精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
Does being rich make you happy? Many studies on happiness give negative answers. Here are some points in being happy.
Basic Human Needs Must Be Met
People whose basic needs for shelter, clothing and food are not met will find it very difficult to feel happy. Of course, there are exceptions, but for most of us, we can only be happy once our basic needs are met.
The Joneses Cannot Be Escaped
People’s happiness is not determined by how much they have, but by how much people around them have. So, we tend to feel happy once our basic needs are met and we have more than the people surrounding us.
This means that while keeping up with the Joneses could be destructive if we let it go too far. It is also part of humana nature to want to feel at least on the same level, financially, as those surrounding us.
You Should Escape The Rat Race
We should know the importance of staying out of the rat race. So yes, you need to work hard, get the education you need to land a good job and work long enough and hard enough to get to a place where you can easily meet your basic needs. What are basic needs? For most middle or upper middle class Americans, basic needs are not very basic anymore.
For most of us, once our basic needs have been met, happiness is achieved when we engage in activities we like, spend time with friends and family and stay active. Making money for the sake of making money does not make people happy.
Ideally, these questions should be answered when you’re still young and just starting out. Don’t wait until your midlife crisis to realize that half your life has passed you by and you’re still unhappy.
小题1:What’s the main idea of the passage?
A.The research on happiness.B.Key points on being happy.
C.What makes people feel unhappy.D.Being rich makes people happy.
小题2:In the view of the author, we know that ______.
A.people need to have a place to live first of all
B.human basic needs are not necessary for being happy
C.human basic needs are fundamental for being happy
D.one will be happy if he has enough money
小题3:What does the underlined phrase”the Joneses” in Paragraph 4 probably stand for?
A.Expensive things.B.Neighbors.
C.Money.D.Richer people.
小题4:From the passage, what is the purpose of people probably to do in “the rat race”?
A.To enjoy their life with family.
B.To get high education for better jobs.
C.To work too hard for money only.
D.To work hard for basic needs.
小题5:What’s the attitude of the author towards the passage?
A.Money is a big problem, but money isn’t everything.
B.The love of money is the root of all evil.
C.Money doesn’t grow on trees.
D.Money is happiness.

小题1:B
小题2:C
小题3:B
小题4:C
小题5:A

试题分析:本文论述了人们对于幸福的不同的理解,满足人们的生活需要是幸福最基本的保证,其次,人们都愿意与周围的人相比,愿意比别人持平或者高于他们,再者,有的人辛辛苦苦的劳动为了挣钱,挣得钱很多,也不一定得到了幸福。作者指出钱是重要的,但不是万能的。
小题1:这是主旨大意题。根据Here are some points in being happy.故选B。
小题2:这是细节理解题。根据for most of us, we can only be happy once our basic needs are met.对于大多数人来说只要满足了最基本的需要,就是幸福的,故选C。
小题3:这是细节理解题。根据It is also part of humana nature to want to feel at least on the same level, financially, as those surrounding us.我们要和周围的人在经济上保持持平,才觉得可以,故选B。
小题4:这是细节理解题。根据Making money for the sake of making money does not make people happy.努力工作只是为了挣钱,故选C。
小题5:这是作者观点题。通读全文可知,为了生活我们必须满足日常消费,而不要拼命地为了挣钱而挣钱,钱不是一切。根据You Should Escape The Rat Race可知应选A。
点评:文章的主旨大意即是文章的中心思想。做阅读理解题首先要明确文章的中心意思,只有明确了中心意思,那么做阅读理解的试题才能做到游刃有余。阅读理解的主旨大意题其实主要考查考生把握全文内容或理解文章中心思想的能力以及分析归纳文章段落大意、重要情节、人物特征和写作特点等方面的能力。文章的主旨大意明确了,若还具备分析长难句的能力,难的试题也会迎刃而解。
练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源:不详 题型:阅读理解

