精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
17.Two men,both seriously ill,were in the same hospital room.(16)Bman was allowed to sit up in his bed for an hour each afternoon.His bed was next to the room's only(17)D.The other man had to spend all his time lying on his back.
They talked for hours(18)A.Every afternoon when the man by the window could sit up,he(19)Apass the time by describing to his roommate all the things he could see outside the window.The other man felt his world would be(20)Cand enlivened (有生机) by all the wonderful world outside.
The window overlooked a(21)Dwith a lovely lake.Ducks played on the water while children(22)Ctheir model boats.Young lovers walked arm in arm in flowers.A fine view of the city skyline could be seen in the(23)A.
As the man by the window described all this in(24)C,the other man would close his eyes and(25)Bthe beautiful scene.One warm afternoon the man by the window described a parade(游行) passing(26)B.Although the other man couldn't hear the(27)D,he could see it in his mind's eye as the gentleman by the window pictured it with(28)Awords.
Days and weeks passed.
One morning,the nurse arrived,(29)Dto find the lifeless body of the man by the window,who had died eacefully in his sleep.She was saddened and had the body taken away.
The other man asked to be(30)Cnext to the window.Painfully,he sat up to take his first look at the world outside.(31)B he would have the joy of seeing it for himself.
He slowly turned to look out of the window.It faced a blank wall.
The man asked the nurse what could have got his(32)Cto describe such wonderful things outside.The nurse(33)Athat the man was blind."Perhaps he just wanted to(34)D you."
Shared sorrow is half the sorrow,(35)Bhappiness when shared,is doubled.
16.A.The oneB.OneC.AnotherD.This
17.A.entranceB.exitC.passageD.window
18.A.on endB.in factC.at lastD.after all
19.A.wouldB.shouldC.mightD.could
20.A.shortenedB.deepenedC.widenedD.sharpened
21.A.courtyardB.marketC.villageD.park
22.A.flewB.designedC.sailedD.drove
23.A.distanceB.wayC.processD.course
24.A.effectB.particularC.detailD.danger
25.A.exposeB.imagineC.realizeD.spot
26.A.awayB.byC.downD.out
27.A.concertB.voiceC.newsD.band
28.A.descriptiveB.productiveC.nativeD.relative
29.A.latelyB.probablyC.surelyD.only
30.A.heldB.offeredC.movedD.organized
31.A.WillinglyB.FinallyC.UsuallyD.Occasionally
32.A.doctorB.nurseC.roommateD.patient
33.A.respondedB.respectedC.requestedD.recovered
34.A.recoverB.defendC.observeD.encourage
35.A.orB.butC.soD.and

分析 本文叙述了一位无私的病人给室友描绘美丽的公园以鼓励室友继续与病魔做斗争,后来才发现那位室友是为了鼓励这位病人,所以才撒谎把外面的世界描述地很美好,其实透过窗户什么都看不到..

