6.It was midday when I got the call that my grandfather was not well and he was quickly getting worse.My family did not know how long he would stay in the world.I knew I had to get to the hospital to tell him how much I loved him.As I drove to the hospital,I pictured him before I got to tell him how much he meant to me.Trying to fight back the tears,I wanted to stay calm when I saw him.
When I got to the hospital,I hurriedly looked for his hospital room.I found him in a semi-conscious state(半清醒状态).On my knees,I said softly,"Hello,Grandpa."
Still feeling shy,I decided not to leave his bedside without letting him know.While I asked about how he was,he told me,"I'll be fine,Henry."although we both knew that wasn't true.Then he asked me with a smile how I was doing.
Hearing what my grandpa said,I was much moved.I made the decision that I had to show my gratitude for him.As I found all the courage (勇气) I had,I hold his hand tightly.I cried out,"Grandpa.I just want to let you know how much I love you.I hope you already know that yet I just want to make sure."By this time,tears were rolling down my face.All those years of love that I had shut and not let him know,became free.
Smilingly,he said,"I know.Thank you for telling me that.All I have on this planet is my family and my love for them.If there is anything I could ask of you,I want you to be good to your family,your mother,your father,and your brother.That's all I want of you."
What I learned that day changed my whole life.
From then on,I began telling people how much I love them,care for them,and respect them.I get in touch with,for example,my babysitter,my barber,to show my appreciation.I go down into the city once a week and serve pizza to the homeless.I wake up every morning and list everything I'm thankful to in my life.
9.The author got the news of Grandpa's illnessB.
A.in the morning
B.at noon
C.in the evening
D.at midnight
10.The author didn't tell Grandpa his love becauseA to say love to Grandpa before.
A.he was too shy
B.he was too frightened
C.he was too busy
D.he had no chances
11.The underlined word"gratitude"(in Paragraph 4)meansD in Chinese.
A.兴奋
B.惊讶
C.害怕
D.感激
12.The author wrote this passage to tell readers mainly aboutD.
A.how to think highly of others
B.how to help others get out of trouble
C.how to get in touch with others
D.how to share feelings with others.
分析 本文讲述在外公去世的时候作者才意识还没有对他说出自己的爱,在病床前跟外公说出自己的心声,表达自己的感激,从此改变作者对于人生的态度,处处充满感恩.
解答 9---12 BADD
9.B 细节理解题.根据第一段提到It was midday when I got the call that my grandfather was not well and he was quickly getting worse中午时我得到电话,我的外公不太好,情况恶化地很快.可知作者得知爷爷病了的消息是在中午.故选B.
10.A 细节理解题.根据第三段Still feeling shy,I decided not to leave his bedside without letting him know我仍然感到害羞,我决定要去告诉他我爱他.可知作者没有告诉爷爷是因为作者害羞.故选A.
11.D 词意猜测题.根据第四段提到I made the decision that I had to show my gratitude for him.As I found all the courage (勇气) I had,I hold his hand tightly.我做出决定我要表达我的感激,因为我找到我的勇气,我轻轻握住他的手.可知表示对外公的感激,故选D.
12.D 意图判断题.根据最后一段提到From then on,I began telling people how much I love them,care for them,and respect them.从那时起,我开始告诉人们我是多么爱他们,照顾他们,尊重他们.可知作者学会如何与别人分享感情.故选D.
点评 阅读理解题测试考生在阅读基础上的逻辑推理能力,要求考生根据文章所述事件的逻辑关系,对未说明的趋势或结局作出合理的推断;或根据作者所阐述的观点理论,对文章未涉及的现象、事例给以解释.考生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作者观点.