"Beating is a sign of affection, cursing (骂)is a sign of love."
Many may not expect to hear the words of the old Chinese saying in these modern times—with parents wealthier and better educated than they have ever been-but experts say they still ring true.
Today, it seems, Chinese parents are more likely to send their children to pre-college military academies in the United States in the hope that some tough love will pave the way tosuccess.
"Good education doesn't mean letting your child enjoy privileges, especially our boys," said Song Wenming, an entrepreneur(企业家)in Jinhua, East China's Zhejiang province." They should be raised in tough conditions to know what to fight for in the future."
In August, Song sent his 17-year-old son to Valley Forge Military Academy (VFMA) in Pennsylvania. And he is far from alone, even though it takes a lot of money - around $48,000 per year —to send a child to a strict military school.
Statistics shows that an increasing number of Chinese students have been registering with such academies.
A few years ago, there were no Chinese students at Valley Forge. Today, there are 28."All of the Chinese students at Valley Forge came from wealthy families, some of them were spoiled," said Jennifer Myers, director of marketing and communications at the school.
Song's only son, Song Siyu, had a rocky start during his first six weeks at the school. The teenager said he went to the school voluntarily but did not expect it to be as difficult.
Now, three months later, he has perfected the art of taking a bath in 35 seconds, finishing a meal without looking at his food, and making his bed with precision. He can even take criticism, no matter how unreasonable.
"The training is hard but I know it is good for self-development of individuals," said Song Siyu.'The endless training and scolding are just ways to build up our character, they are not personal."
But his enthusiasm is not universal. Ten of the 13 Chinese students who joined the academy this year have transferred to other schools.
But for those who stick with it, there is a reward for all the hard work.
小题1:From the second paragraph, we can know the old Chinese saying _____.
A.is out of date in modern times.
B.is disagreed by rich parents.
C.is still worth trusting
D.is deeply believed by better educated parent.
小题2:The underlined sentence means that _____
A.Song sent his only son to military school, so he feels lonely.
B.Song is the only one who sends his child t to military school.
C.There are other people sending their children to military school besides Song.
D.The fee of the military school is so high that only Song can afford it.
小题3:Song Siyu got some achievements in the military school except _____.
A.taking a bath in a short time
B.having his meal with his eyes closed
C.taking unreasonable criticism
D.improving his character
小题4:How many Chinese students are there at Valley Forge before this year?
A.10B.13C.15D.25
小题5:Which of the following can be inferred from the passage?
A.   It's likely that more and more Chinese students will attend VFMA.
B.    Most Chinese parents approve of educating their children by beating and cursing nowadays.
C.   Song Siyu had no difficulty in adjusting to the life at VFMA.
D.   Most Chinese students support the way of education at VFMA.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源:不详 题型:完形填空

Cars are very popular in America. When the kids are fourteen years old, they dream of having their own ____1___. Many students take a part-time job after school to ___2___ a car. In most places ____3___ people learn to drive in high school. They have to take a ___4____ test to get a license. Learning to drive and getting a driver’s ___5___ may be one of the most exciting things in their lives. For many, that piece of paper is an important symbol(象征)that they are now grown-ups.
Americans seem to love their cars almost more than anything else. People almost never go to see a doctor when they are ____6_____. But they will take ____7____ cars to a “hospital” at the smallest sign of a problem. At weekends, people ___8___ most of the time in washing and waxing(打蜡) their cars. For some families it is not enough to have ___9___ car. They often have two or even three. Husbands need a car to go to work. Housewives need a car to go shopping or to take the children to school or ___10____ activities. 
小题1:
A.carsB.computersC.bikesD.houses
小题2:
A.borrowB.buyC.lendD.sell
小题3:
A.oldB.tallC.strongD.young
小题4:
A.languageB.listeningC.drivingD.body
小题5:
A.addressB.bookC.licenseD.name
小题6:
A.sickB.healthyC.pleasedD.angry
小题7:
A.hisB.herC.yourD.their
小题8:
A.costB.takeC.spendD.pay
小题9:
A.noB.oneC.someD.several
小题10:
A.otherB.anotherC.oneD.else

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源:不详 题型:阅读理解

Cars are an important part of life in the United States. Without a car most people feel that they are poor. And even if a person is poor , he doesn’t feel really poor when he has a car.
Henry Ford was the man who first started making cars in large numbers. He probably didn’t know how much the car was going to change American culture. The car made the United States a nation on wheels. And it helped make the United States what it is today.
There are three main reasons why the car became so popular in the United States. First of all, the country is a big one and Americans like to move around it. The car makes the travel the most comfortable and cheapest. With a car people can go to any place without spending a lot of money.
The second reason cars are popular is the fact that the United States never really developed a practical and cheap public travel system. Long distance trains have never been as common in the United States as they are in other parts of the world. Now there is a good system of air-service provided by planes. But it is too expensive to be used often.
The third reason is the most important one, though. The American spirit of independence is what really made cars popular. Americans don’t like waiting for a bus, or a train or even a plane. They don’t like to have to follow an exact timetable. A car gives them the freedom to plan their own time. And this is the freedom that Americans want most to have.
Less oil has caused a big problem for Americans. But the answer will not be a bigger system of public transportation. The real answer will have to be a new kind of car, one that does not use so much oil.
小题1:We can learn from this passage that Americans ______.
A.spend a lot of money traveling by carB.travel a lot in their cars
C.seldom travel by planeD.use public traffic often
小题2:Which of the following statements is TRUE?
A.In the United States even the poor own cars.
B.In the United States all the poor have no cars.
C.When an American has a car, he will never be poor.
D.An American will feel poor unless he has a car.
小题3:In the writer’s opinion, cars are popular in the United States mainly because ___.
A.Americans like to plan their own time
B.The United States does not have enough public transportation
C.Americans will not feel poor when they travel in their cars
D.Americans cannot move around without their own cars
小题4:“A nation on wheels” in the second paragraph means that _______.
A.everyone in the United States owns a car
B.the United States produces most of the cars in the world
C.cars play an important part in American’ life
D.the United States depend on car industry for its development

