5.If you do not use your arms or your legs for some time,they become weak.When you start using them again,they slowly become strong again.Everybody knows this.Yet there are many people who do not seem to know that one's memory works in the same way.When someone says that he has a good memory,he really means that he keeps his memory in practice by exercising it regularly.When someone else says that his memory is poor,he really means that he does not give it enough chance to become strong.
If a friend complains that his arms are weak,we know that it is his own fault.But if he tells us that he has a poor memory,many of us think that his parents are to blame,or that he is just unlucky,and few of us realize that it is really his own fault.Not all of us can become very strong or very clever,but all of us can improve our memory by the same means-practice.
Have you ever noticed that people who cannot read or write usually have a better memory than those who can?Why is this?Of course,because people who can't read or write have to rO5emember things:they cannot write them down in a little notebook.They have to remember dates,prices,names,songs and stories,so their memory is exercised all the time.
So if you want a good memory,learn from those who cannot read or write:practise remembering.
25.According to the passage,few people know thatC.
A.arms or legs become weak if they are not used for some time
B.when they start using their arms or legs again,they slowly become strong again
C.a person's memory becomes weak if he does not practise remembering things
D.it is their own fault if their arms or legs are weak
26.The author thinks that if a person has a poor memory,A.
A.it is his own fault
B.his parents are to blame
C.he is just unlucky
D.his arms must be weak
27.From Paragraph 3,we can learn thatD.
A.people who can't read are cleverer than those who can
B.people who can't write are cleverer than those who can
C.a little notebook helps people who cannot read or write get a better memory
D.people who practise remembering regularly have a better memory
28.The passage mainly tells usB.
A.how to get our arms and legs stronger
B.how to improve our memory
C.how to read and write
D.how to remember dates and prices.
分析 本文把人的记忆力和身体部位的使用作比较,把自称记忆力差的人和不会读写如何学习作比较,主要讨论的是如何提高我们的记忆力.
解答 25.C,细节理解题,从本文的第一段When someone says that he has a good memory,he really means that he keeps his memory in practice by exercising it regularly.When someone else says that his memory is poor,he really means that he does not give it enough chance to become strong可知,当一个人有一段时间不使用他的胳膊和腿,他会变得浑身无力,当他们再次使用胳膊和腿的时候,他们会再次变得强健,如果他们的胳膊和腿虚弱的话,人们知道是他们自身的过错,但很少的人知道人的记忆也是按照这样的模式运行的,故本题选C.
26.A,细节理解题,本文第二段中提到and few of us realize that it is really his own fault,当一个人记忆力差的时候,许多人认为是父母的原因,是自身的不幸,很少的人知道是他们自身的过错,其实记忆力经常使用就会强,不使用就会弱,记忆力差是人们自身的过错,故本题选A.
27.D,细节理解题,根据句子They have to remember dates,prices,names,songs and stories,so their memory is exercised all the time可知,通过不断的有规则的记忆就可以拥有一个更好的记忆力,故本题选D.
28.B,主旨大意题,本文把人的记忆力和身体部位的使用作比较,把自称记忆力差的人和不会读写如何学习作比较,主要讨论的是如何提高我们的记忆力,故本题选B.
点评 解答任务型阅读理解题,首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料.其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息.最后,要善于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性.对于捕获到的信息,要做认真分析,仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准.