精英家教网 > 高中英语 > 题目详情

The forces that make Japan one of the world’s most earthquake­prone (有地震倾向的) countries could become part of its long­term energy solution.
Water from deep below the ground at Japan’s tens of thousands of hot springs could be used to produce electricity.
Although Japanese high­tech companies are leaders in geothermal (地热的) technology and export it,its use is limited in the nation.
“Japan should no doubt make use of its resources of geothermal energy,” said  Yoshiyasu Takefuji,a leading researcher of thermal­electric power production.
The disastrous earthquake and tsunami on March 11,2011 caused a reaction against atomic power,which previously made up 30 percent of Japan’s energy needs,and increased interest in alternative energies,which accounted for only 8 percent.
Artist Yoko Ono has called on Japan to explore its natural energy,following the example of Iceland which uses renewable energy for more than 80 percent of its needs.
For now,geothermal energy makes up less than 1 percent of the energy needs in Japan,which has for decades relied heavily on fossil fuels and atomic power.
The biggest problem to geothermal energy is the high initial cost of the exploration and constructing the factories.Another problem is that Japan’s potentially best sites are already being developed for tourism or are located within national parks where construction is forbidden.
“We can’t even dig 10 cm inside national parks.” said Shigeto Yamada of Fuji Electric,adding that regulations protecting nature would need to be relaxed for geothermal energy to grow.
Researcher Hideaki Matsui said,“Producing electricity using hot springs is a decades­long project.We also have to think about what to do for now as energy supplies will decline in the short term.”
The Earth Policy Institute in Washington,US,believed Japan could produce 80 000 megawatts (兆瓦) and meet more than half its electricity needs with geothermal technology.
Japanese giants such as Toshiba are already global leaders in geothermal technology,with a 70 percent market share.In 2010,Fuji Electric built the world’s largest geothermal factory in New Zealand.
【小题1】What would be the best title for the text?

A.Alternative energies in Japan
B.World’s largest geothermal plant
C.Japan takes the lead in geothermal technology
D.Japan thinks of geothermal energy
【小题2】What percentage of Japan’s energy needs is geothermal energy?
A.About 8%.  B.Below 1%.
C.Around 30%.  D.Over 80%.
【小题3】According to Shigeto Yamada,the growth of geothermal power in Japan needs________.
A.a change of rules   B.financial support
C.local people’s help D.high technology
【小题4】Geothermal energy is considered as a long­term program by________.
A.Yoshiyasu Takefuji  B.Hideaki Matsui
C.Shigeto Yamada  D.Yoko Ono
【小题5】It can be learned from the last two paragraphs that________.
A.the world’s biggest geothermal plant was built by America
B.Japan will not export its geothermal technology
C.the potential of Japan’s geothermal energy is great
D.it is hard to find geothermal energy in Japan


【小题1】D
【小题2】B
【小题3】A
【小题4】B
【小题5】C

解析语篇解读 本文为一篇科普说明文。让日本经常地震的一些自然力有可能会被转化成日本长期可持续利用的清洁能源,即:地热。本文对其进行了详细介绍。
【小题1】解析: 标题概括题。根据文章第三段的导入和倒数第三段最后一句“We also have to think about what to do for now as energy supplies will decline in the short term”,以及对全文的整体理解可知,本文主要讲的“日本正在考虑如何使用地热”的问题,所以D项最适合做文章的标题。
答案: D
【小题2】解析: 细节理解题。根据文章第七段“For now,geothermal energy makes up less than 1 percent of the energy needs in Japan...”可知,答案B符合文意。
答案: B
【小题3】解析: 推理判断题。根据文章倒数第四段中的“adding that regulations protecting nature would need to be relaxed for geothermal energy to grow”可推知,答案A符合文意。
答案: A
【小题4】解析: 细节理解题。根据文章倒数第三段“Researcher Hideaki Matsui said,Producing electricity using hot springs is a decades­long project...”可知,答案B符合文意。
答案: B
【小题5】解析: 推理判断题。根据对文章最后两段的整体理解可知,日本的地热能源潜力巨大。
答案: C

