精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
1.The breaking news of Mo Yan's Nobel Prize in Literature on Thursday evening soon aroused public curiosity of the 57yearold Chinese writer:Why was it him that was favored by the Swedish Academy?
Born in 1955into a rural family,Mo dropped out of school and became a farmer when he was a teenager.He joined the military and devoted himself to writing after the Cultural Revolution (1966-1976).
Less than half an hour after the announcement,Mo's works turned to soldout status at China's major online book sellers.One lucky buyer wrote in an online comment:"Rushed to purchase,but to my shame,I have not read any of his novels."
Although Mo was entitled one of the top domestic literature awards before the Nobel Prize,he is not the most popular novelist in China,in either the book market or in reputation.
Mo's novel"Big Breasts & Wide Hips,"translated by Howard Goldblatt,tells a story of a mother who struggled and suffered hardship and intertwined fates with Chinese people in the 20th century.His more recent work"Frog"more directly criticized China's onechild family policy,which helped control the country's population explosion but also brought tragedies to rural residents in the past 60years.
"I think the reason why I could win the prize is because my works present lives with unique Chinese characteristics,and they also tell stories from a viewpoint of common human beings,which is above differences of nations and races,"Mo said on Thursday evening to Chinese journalists.Mo also said many folk arts originated from his hometown,such as clay sculpture,paper cuts,traditional new yearpaintings,have inspired and influenced his novels.
With more Chinese writers like Mo,the world could learn a more real China.Perhaps,this is another reason for the Swedish Academy's choice.

52.What can we conclude from the second paragraph?A
A.Mo's life experiences.
B.Mo's family life.
C.Mo devoted himself to writing.
D.Mo had a gift for writing.
53.What can we infer from the passage?C
A.Mo didn't got any national awards before he won the Nobel Prize.
B.Mo was the top novelist in China before he won the Nobel Prize.
C.Mo's novels have attracted many people to read.
D.Mo's novels are all based on his daily life.
54.Which of the following have no effect on Mo's novels according to the passage?D
A.Clay sculpture.   B.Paper cuts.
C.Folk arts.        D.Beijing opera.
55.According to the passage,we know thatD.
A.Big Breasts & Wide Hips'leading role is one happy mother
B.Big Breasts & Wide Hips criticized China's onechild family policy
C.Frog came out earlier than Big Breasts & Wide Hips
D.Frog shows benefit as well as shortcoming of one China's policy.

分析 本文是一篇人物故事类阅读,周四晚上的新闻莫言获得了诺贝尔文学奖,很快引起了公众的好奇心,57岁的中国作家:为什么他被瑞典皇家科学院青睐?本文以此展开,主要介绍了莫言获奖、他的人生经历以及他的部分作品.

解答 32.答案:A 主旨大意题.根据第二段的内容可知,第二段主要讲述了莫言的出生时间、家庭背景、受教育程度及后来的生活情况等人生经历,故选择A.
33.答案:C 推理判断题.根据文章第三段的Less than half an hour after the announcement,Mo's works turned to soldout status at China's major online book sellers.可知,他获奖后,作品吸引了很多人去阅读,故选择C.
34.答案:D 细节理解题.根据倒数第二段的Mo also said many folk arts originated from his hometown,such as clay sculpture,paper cuts,traditional new yearpaintings,have inspired and influenced his novels.可知选项D没有涉及,故选择D.
35.答案:D 细节理解题.根据文章倒数第三段的His more recent work"Frog"more directly criticized China's onechild family policy,which helped control the country's population explosion but also brought tragedies to rural residents in the past 60 years.可知,《蛙》谈到了计划生育政策的利和弊.故选择D.