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源:不详 题型:阅读理解

For many people – especially those juggling (兼顾) family and work at the same time --- it can be difficult to stick with a college degree. Kathy Bitzthum thought many times about dropping out of her accounting program at Iowa State University: She had two children and a job at Electronic Technology Corp. She’d only enrolled in the first place because her boss would offer her a promotion if she took a few accounting courses.
Because she only had enough time to take one class at a time, it took her seven years to complete the courses her boss asked her to take on. She received the promotion as her boss promised and wasn’t planning to continue a degree. But a request from her father, who was dying of cancer, made her think twice. He said to her, “Kathy, why don’t you just keep going and get your degree?”
Before he passed away, he made her promise that she would finish it. And he made her a promise in turn. Vitzthum’s parents had agreed to give each of their children a valuable gift when they graduated from college, and Vitzthum was obsessed with an antique she’d come across and knew that she couldn’t afford. After she promised to graduate from college, her parents bought her the antique. Her father told her, “I’m not going to be around when you graduate, so I’ll give this to you now. But it doesn’t _________ until you graduate from college.”
Since then, Vitzthum has looked at that antique every day and remembered the promise she had made to her father. Despite a hectic life as a wife, mother and full-time employee, she’s taken one course every semester for the last 19 years. And finally, at the age of 48, she graduated with a bachelor’s degree in accounting --- and she was excited to accept full ownership (所有权) of the antique that she’d borrowed for more than a decade.
小题1:What had contributed to Kathy’s studying the accounting program at Iowa State University?
___________________________________________________________________
小题2:Why did it take Kathy seven years to finish the accounting program?(no more than 10 words)
___________________________________________________________________
小题3:What did Kathy’s father make her promise to do before he died?(no more than 10 words)
___________________________________________________________________
小题4:Fill in the blank in Paragraph 3 with proper words.(no more than 3 words)
___________________________________________________________________
小题5:What does the passage mainly talk about?(no more than 12 words)
___________________________________________________________________

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源:不详 题型:阅读理解

Who owns the large American companies that produce cars, washing machines, and television sets? They are owned by a large group of people called stockholders.
  A company must have money to build factories and to buy machinery. To get this money, it sells shares of stock(股份). Each share of stock is a share in the ownership of the company. The person who buys a share of stock becomes a part owner of the company. He is called a stockholder. A company can have thousands of stockholders. Sometimes a very large company is owned by millions of stockholders.
  Few persons can afford to buy a whole company, but the average individual can become part owner of a business. He can save his dollars and buy a share of stock in a large company. A person does not have to be wealthy to be a stockholder.
  When a company makes money, each stockholder may receive a dividend(股息) check, which is his share of the profits(利润). Parts of a company’s profits are not paid out to the stockholders. This money is used by the company so it can grow larger. If the company does well, its shares of stock become more valuable.
  More than 20 million people own shares of stock in America’s companies. By owning stock, they are helping America’s businesses grow. They are also putting their money to work to earn more money.
小题1:The story makes you think that _____.
A.a farmer is not allowed to buy the shares of stock
B.if a company does well, its shares of stock have no value
C.a person may own a part of the company that makes TV sets
D.the only people who can buy stocks are those who are wealthy
小题2:A dividend is the stockholder’s share of the _____.
A.company’s profits
B.company’s savings
C.company’s income
D.products made by the company
小题3:Why do companies keep part of their profits?
A.They want to buy the shares of stock, too.
B.They cannot find all the names of their stockholders.
C.They use the money to help the company grow larger.
D.They think they have sent their stockholders enough money.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源:不详 题型:完形填空