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

Sea Life Melbourne Aquarium (水族馆)
The all-new Sea Life Melbourne Aquarium, located in the heart of Melbourne’s CBD, is one of Victoria’s leading visitor attractions and an unforgettable outing for the whole family. Having 12 amazing zones of discovery, Sea Life Melbourne Aquarium is the very place that you cannot miss when you visit the city.
* Opening Times
Sea Life Melbourne Aquarium is open from 9:30 am until 6:00 pm every day of the year, including public holidays. Last admission is at 5:00 pm, one hour before closing.
* Location.
Sea Life Melbourne Aquarium is located on the corner of Flinders Street and King Street, Melbourne. It is located on the Yarra River, opposite Crown Entertainment Complex.
* Getting to Sea Life Melbourne Aquarium
Train
The Sea Life Melbourne Aquarium train stop is located on the free City Circle Tram route (公交线路) and also routes 70 and 75. City Circle trams run every 10 minutes in both directions.
Shuttle Bus
The Sea Life Melbourne Aquarium is a free bus service, stopping at key tourist attractions in and around the City. Running daily, every 15 minutes from 10:00 am to 4:00 pm.
Car Parking
While there is no public car parking at Sea Life Melbourne Aquarium, there are several public car parking lots available only a short walk away.
* Wheelchair Access
Sea Life Melbourne Aquarium provides people in wheelchairs with full access to all 12 zones. Each floor also has wheelchair accessible toilets.
* Terms
Tickets will be emailed to you immediately after buying or you can download and print your ticket once payment has been accepted. Please print out all tickets bought and present at the front entrance of Sea Life Melbourne Aquarium. No ticket, no entry!
【小题1】Sea Life Melbourne Aquarium _________ .

A.is located at the center of the CBD in the city
B.has 12 most attractive places in Melbourne
C.admits visitors from 9:30 am until 6:00 pm
D.is beside Crown Entertainment Complex
【小题2】Getting to Sea Life Melbourne Aquarium, visitors can take ________.
A.trains from southern Cross train station
B.shuttle buses around the train station
C.boats across the Yarra River
D.either tram route 70 or 75
【小题3】Sea Life Melbourne Aquarium offers visitors ________.
A.free car parkingB.wheelchair access
C.Internet connectionD.transportation service
【小题4】Tickets to Sea Life Melbourne Aquarium ________ .
A.are free to all visitors
B.can be bought by email
C.are checked at the entrance
D.can be printed at the ticket office

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

When several different people look at the same person,it's not unusual for each of them to see different things;when you alone observe one behavior or one person at two different times,you may see different things.The following are but some of the factors that lead to these changing perceptions(感知认可).
(1)Each person's perceptions of others are formed by his or her own cultural conditioning education,and personal experiences.
(2)Sometimes perceptions differ because of what we choose to observe and how we deal with what we've observed.It is not necessarily true that person's perception is based on observations of a particular person.Your observations may be totally controlled by what others have told you about this person;or you may focus (聚集)primarily on the situation or role relationship.Most people do not use the same yardstick(标准)to measure their parents,their friends and strangers.
(3)Sometimes we see only what we want to see or don't see what may be obvious to others because of our own needs,desires,or temporary emotional states.This is a process known as selective perception.Selective perception is obviously more difficult when contradictory (矛盾的)information is particularly obvious,but it can be done.We can ignore(忽视)the “stimulus”.He's basically a good boy so what I saw was not shoplifting.
We can reduce the importance of the contradictory information—All kids(孩子)get into mischief(顽皮).Taking a book from the bookstore isn't such a big deal.“We can change the meaning of the contradictory information.” It wasn't shoplifting because he was going to pay for it later.
【小题1】The first factor given by the author that affects our perception is ________.

