworse(bad) off than a lot of other people.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:词汇应用

17.If you combine(结合)your knowledge with my experience,we are sure to succeed.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

7.One spring,when I was 10,during one of my father's layoffs (失业),I could tell my mother was unhappy.I decided to cheer her up by buying her a special Mother's Day gift.
One day after school I rode my bike to the Agins,which,I learned years later,was known for its high-end fashions (时尚) and styles.I introduced myself to Sylvia Agins,telling her I was looking for a Mother's Day present.
"Do you think she'd like a purse?"she asked.I told her.I thought she might.
She took out an Italian handbag made of leather.She asked me what I thought,and I told her that my mom would like it.
"How much money do you have?"she asked.
"Twelve dollars,"I said.
"You're in luck,"she told me."It's only﹩11.You have a dollar left over for the card."She gift-wrapped the purse and thanked me for my business,and I rode off home with the package under my arm.
When my mother opened the gift the next Sunday morning,she asked in an accusing tone,"Where did you get this?"
"I bought it at the Agins.It cost me﹩11."I said.
My mother was shocked into silence.
It wasn't until many years later,when I learned that the purse was worth several hundred dollars,that I appreciated just how wonderful Sylvia Agins had been to me.I always felt bad that I never had a chance to properly thank her.
"You know,my son,what really amazes me to this day,"my mother said,"Letting you have the purse for just a few dollars was unbelievable enough.But the fact that she let you leave the store with a dollar for the card was a touch of kindness that I'll never forget."

46.The author bought his mother a purse toB.
A.surprise his mother          
B.make his mother happy
C.show his ability of making money 
D.thank his mother for buying him a bike
47.Why was the author's mother shocked into silence?D
A.She wasn't expecting a gift from her son.
B.The purse was bought from the Agins.
C.The author bought a card to go with the purse.
D.The Agins charged so little money for the purse.
48.Sylvia Agins'behavior shows thatB.
A.she is good at making money    
B.she is kind and thoughtful
C.she knows how to choose presents
D.she is critical and mean
49.Which of the following can be the best title for the text?C
A.An Unforgettable Event  
B.A Considerate Mother
C.A Priceless Mother's Day GiftD.
D.Kind-hearted Shop Owner.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:词汇应用

14.Weather permitting,we'll go for an outing this weekend.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:词汇应用

11.They tried todefend(保护) themselves against the enemy with all their might.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

5.In 2017,it is recommended that such important reform policies associated with the interest of general public              carried out immediately.(  )
A.beB.wereC.areD.have been

查看答案和解析>>

同步练习册答案