点评 本文是一篇记叙文,题目涉及多道细节理解题及主旨大意题,做题时应仔细阅读原文,结合文章上下文内容并根据所给选项的含义进行分析,从而得出正确答案.切记胡乱猜测,一定要做到有理有据.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:完形填空

11.The Pecan Thief
When I was six years old,I was visiting my grandfather's farm in Kansas.Grandpa had sent me into the(36)Cto gather pecans(山核桃)for us to enjoy later.
Pecan picking was really(37)Awork and my little basket was only half full.I didn't(38)Ato make Grandpa disappointed.Just then something caught my(39)C.A large brown squirrel was a few feet away.I watched as he picked up a pecan,hurried to a tree and(40)Din a large hole in the trunk A moment later the squirrel (41)Aout and climbed down to the ground to pick up(42)Dnut.Once again,he took the pecan back to his hiding place.
Not so secret anymore,I thought.I dashed over to the tree and looked into the hole.It was(43)Bwith pecans!Golden pecans were right there for taking.This was my(44)C.Handful by handful,I scooped all of those pecans into my basket.Now it was full!I was so (45)Dof myself.
I couldn't wait to show Grandpa all the pecans.(46)D,I ran back and shouted,"Look at all the pecans!"He looked into the basket and said,"Well,well,how did you find so many?"I told him how l'd(47)Bthe squirrel and taken the pecans from his hiding place.
Grandpa congratulated me on how smart I'd been in observing the squirrel and his habits.Then he did something that(48)Cme.He handed the basket back to me and put his arm gently(49)Amy shoulders.
"That squirrel worked very hard to gather his winter(50)Aof food,"he said."Now that all of his pecans are gone,don't you think that little squirrel will(51)C  the cold winter?"
"I didn't think about that,"I said.
"I know,"Grandpa said."But a good man should never take(52)Dof someone else's hard work."
Suddenly I felt a bit(53)A.The image of the starving squirrel wouldn't(54)Bmy mind There was only one thing I could do.I carried the basket back to the tree and poured all the nuts into the hole.
I didn't eat any pecans that night,but I had something much more filling(55)Dof knowing I had done just the right thing.

36.A.roomsB.holesC.forestD.field
37.A.hardB.dirtyC.lightD.dull
38.A.wantB.offerC.needD.manage
39.A.sweaterB.basketC.eyesD.hand
40.A.joinedB.livedC.struggledD.disappeared
41.A.jumpedB.heldC.stoodD.found
42.A.otherB.othersC.the otherD.another
43.A.coveredB.filledC.facedD.decorated
44.A.changeB.choiceC.chanceD.charge
45.A.afraidB.awareC.carefulD.proud
46.A.OtherwiseB.HoweverC.BesidesD.Therefore
47.A.drivenB.followedC.protectedD.caught
48.A.annoyedB.satisfiedC.surprisedD.delighted
49.A.aroundB.besideC.aboveD.among
50.A.supplyB.costC.supportD.preparation
51.A.escapeB.liveC.surviveD.kill
52.A.placeB.noticeC.chargeD.advantage
53.A.guiltyB.unconfidentC.foolishD.nervous
54.A.openB.leaveC.crossD.change
55.A.inspirationB.expectationC.impressionD.satisfaction

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

12.
问题城市交通拥挤
解决方案(一)
建造更多道路
优点降低街道拥挤程度;加速车流
缺点占地过多
解决方案(二)
开辟更多公共汽车线路
优点减少自行车和汽车的数量
缺点对部分人可能造成不便
你的看法(请考生联系自己拟定内容,列举两至三点.)
要求:1)可根据内容要点适当增加细节,使行文连贯.
2)词数:150字左右.短文开头已为你写好,不计入词数.
参考词汇:
1.拥堵-congestion
How to Solve the Problem of Heavy Traffic?
With the development of economy,more and more vehicles are going on the streets.
                                                         

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

9.A young woman was driving through the lonely countryside.It was dark and raining.Suddenly she saw an old woman by the side of the road,holding her hand out as if she wanted a lift.
"I can't leave her out in this weather,"the woman said to herself,so she stopped the car and opened the door.
"Do you want a lift?"she asked.The old woman nodded and climbed into the car.After a while,she said to the old woman,"Have you been waiting for a long time?"The old woman shook her head."Strange,"thought the young woman.She tried again."Bad weather for the time of year,"she said.The old woman nodded.No matter what she said,the hitchhiker (搭便车的人) gave no answer except for a nod of the head or a shrug.
Then the young woman noticed the hitchhiker's hands which were large and hairy.Suddenly she realized that the hitchhiker was actually a man!She stopped the car."I can't see out of the rear screen(后屏),"she said."Would you mind clearing it for me?"The hitchhiker nodded and opened the door.As soon as the hitchhiker was out of the car,the terrified young woman raced off.
When she got to the next village she pulled up.She noticed that the hitchhiker had left his handbag behind.She picked it up and opened it.She gave a gasp-inside the bag was a gun.