A.the abilities of one's auditory (听觉的)and visual (视觉的)sensors 
B.cultural background and personal experiences 
C.experiences one learns from others  
D.critical measures taken by other people 
【小题2】While observing a particular person,________.
A.one is likely to take all aspects(方面)to consideration 
B.one pays more attention to his/her advantages 
C.children often differ from grown?ups in perception 
D.one tends to choose certain cues(提示)to look for 
【小题3】Observation of the same person by two people at the same time may differ because ________.
A.their measuring yardsticks are not the same 
B.either of them may be slow to catch information 
C.the time for observation is not long enough 
D.each of them uses different language to express his/her impressions 

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

Scientists today are making greater effort to study ocean currents (洋流) . Most do it using satellites and other high-tech equipment. However, ocean expert Curtis Ebbesmeyer does it in a special way -- by studying movements of random floating garbage. A scientist with many years’ experience, he started this type of research in the early 1990s when he heard about hundreds of athletic shoes washing up on the shores of the northwest coast of the United States. There were so many shoes that people were setting up swap meets to try and match left and right shoes to sell or wear.
Ebbesmeyer found out in his researches that the shoes — about 60,000 in total — fell into the ocean in a shipping accident. He phoned the shoe company and asked if they wanted the shoes back. As expected, the company told him that they didn't. Ebbesmeyer realized this could be a great experiment. If he learned when and where the shoes went into the water and tracked where they landed, he could learn a lot about the patterns of ocean currents.
The Pacific Northwest is one of the world's best areas for beachcombing(海滩搜寻) because winds and currents join here, and as a result, there is a group of serious beachcombers in the area. Ebbesmeyer got to know a lot of them and asked for their help in collecting information about where the shoes landed. In a year he collected reliable information on 1, 600 shoes. With this data, he and a colleague were able to test and improve a computer program designed to model ocean currents, and publish the findings of their study.
As the result of his work, Ebbesmeyer has become known as the scientist to call with questions about any unusual objects found floating in the ocean. He has even started an association of beachcombers and ocean experts, with 500 subscribers from West Africa to New Zealand. They have recorded all lost objects ranging from potatoes to golf gloves.
【小题1】The underlined phrase swap meets in Paragraph 1 is closest in meaning to ______________.

A.fitting rooms
B.trading fairs
C.business talks
D.group meetings
【小题2】Ebbesmeyer phoned the shoe company to find out _____________.
A.what caused the shipping accident
B.when and where the shoes went missing
C.whether it was all right to use their shoes
D.how much they lost in the shipping accident
【小题3】How did Ebbesmeyer prove his assumption?
A.By collecting information from beachcombers.
B.By studying the shoes found by beachcomber.
C.By searching the web for ocean currents models.
D.By researching ocean currents data in the library.
【小题4】Ebbesmeyer is most famous for ___________________.
A.traveling widely the coastal cities of the world
B.making records for any lost objects on the sea
C.running a global currents research association
D.phoning about any doubtful objects on the sea
【小题5】What is the purpose of the author in writing this passage?
A.To call people's attention to ocean pollution.
B.To warn people of shipping safety in the ocean.
C.To explain a unique way of studying ocean currents.
D.To give tips on how to search for lost objects on the beach.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

