精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
19.Current Culture:Is Common Culture Alive?
The digitizing and globalizing world is changing the working of culture.As some see it,cities and nations are losing their common culture and their general spirit:people can no longer count on those around them valuing any of the same music or films.Others argue that a common culture is not dying so much as changing forms:it is less and less attached to a particular area and ever more linked to global networks.
The facts lead to the change that anyone can become a cultural producer today,that the culture is increasingly available everywhere you want it,and whenever you want it,not just in the two months after the movie or book came out.Cultural possibilities have multiplied as a result,but the change also means fewer cultural moments.It is easy to find the change in terms of loss of diversity of society.So what will it mean if globalization turns us into one wide world culture?
For the enthusiasts of these changes,culture is not about popular artists or books,but centers on platforms like Google and Wikipedia,where every variety of culture brings about the exchange of knowledge and ideas,and makes connections across boundaries.It is perhaps debatable whether two people who have participated in such websites,but in totally different corners of them,have had a cultural experience in common.In fact,these platforms become very successful with a large crowd of people,who build things together,share information,and forward articles back and forth.
There are still more questions.What does it mean for the future of countries that culture now goes beyond the limits of the nation?Is there anything to defend and preserve in the passing cultural world,or is that merely to favor pen over printing press,horse over automobile?
Up to now a growing quantity of culture has been globally spreading and developing.More individuals (个人) than ever have the chances to be makers of culture,even if that means more to choose from and fewer standards to be reached in common.What it means is this strange feeling:that of being more connected than ever,with one-click access to so much of the cultural harvest around the world,and yet,of being starved for having similar interests and opinions with others,concerned only with ourselves.

67.In Paragraph 1the author indicatesA.
A.the missing of common culture
B.the cultural diversity among people
C.the disadvantage in the digitizing society
D.the double standard of cultural evaluation
68.It can be inferred from Paragraph 3 thatD.
A.people feel satisfied with the current culture
B.enthusiasts look for current culture from famous artists
C.disappearance of common culture is a problem to be solved
D.common culture may exit into websites that connect the world
69.According to the author,the increase of cultural possibilities can be caused byB.
A.agreement with common culture
B.individuals as cultural producers
C.popular artists and books available
D.a reduction in development of culture
70.What is the author's attitude towards current culture?C
A.Uninterested.
B.Approving.
C.Uncertain.
D.Critical.

分析 短文主要讲了由于网络的发达、社会的进步,现今的文化也发生了变化:作者质疑是否还存在着大众文化.

解答 67.A,推理判断题,根据第一句The digitizing and globalizing world is changing the working of culture可知,作者认为数字化和全球化世界正让大众文化逐渐流失,故答案为A.
68.D,推理判断题,根据句子culture is not about popular artists or books,but centers on platforms like Google and Wikipedia,where every variety of culture brings about the exchange of knowledge and ideas,and makes connections across boundaries可知,文化不仅仅是在书上或者是某些有名的艺术家,也存在于网站上,全世界的人都可以分享到,故答案为D.
69.B,细节理解题,根据第二段The facts lead to the change that anyone can become a cultural producer today和最后一段More individuals (个人) than ever have the chances to be makers of culture可知,这种文化可能性的增加就是因为每个人都可以创造文化,故答案为B.
70.C,推理判断题,根据最后一句What it means is this strange feeling:that of being more connected than ever,with one-click access to so much of the cultural harvest around the world,and yet,of being starved for having similar interests and opinions with others,concerned only with ourselves可见,作者对于现今的文化如此得容易获得提出了两种不同的看法,可见作者的态度是不确定的,故答案为C.

点评 解答任务型阅读理解题,首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料.其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息.最后,要善于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性.对于捕获到的信息,要做认真分析,仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

9.他们在回家的路上淋到大雨了.(catch)They were caught in the heavy rain on their way home..

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

10.______ breaks the traffic regulations will suffer severe punishment,regardless of his race,nationality or family background.(  )
A.WhoB.No matter whoC.WhoeverD.Whomever

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

7.Passenger pigeons once flew over much of the United States in unbelievable numbers.Written accounts from the 18th and 19th centuries described flocks(群) so large that they darkened the sky for hours.
It was calculated that when its population reached its highest point,there were more than 3billion passenger pigeons-a number equal to 24to 40percent of the total bird population in the United States,making it perhaps the most abundant bird in the world.Even as late as 1870when their numbers had already become smaller,a flock believed to be a mile wide and 320miles (about 515kilometers) long was seen near Cincinnati.
Sadly,the abundance of passenger pigeons may have been their undoing.Where the birds were most abundant,people believed there was an ever-lasting supply and killed them by the thousands.Commercial hunters attracted them to small clearings with grain,waited until pigeons had settled to feed,then threw large nets over them,taking hundreds at a time.The birds were shipped to large cities and sold in restaurants.
By the closing decades of the 19th century,the hardwood forests where passenger pigeons nested had been damaged by Americans'need for wood,which scattered (驱散) the flocks and forced the birds to go farther north,where cold temperatures and spring storms contributed to their decline.Soon the great flocks were gone,never to be seen again.
In 1897,the state of Michigan passed a law prohibiting the killing of passenger pigeons,but by then,no sizable flocks had been seen in the state for 10years.The last confirmed wild pigeon in the United States was shot by a boy in Pike County,Ohio,in 1900.For a time,a few birds survived under human care.The last of them,known affectionately as Martha,died at the Cincinnati Zoological Garden on September 1,1914.
24.In the 18th and early 19th centuries,passenger pigeonsD.
A.were the biggest bird in the world             
B.lived mainly in the south of America
C.did great harm to the natural environment       
D.were the largest bird population in the US
25.The underlined word"undoing"probably refers to the pigeons'B.
A.escape              
B.ruin
C.liberation            
D.evolution
26.What was the main reason for people to kill passenger pigeons?C
A.To seek pleasure.
B.To save other birds.
C.To make money.
D.To protect crops.
27.What can we infer about the law passed in Michigan?B
A.It was ignored by the public.
B.It was declared too late.
C.It was unfair.
D.It was strict.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

14.cut off切断、断绝.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:听力题

4.A.Coke.B.Coffee.C.Tea.D.Water.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:听力题

11.What's the woman?
A.A shop assistant. B.A tourist guide.            C.A bank clerk.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:听力题

8.A.A worker at McDonald's.        B.A student.
C.A tutor.               D.A salesman in a market.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:听力题

9.What is the weather like today?
A.Hot              B.Rainy.    C.Cool.

查看答案和解析>>

同步练习册答案