精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
6.Papa,as a son of a dirt-poor farmer,left school early and went to work in a factory,for education was for the rich then.So,the world became his school.With great interest,he read everything he could lay his hands on,listened to the town elders and learned about the world beyond his tiny hometown."There's so much to learn,"he'd say."Though we're born stupid,only the stupid remain that way."He was determined that none of his children would be denied ( 拒绝) an education.
Thus,Papa insisted that we learn at least one new thing each day.Though,as children,we thought this was crazy,it would never have occurred to us to deny Papa a request.And dinner time seemed perfect for sharing what we had learned.We would talk about the news of the day; no matter how insignificant,it was never taken lightly.Papa would listen carefully and was ready with some comment,always to the point.
Then came the moment-the time to share the day's new learning.
Papa,at the head of the table,would push back his chair and pour a glass of red wine,ready to listen.
"Felice,"he'd say,"tell me what you learned today."
"I learned that the population of Nepal is…"
Silence.
Papa was thinking about what was said,as if the salvation(拯救)of the world would depend upon it."The population of Nepal.Hmm.Well…"he'd say."Get the map; let's see where Nepal is."And the whole family went on a search for Nepal.
This same experience was repeated until each family member had a turn.Dinner ended only after we had a clear understanding of at least half a dozen such facts.
As children,we thought very little about these educational wonders.Our family,however,was growing together,sharing experiences and participating in one another's education.And by looking at us,listening to us,respecting our input,affirming(肯定) our value,giving us a sense of dignity,Papa was unquestionably our most influential teacher.
Later during my training as a future teacher,I studied with some of the most famous educators.They were imparting (传授) what Papa had known all along-the value of continual learning.His technique has served me well all my life.Not a single day has been wasted,though I can never tell when knowing the population of Nepal might prove useful.

25.What do we know from the first paragraph?D
A.The author's father was born in a worker's family.
B.Those born stupid could not change their life.
C.The town elders wanted to learn about the world.
D.The poor could hardly afford school education.
26.It can be learned from the passage that the authorD.
A.enjoyed talking about news
B.knew very well about Nepal
C.felt regret about those wasted days
D.appreciated his father's educational technique
27.What is the greatest value of"dinner time"to the author?A
A.Continual learning.
B.Showing talents.
C.Family get-together.
D.Winning Papa's approval.
28.The author's father can be best described asB.
A.an educator expert at training future teachers
B.a parent insistent on his children's education
C.a participant willing to share his knowledge
D.a teacher strict about everything his students did.

分析 本文是一篇人物故事类阅读,文章主要讲述了我的父亲由于贫穷无法读书,但是他对学习很重视.要求自己的孩子每天都要学习新知识,强调终身学习.表达了作者对于父亲的敬爱.

解答 DDAB
25.D推理判断题.根据第一句Papa,as a son of a dirt-poor farmer,left school early and went to work in a factory,for education was for the rich then.可知父亲因为穷而无法上学,接受教育的富人的事情,穷人上不起学.故选D.
26.D推理判断题.根据最后一段Later during my training as a future teacher,I studied with some of the most famous educators.They were imparting (传授) what Papa had known all along-the value of continual learning.可知我了解到一些著名的教育家的思想和父亲的教育思想是一样的,都强调终身学习.说明作者很欣赏父亲的教育思想.故选D.
27.A分析推理题.根据最后一段His technique has served me well all my life.可知他的教育方式使我受用终生.父亲每天都让孩子们讨论当天所发生的重大事情,以此来让孩子每天都学到新的知识,这样的讨论都是在吃饭的时候进行的.所以"dinner time"对作者来说就是继续学习.故选A.
28.B推理判断题.根据第一段He was determined that none of his children would be denied ( 拒绝) an education.和第二段Thus,Papa insisted that we learn at least one new thing each day.可知父亲决定不能让孩子不接受教育,并坚持要求每天至少了解一个新闻.说明父亲是一个坚持孩子接受教育的人.故选B.

点评 本文考察学生的理解推断能力以及细心程度,只要抓住文章的关键词,采用寻读的方法查找细节,就能找到正确答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

16.Mr.Li will talk with you about yourabsence (absent) yesterday.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