A world-famous Canadian author, Margaret Atwood, has created the world’s first long-distance signing device(装置), the LongPen.
After many tiring……from city to city, Atwood thought there must be a better way to do them . She hired some technical experts and started her own company in 2004. Together they designed the LongPen. Here’s how it works: The author writes a personal message and signature on a computer tablet(手写板) using a special pen. On the receiving end, in another city, a robotic arm fitted with a regular pen signs the book. The author and fan can talk with each other via webcams(网络摄像机) and computer screens。
Work on the LongPen began in Atwood’s basement(地下室). At first, they had no idea it would be as hard as it turned out to be. The device went through several versions, including one that actually had smoke coming out of it. The investing finally completed, teat runs w ere made in Ottawa, and the LongPen was officially launched at the 2006 London Book Fair. From here , Atwood conducted two transatlantic book signings of her latest book for fans in Toronto and New York City.
The LongPen produces a unique signature each time because it copies the movement of the author in real time. It has several other potential applications. It could increase credit card security and allow people to sign contracts from another province. The video exchange between signer and receiver can be recorded on DVD for proof when legal documents are used.
“It’s really fun”, said the owner of a bookstore, who was present for one of the test runs. “Obviously you can’t shake hands with the author but there are chances for a connection that you don’t get from a regular book signing..
The response to the invention has not been all favorable. Atwood has received criticism from authors who think she is trying to end book tours. But she said, “It will be possible to go to places that you never got sent to before because the publishers couldn’t  afford it.”
【小题1】Why did Atwood decide to invent the LongPen?
A. To set up her own company
B. To win herself greater popularity
C. To write her books in a new way
C. To make book signings less tiring
【小题2】How does the LongPen work?

A.I copies the author’s signature and prints it on a book.
B.It signs a book while receiving the author’s signature.
C.The webcam sends the author’s signature to another city.
D.The fan uses it to copy the author’s signature himself.
【小题3】What do we know about the invention of the LongPen?
A.It has been completed but not put into use.
B.The basement caught fire by accident.
C.Some versions failed before its test run.
D.The designers were well-prepared for the difficulty.
【小题4】How could the LongPen be used in the future?
A.To draft legal documents.
B.To improve credit card security
C.To keep a record of the author’s ideas.
D.To allow author and fan to exchange videos
【小题5】What could be inferred from Paragraphs 5 and 6?
A.Atwood doesn’t mean to end book tours.
B.Critics think the LongPen is of little use
C.Bookstore owners do not support the LongPen
D.Publishers dislike the LongPen for its high cost

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

When you tidy your messy bedroom,it gets a lot easier to find things.Dreams may work the same way for a messy brain,helping you learn by organizing memories and ideas.
To test how much dreams can help learning,Robert Stickgold had some students play a shape­fitting game called Tetris (俄罗斯方块) for a few hours and then go to sleep.Soon they were dreaming of falling Tetris shapes.Interestingly,the worst Tetris players had the most Tetris dreams and improved their game the most.Similar tests have shown the same results for all kinds of skills.
As we dream,many important tasks are getting done.The brain decides what to keep and what to forget.It is connecting new experiences to older learning.In fact,the brain is learning all night long.
Another important task of dreams may be to help us deal with emotions (情绪).At night,emotions are in the driver’s seat.People who have had an upsetting experience often dream  about  it  afterward.Often  the  dream event  changes somehow—another way the brain tries to make the memory less upset.So if your best friend moves away,you might dream that you’re the one who’s moving.In fact,dreams have a proven power to improve mood,and people who dream about what’s bothering them usually feel better sooner than those who don’t.
Everybody dreams for a couple of hours every night—in the course   of your life,you’ll spend about 25 years asleep and 6 years dreaming.There’s probably no single answer to the question why we dream,but there doesn’t have to be.One dream might help you remember your math facts,while another might lead to a new invention,or give you a fun,crazy story to tell your friends.It’s all in a night’s work for our busy,mysterious brains.
【小题1】Robert Stickgold’s test shows that________.