When you’re a preteen, a huge problem might be that you just have to have a new rock-rap CD,   1 your parents won’t give you the money for it. I thought life was so  2 when things like this happened-----until September 11, 2001.
I was in P.E. when the planes hit the World Trade Centre and the Pentagon. As soon as I got home and for weeks before, I saw the disaster  3 on TV. Seeing the innocent people running for theiras the debris(瓦砾) started coming down the fire and smoke rose out of the  5 brought tears to my eyes. I couldn’t help imagining what the people on the   6 and in the buildings were thinking and going through, not  7 what was going on. I admired the courage of the firefighters who rushed in and risked their own lives to   8 others. It tore my heart apart to watch the  9 looks on the faces of so many people who didn’t know if their loved ones were dead or alive while  10 in all the debris.
Then it  11 me: All my life I had thought mainly of myself. I had it easy in life and had been taking it all for granted.
A feeling of coldness  12 down my back, and I cried just thinking of the possibility that it could have easily  13 to my family. My mom or dad could have been killed like that, and I would never, ever see them again. I began to evaluate what a real  14 in life was.
This disaster  15 me that awful things can happen to anyone at any time. Now when my mom or dad or sister go somewhere, even if it’s just  16 the store, I try to remember to tell them that I love them because I know there is a   17 that I may never tell them that   18 .
Not getting a new CD is not going to   19 my life. I can live with those kinds of problems. But losing someone I love would  20 make my life miserable.
9/11 showed me just what I am.          
小题1:
A.orB.soC.butD.for
小题2:
A.unfairB.uncomfortableC.unbelievableD.uncertain
小题3:
A.happenB.occurC.strikeD.unfold
小题4:
A.livesB.familiesC.housesD.friends
小题5:
A.curtainsB.buildingsC.gatesD.bedrooms
小题6:
A.seatsB.planesC.cornersD.streets
小题7:
A.believingB.thinkingC.caringD.knowing
小题8:
A.joinB.saveC.meetD.calm
小题9:
A.puzzledB.severeC.dirtyD.desperate
小题10:
A.hiddenB.foundC.trappedD.placed
小题11:
A.hitB.surprisedC.rewardedD.told
小题12:
A.cooledB.droppedC.ranD.passed
小题13:
A.happenedB.comparedC.relatedD.turned
小题14:
A.relationshipB.problemC.needD.fate
小题15:
A.persuadedB.remindedC.taughtD.informed
小题16:
A.toB.inC.atD.on
小题17:
A.storyB.doubtC.chanceD.plan
小题18:
A.everB.onceC.enoughD.again
小题19:
A.endB.save C.spareD.break
小题20:
A.ratherB.trulyC.probablyD.frequently

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源:不详 题型:阅读理解

Most recently, it's very common in students who need a parent present for job interviews. Naturally, it's easy to blame the students in these situations, but the bigger problem is us. We—as parents—are so eager to shelter our kids that we fail to realize that this in itself is harming them. As the mother of two young sons, I have to remind myself constantly that the biggest responsibility I have as a parent is to help them develop the skills needed to live in, to live without me. So, I'll let them fail.
I'll let them fail because as long as they are safe and warm inside their comfort zones, they will never grow. And failure along with loss, heartbreak, disappointment, etc.—will be part of growth for them. Call me the anti-tiger mom, but leaving them alone is, my way of helping them become equipped to fit in this world as we know it today. From terrorism and seemingly endless natural disasters, to our national debt and beyond, if we expect the next generation to stand up to the very real problems of our time, we need to stop feeding them and start teaching them how to fish.
My children now are becoming little masters of compromise, but they try to negotiate everything now. It's a small price to help them learn a skill they'll use for the rest of their lives, including when I don't accompany them on job interviews.
小题1:Why do parents accompany their kids on job interviews?
A.Because they want to protect their kids from difficulties.
B.Because they think they can help them on the questions.
C.Because their kids are too shy to attend interviews.
D.Because their kids strongly request them to do so.
小题2:According to the author, what is beneficial to kids' development?
A.Sheltering them.B.Keeping them safe.
C.Leaving them alone.D.Blaming them.
小题3:Why does the author stress failure in kids' life?
A.To make them stronger than other kids.
B.To help them grow in this tough world.
C.To help them develop all social skills.
D.To make them learn to compromise.
小题4:Which of the following might be the best title for the text?
A.Never Shelter Your Kids
B.Let Your Kids Fail
C.Be Eager to Grow Up
D.Live Without Parents

查看答案和解析>>

同步练习册答案