17.If you are sitting,please stand up.Move your legs.Touch your toes if you can.Do anythin g but sit.New research shows that if you cut down on the time you spend sitting,you might live longer.Sitting less than three hours a day might extend your life by two years.Cutting television time to less than two hours a day can add one point four years to life.
The human body is designed to move.The fact is just the opposite.Modern lifestyles and office jobs rarely give us the chance to move around.We sit while we're eating; we sit in the car; we sit while we are watching TV.And most of us sit for many hours at work.Sitting is something we do all the time.On average,Americans sit for four and a half to five hours a day.But that does not make sitting good for us.
Though you may exercise often,that does not mean you can sit for the rest of your waking hours.We can't throw away physical activity.It is extremely important.Even if you exercise for 30 minutes a day,what goes on in the other 23 and a half hours a day is also very important.
Changes are coming to some offices,especially in the design of desks.A"standing desk"lets people stand while they work.Another new design is called the"treadmill desk".It is an exercise machine that lets you walk slowly in one place.Even some U.S.schools begin to experiment with desks that are part bicycle to keep children moving.
Many companies may not buy a standing desk for everybody.However,they may get five standing desks or a treadmill desk for their employees and put them in a certain place where people can go for an hour a day to answer their emails or talk on the phone.Experts suggest some other activities:take a walk at lunchtime; walk to the offices and talk directly instead of emailing colleagues.All these activities may help you live longer.
28.Why should people stand up according to the new research?C
A.They should touch their toes.
B.Standing more can cure some diseases.
C.Sitting less does people good and may help people live longer.
D.They spend too much time watching TV.
29.What can we learn about sitting?B
A.Sitting is the best position for the body.
B.People usually have to sit for a long time nowadays.
C.The more people sit,the better they will be.
D.Americans sit longer every day than people in other countries.
30.What does the underlined word"It"in Paragraph 3 refer to?D
A.The walking hour            
B.Sitting         
C.Standing.
D.Exercising
31.Which of the following is TRUE according to the passage?A
A.The new design of desks can help people sit less.
B.The"treadmill desk"is used by people to run.
C.It's better for school students to use standing desks.
D.It's necessary for companies to offer a sitting desk to every employees.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:短文改错

14.文中共有10处语言错误,每句中最多有两处,每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改.
删除:把多余的词用斜线(\)划掉.
增加:在缺词处加一个漏字符号(/\),在其下面写出该加的词.
修改:在错的词下画一横线,在该词下面写出修改后的词.
注意:1.每处错误及其修改均限一词;
  2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分.
    Last weekend I visited my best friend in London,which was supposed to be excited.Melina,whom I have not seen her for three years,offered to take me on a sighting tour by car.Unlucky,she ended up doing everything but that!First,she showed me around the building where she had gotten her first job.Then she drove me to café where she had met her first boyfriend.Before I could say everything,she smiled at me and said she wanted to take me to another place where was special to her.I was very disappointed when we got on the place where she had bought her car!Besides,she kept talk about herself all day long!I was fed up with it,so I couldn't make her stop.When she finally decides to call it a day,she turned around and found me asleep!

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

1.他们花费了十年的时间来学习英语.(take)
It took them ten years to learn English.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

11.A large number of chemicals are used in modern farming,________ the quality of soil.(  )
A.affectedB.affectingC.to affectD.having affected

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

18.He promises to give the position towhoeverhe thinks is fit for it.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

15.Lots of changes have occurredin the town in the past five years.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:完形填空

16.The other evening we had a knock at the door.It was a(41)Cneighbor who introduced himself and his boys to us.He also invited us to a block party as a way to know the people in the (42)Bas well as celebrate the first anniversary of his two (43)B sons coming to live with him.
We've lived here for almost six years and no one has ever come to(44)Cthemselves.I suppose we should have(45)D it on to introduce ourselves to people moving in,but we haven't.In my opinion,it took the initiative(首创)of a young(46)A and his adopted sons to show me how I could (47)Dbetter attention to my own community.We have many local friends but I have to (48)Bthat I haven't usually been the one to develop the(49)C in my own neighborhood.
This(50)D reminded me of one of my favorite quotes,"When I was a young man,I wanted to change the world.I found it was(51)D to change the world,so I tried to change my nation.When I found I couldn't change the nation,I began to(52)B my town.I couldn't change the town and as a(n) (53)A man,I tried to change my (54)B.Now,as an old man,I (55)Athe only thing I can change is myself,and(56)AI realize that if long ago I had changed myself,I could have made an impact(影响)on my family and (57)Bon our town.The impact could have changed the nation and I could indeed have changed the(58)B."
For those of us who want to make a(n) (59)Cin the world,it's important we remember what Bucky Fuller said,"Think globally,but act(60)D."For me,I'm going to make it a point to meet more of my neighbors-starting now.
41.A.familiarB.friendlyC.newD.old
42.A.townB.neighborhoodC.companyD.city
43.A.acceptedB.adoptedC.adaptedD.appointed
44.A.helpB.treatC.introduceD.enjoy
45.A.putB.focusedC.turnedD.taken
46.A.manB.studentC.womanD.mother
47.A.drawB.fixC.offerD.pay
48.A.forgiveB.admitC.agreeD.consider
49.A.habitB.concernC.friendshipD.business
50.A.accidentB.activityC.thoughtD.experience
51.A.convenientB.possibleC.interestingD.difficult
52.A.make outB.concentrate onC.get intoD.refer to
53.A.olderB.youngerC.smarterD.wiser
54.A.studentB.familyC.friendD.mind
55.A.realizeB.forgetC.recognizeD.regret
56.A.suddenlyB.happilyC.actuallyD.luckily
57.A.everB.evenC.onlyD.still
58.A.environmentB.worldC.villageD.lifestyle
59.A.decisionB.adjustmentC.differenceD.discovery
60.A.carefullyB.selflesslyC.immediatelyD.Locally.

查看答案和解析>>

同步练习册答案