A.games are useful for memory
B.dreams can help improve skills
C.players stop learning in dreams
D.tasks can only be settled through dreams
【小题2】We can learn from Paragraph 4 that________.
A.dreams can get rid of sufferings
B.only drivers can deal with emotions
C.one may be less upset after a dream
D.dreams can copy what one experienced
【小题3】Which of the following does the author probably agree with?
A.Dreaming does harm to one’s mood.
B.Dreaming affects the quality of sleep.
C.It’s hard to find out the secrets of dreaming.
D.It’s not so important to know the cause of dreaming.
【小题4】What does the text focus on?
A.Dreams and memories.  B.Dreams and emotions.
C.The benefits of dreams.  D.The patterns of dreams.
【小题5】In which part of a magazine can this text be found?
A.Entertainment. B.Tourism.
C.Science.  D.Advertisement.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

One might expect that the ever­growing demands of the tourist trade would bring nothing but good for the countries that receive the holiday­makers. Indeed, a rosy picture is painted for the long­term future of the holiday industry. Every month sees the building of a new hotel somewhere. And every month another rock­bound Pacific island is advertised as the ‘last paradise(天堂) on earth’.
However, the scale and speed of this growth seem set to destroy the very things tourists want to enjoy. In those countries where there was a rush to make quick money out of sea­side holidays, over­crowded beaches and the concrete jungles of endless hotels have begun to lose their appeal.
Those countries with little experience of tourism can suffer most. In recent years, Nepal set out to attract foreign visitors to fund developments in health and education. Its forests, full of wildlife and rare flowers, were offered to tourists as one more untouched paradise. In fact, the nature all too soon felt the effects of thousands of holiday­makers traveling through the forest land. Ancient tracks became major routes for the walkers, with the consequent exploitation of precious trees and plants.
Not only can the environment of a country suffer from the sudden growth of tourism. The people as well rapidly feel its effects. Farmland makes way for hotels, roads and airports; the old way of life goes. The one­time farmer is now the servant of some multi­national organization; he is no longer his own master. Once it was his back that bore the pain; now it is his smile that is exploited. No doubt he wonders whether he wasn't happier in his village working his own land.
Thankfully, the tourist industry is waking up to the responsibilities it has towards those countries that receive its customers. The protection of wildlife and the creation of national parks go hand in hand with tourist development and in fact obtain financial support from tourist companies. At the same time, tourists are being encouraged to respect not only the countryside they visit but also its people.
The way tourism is handled in the next ten years will decide its fate and that of the countries we all want to visit. Their needs and problems are more important than those of the tourist companies. Increased understanding in planning world­wide tourism can preserve the market for these companies. If not, in a few years' time the very things that attract tourists now may well have been destroyed.
【小题1】What does the author indicate in the last sentence of Paragraph 1?

A.The Pacific island is a paradise.
B.The Pacific island is worth visiting.
C.The advertisement is not convincing.
D.The advertisement is not impressive.
【小题2】The example of Nepal is used to suggest ________.
A.its natural resources are untouched
B.its forests are exploited for farmland
C.it develops well in health and education
D.it suffers from the heavy flow of tourists
【小题3】What can we learn about the farmers from Paragraph 4?
A.They are happy to work their own lands.
B.They have to please the tourists for a living.
C.They have to struggle for their independence.
D.They are proud of working in multi­national organizations.
【小题4】Which of the following determines the future of tourism?
A.The number of tourists.
B.The improvement of services.
C.The promotion of new products.
D.The management of tourism.
【小题5】The author's attitude towards the development of the tourist industry is ________.
A.optimistic B.doubtful
C.objective D.negative

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

Has been a dream for 30 years but now the world’s first flying car is set to hit the roads this year.

Ever since the “Back to the Future” movies lit up our screens in the 1980s, designers have dreamt of cars that could take to the sky at the push of a button(按钮). And now pilots can order their own “roadable” plane for just£127, 000.
The plane, which has fold-out wings that span 17. 5 feet, can be up to 115 mph. Back on the land, it can also travel at “highway speeds” in car mode(模式).
Fuelling(加燃料)the 19 feet long plane couldn’t be simpler—you just drive it into a petrol station and fill it up.
A spokeswoman said, “You can keep your ‘light-sport airplane’ in your garage. But because it needs a short runway to take to the air, you will have to drive to your local airport, fly up to 460 miles, land and drive directly to your destination(目的地). You will always be ready to drive or fly. ”
The spokeswoman added, “Never let bad weather change your trip. You can simply divert(使转向)and continue on the ground until the weather clears. ”
There’s no risk to you—this is only the chance for you to be the first at your home field to unfold(展开)your wings and fly into the future.
【小题1】According to the text, the “roadable” plane   .

