1.Siberia is a huge area in Russia.It is more than half of Russia and is 4,000miles wide.Most of this area is forests with many wild animals and birds.In the autumn,the forests in Siberia are full of mushrooms and berries.Many people like picking mushrooms,but it is not as simple as you might think.Old people who used to live in the villages know places where you can pick lots of mushrooms.Some mushrooms grow in colonies (群体).If you find one,you only need to look around because you'll find more of them nearby.
However,when picking mushrooms,it is important not to choose the wrong kind.You have to be careful because some mushrooms are poisonous even though they look good.The smell can help you choose them,because good mushrooms smell very good.
Siberian people are very friendly and hospitable (好客的).If someone invites you home for dinner,you'll soon be full.You should try everything the host prepares.
The climate there depends on the territory (地区).Some places have very comfortable climates with hot summers and cold winters.The best season to visit Siberia is spring,when nature wakes up after a long winter.Birds come back from other warm places.Trees become dressed in green.The sun becomes warm and the days are longer.The mood is wonderful and people smile a lot.It is an amazing time.
In winter,you have the opportunity to take part in sports.During weekends,many people go into the country and ski.Noses freeze and cheeks hurt,but people continue to enjoy these times.
31.Which of the following can help to choose the right mushrooms to eat?C
A.The size.
B.The color.
C.The smell.
D.The taste.
32.According to the passage,which of the following is NOT a reason to visit Siberia in spring?A
A.The nights are longer.
B.The trees turn green.
C.It is warm in spring.
D.There are many birds.
33.What does the passage tell us about the Siberian climate?D
A.It's cold all the year round.
B.It's hot in summer.
C.It's cold in autumn.
D.It depends.
34.What can we infer from the passage?A
A.Skiing is very popular in Siberia.
B.The mushrooms are delicious in Siberia.
C.The whole Siberia is covered with forests.
D.Picking mushrooms is easy in Siberia.
分析 本文介绍了美丽的Siberia,一年四季的气候,它的独特的气候美景等吸引人全世界各地的人们.
解答 31:C细节题:从第二段的句子:The smell can help you choose them,because good mushrooms smell very good.可知味道可以帮助选到好蘑菇.选C.
32:A细节题:从第四段的句子:the best season is spring,when nature wakes up after a long winter.It is the time for blossoms and love.Birds come back from other warm countries.Trees become dressed in green.The sun becomes warm and the days are longer.可知BCD都提到了. A项黑夜变得越来越长是错误的
33:D 细节题:从第四段的句子:The climate there depends on the territory.Some places have very comfortable climates with hot summers and cold winters.可知天气情况要取决于你生活在哪里.选D
34.A 细节题.根据文章内容During weekends,many people go into the country and ski.Noses freeze and cheeks hurt,but people continue to enjoy these times.尽管在冬天的时候天气很冷,鼻子冻僵了脸也疼了.可是人们还是热衷于滑雪这个项目,结合选项,故选A
点评 本文是人文地理类阅读理解.做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据