21.The young woman stopped the car becauseD.
A."the old woman"asked her to
B.she knew"the old woman"
C.she knocked"the old woman"down
D.she wanted to help"the old woman"out in the bad weather
22.What's the weather like that day?C
A.Sunny           B.Cloudy          C.Rainy          D.Windy
23.The young woman asked the hitchhiker to clear the rear screen becauseA.
A.this was the way she thought of to get rid of him
B.she couldn't see out of the rear screen
C.the hitchhiker was very helpful
D.the rear screen was covered with dirt
24.The hitchhiker left the bag with a gun in it behind becauseB.
A.he wanted to give the young woman a warning
B.he hadn't expected that the young woman would leave him behind in the rain
C.it was his present for the young woman
D.he wanted to kill the young woman with the gun
25.What might the man be?C
A.a teacher               B.a soldier               C.a robber            D.an actor.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

16.He had looked forward tomeeting(meet) her all day,and now he was alone with his roses and chocolates,like a fool.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:短文改错

6.假如英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌的以下作文.文中共有10处语言错误,每句中最多有两处.每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改.
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),在其下面写出该加的词.
删除:把多余的词用斜线(\)划掉.
修改:在错的词下划一横线,在该词下面写上修改后的词.
注意:1.每处错误及其修改均仅限一词.
2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不给分.
I will never forget my teacher Miss Lee,who is my English teacher when I was in high school.Miss Lee was younger,pretty and kind-hearted.That is hard for me to describe how she was like.However,she really had her own personalities.She let us elect our monitor and decided where to go for an outing.Besides,she liked to have us solving problems on her own.And we made a great progress quickly in our studies.It wasn't long since most of us behaved properly because we found her a good friend who we could depend.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

13.某期中学生报的"热点话题"专栏讨论的主题是"上大学是高中生的唯一选择吗?"你班同学就此话题进行了热烈讨论.请用英语给该专栏的编辑写一封信,介绍讨论结果,并发表你的个人意见.
要点:
1.结果:75%左右的学生认为应该上大学;15%左右的学生认为不必上大学;10%左右的学生认为无所谓.
2.观点:(1)上大学能够增长知识、提高素养、利于择业;(2)大学的学费昂贵,毕业后就业困难;(3)成功的路千万条,不一定非要上大学.
注意:1.信的开头已给出,但不计入总词数;
2.词数:120左右.
Dear Editor,
The students in our class had a discussion about whether the only way for senior high students to succeed is to go to college.                  
Yours sincerely
Li Hua.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

10.Farming and nature are like two flowers on the same tree.When farming  (71)goes(go) against nature,all kinds of environmental problems are the result.In ancient times,when people began using the land,farming was not (72)whatit is today.Early farmers moved around the country.They burnt a part of a forest and used this land for one or two years.When they could no(73)longer(long) grow crops on the land,they moved on and repeated this somewhere else.Agriculture in this way destroys nature and results (74)in floods and droughts.
(75)Fortunately (fortunate),the beginning of this decade saw farmers'(76)recognition (recognize) of some old truths which were already known to ancient Chinese farmers.Farming should not go against nature.If the soil is too poor,chemicals can help improve (77)it and grow better crops,but this may damage or destroy land (78)surrounding(surround) the farms.Instead,farmers should look for other methods.In the early 16th century,brothers Tan and Xiao Zao of Jiangsu Province bought fields along lakes at(79)a low price nobody wanted because they were too wet.They built dikes(堤坝) around the fields turning the fields into fish ponds and they became fish farmers.They also planted fruit trees on the dikes and kept chickens and ducks.They were very (80)successful (success) farmers.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

11.The shortage of water has become aglobal(globe) problem.

查看答案和解析>>

同步练习册答案