A.can fly in the sky at “highway speeds” in car mode
B.is a kind of car with fold-out wings
C.is a little difficult to fuel 
D.can only travel on the highway
【小题2】We can infer that in the “Back to the Future” movies   .
A.there are some skillful pilots
B.pilots have no cars to drive
C.pilots can’t afford a “roadable” plane
D.cars can fly in the sky
【小题3】What does the underlined word “it” in the 5th paragraph refer to?
A.Light-sport airplane.
B.Your garage.
C.The local airport.
D.A petrol station.
【小题4】The last sentence of the text aims to   .
A.call for people to buy the “roadable” plane
B.show people the use of the “roadable” plane
C.tell people only the “roadable” plane can fly in the future
D.ask people to unfold their wings and fly into the future
【小题5】If you meet with a thunderstorm in your “roadable” plane in the skies, you can   .
A.land in a nearby airport until it clears
B.turn back home until it clears
C.land and drive on the ground
D.fly high up to 460 miles

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

People in several American states may be surprised to see cars on city streets without a driver. Experimental driverless vehicles now are legal in Florida, Nevada and California. They are pointing the way to a future that is not far down the road. The high-tech company Google has a number of self-driving cars, which had covered 480,000 kilometers by August. Volvo is among the companies doing road tests and says it plans to sell driverless cars by 2020.
In September, California Governor Jerry Brown signed an act to allow autonomous vehicles on the roads of his state.  " Today we're looking at science fiction becoming tomorrow's reality-the driverless car. " The technology for these cars includes cameras, radar and motion sensors. The systems have been improved through competitions sponsored by the U. S. government agency DARPA. Engineer Richard Mason of the Rand Corporation helped design driverless vehicles for DARPA challenge races.
Cars have become much more fuel-efficient, and new electronic features are' making Hondas safer,  said Angie Nucci of Honda America.  " A camera on the passenger-side mirror actually engaged on your guiding screen so you can safely change lanes. " Other safety features include warning systems on the front and the sides of the cars.  These systems help drivers ,  but don't replace them. Curator Leslie Kendall of the Petersen Automotive Museum said autonomous cars will make the high ways safer.
"By taking out drivers, you also remove most risks of an accident," Kendall said. He said consumers, however, may be unwilling to lose control. "It may take them time to come to realize that the technology is indeed reliable, but it will have to prove itself first. "
Mason said the technology already works and the biggest challenge now is getting down the cost for driverless vehicles from hundreds of thousands of dollars to something more affordable. He said this will happen as the technology is improved.
【小题1】What can we learn from Paragraph l?
A. Driverless vehicles are now legal in the whole USA.
B. Volvo will be the first to sell driverless cars.
C. Driverless cars are pointing us' a faraway future.
D. Google's self-driving cars have covered a long distance.
【小题2】We learn that Governor of California Jerry Brown_________.

A. helped design self-driving cars.
B.supports self-driving cars on roads.
C.considers self-driving cars science fiction.
D.improved the self-driving car systems.
【小题3】What is the role of the systems mentioned in Paragraph 3?
A.They can help people drive more safely.
B.They can take the place of drivers now.
C.They can make cars run without fuel.
D.They can help cars run much faster.
【小题4】According to Richard Mason, what is the biggest challenge for driverless cars?
A.They are not allowed to run on the road.
B.Their technical problems remain to be solved.
C.They are now too expensive for consumers.
D.They are more dangerous for people on the street.

查看答案和解析>>

同步练习册答案