解答 16-20 BDAAC  21-25 DCACB   26-30 BDADC  31-35 BCADB
16.B 考查细节理解 A.The one唯一  B.One一个  C.Another另一个  D.This这个. 根据"Two men,both seriously ill"可知,此处是讲述两个病人之中一个人的情况.故选B.
17.D 考查细节理解 A.entrance入口  B.exit出口  C.passage走廊  D.window窗户.根据文章内容"Every afternoon when the man by the window could sit up"可知,他的床就在房间的窗旁边.故选D.
18.A 考查词组辨析 A.on end连续地  B.in fact事实上  C.at last最后  D.after all毕竟. 根据文章内容可知,他们要连续聊天好几个小时.故选A.
19.A 考查细节理解 A.would将要  B.should应该  C.might或许  D.could能够.根据句意.其中一个人通过向他的室友描述在窗外所能看到的一切来了解外面的世界.故选A.
20.C 考查细节理解 A.shortened缩短  B.deepened加深  C.widened使扩大  D.sharpened尖锐.那个没有坐在窗边的人可以通过另一个人的描述来扩大他的世界观.故选C.
21.D 考查细节理解 A.courtyard院子  B.market市场  C.village村庄  D.park公园. 通过窗户可以看到外面的公园.故选D.
22.C 考查细节理解 A.flew飞  B.designed设计  C.sailed航行  D.drove驾驶.另一个人听着描述,在自己想象中的风景里航行.故选C.
23.A 考查固定搭配 A.distance距离  B.way道路  C.process过程  D.course课程. in the distance在远方.根据句意,从远处看,可以看到城市天际线的美丽景色.故选A.
24.C 考查固定搭配 A.effect影响  B.particular特别的  C.detail细节  D.danger危险. in detail 详细,那个人详细地描述窗外的风景.故选C.
25.B 考查推理判断 A.expose揭露  B.imagine想象  C.realize认识到  D.spot地点.另一个看不到风景的人是靠想象来看风景的.故选B.
26.B 考查固定搭配 A.away离开  B.by  C.down向下  D.out出来. pass by经过. 一个温暖的下午,窗边的人描述了一场游行经过.故选B.
27.D 考查细节理解 A.concert音乐会  B.voice声音  C.news新闻  D.band乐队.根据文章内容可知,另一个人听不到乐队的演奏,故选D.
28.A 考查细节理解 A.descriptive描绘  B.productive生产  C.native本国  D.relative有关系. 根据前面的内容可知,一直是在窗边的病人在描述外面的风景.故选A.
29.D 考查词意辨析 A.lately不久前  B.probably或许  C.surely当然  D.only仅仅. 一天早上,护士仅仅是看到了那位病人的尸体.故选D.
30.C 考查动词词意辨析 A.held握住  B.offered提供  C.moved移动  D.organized组织.那位靠窗的人已故,所以另一个人被挪到了窗边.故选C.
31.B 考查词意辨析 A.Willingly乐意地  B.Finally最后  C.Usually通常  D.Occasionally偶尔.最后,他原以为自己会为所看到的一切感到兴奋.故选B.
32.C 考查细节理解 A.doctor医生  B.nurse护士  C.roommate室友  D.patient病人. 根据后面的"describe such wonderful things outside"以及前文内容可知,是他室友描述的.故选C.
33.A 考查细节理解 A.responded回答  B.respected尊敬  C.requested要求  D.recovered恢复.根据后面的内容可知,护士回答了他的提问.故选A.
34.D 考查推理判断 A.recover恢复  B.defend保卫  C.observe观察  D.encourage鼓励. 根据句意,那位室友是为了鼓励这位病人,所以才撒谎,把外面的世界描述地很美好.故选D.
35.B 考查细节理解 A.or或者  B.but但是  C.so所以  D.and而且.分享痛苦,是把痛苦减半了,但是分享幸福,却是把幸福感加倍了.两者形成对比,所以用"but".故选B.

点评 近几年高考试题中完形填空有新的变化,试题所涉及的知识面不断拓宽,综合难度不断提高.做完形填空首先要通读全文,了解大意.一篇完形填空的文章有许多空格,所以必须要先通读一到两遍,才能大致了解文章内容.千万不要看一句,做一句.其次要逐句分析,前后一致.选择答案时,要考虑整个句子的内容,包括搭配,时态以及语法等.答案全部填完后,再通读一遍文章,检查是否通顺流畅,用词得当,意思正确.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源:广西省2017届高三下学期期中考试英语试卷 题型:完形填空

Recently, my family and I attended a neighborhood oyster(牡蛎)roast. While standing at the large tables ___ and eating oysters, I noticed a school aged boy across the table from us. He was being __ oysters and by a man having a great deal of __ and displeasure trying to swallow them down.

At first, I thought the man wanted the boy to __ the oysters and it would stop.  But __ we stood there, it continued. And with __ oyster the suffering of this boy becoming more and more __ as he fought back tears and struggled to swallow them. I __ learned that the man felt the boy had been impolite and this was his __ .

I couldn’t watch. I hesitated whether to get involved or __ . Then I had an idea. I grabbed my daughter and our frisbee(飞盘) __ walked our way next to the man and the boy, attracting their attention __. Then we introduced ourselves as not to knowing many __ there, we invited the boy to come and play frisbee with us.

The man allowed it and __ the boy’s situation changed. He became friendly and __. He ran up and down happily to __ the flying dish. We pulled another child into our __ and played frisbee for a good 30 minutes together. I was so relaxed to __ the suffering I was witnessing in that moment. And it made me feel __ that trying to help in that or any situation where you __ suffering is the best thing to do.

1.A. chatting B. playing C. quarrelling D. discussing

2.A. bought B. told C. sent D. handed

3.A. effort B. time C. difficulty D. pleasure

4.A. keep B. try C. hate D. have

5.A. since B. if C. as D. once

6.A. other B. his C. each D. that

7.A. valuable B. obvious C. peaceful D. important

8.A. latter B. still C. therefore D. ever

9.A. warning B. reward C. reaction D. punishment

10.A. calm down B. walk away C. hide away D. watch over

11.A. or B. so C. and D. but

12.A. on purpose B. in return C. as usual D. at present

13.A. people B. friends C. strangers D. neighbours

14.A. exactly B. immediately C. nervously D. carefully

15.A. creative B. anxious C. shy D. talkative

16.A. beat B. touch C. catch D. hold

17.A. family B. group C. dinner D. union

18.A. change B. reduce C. remove D. end

19.A. certain B. doubtful C. easy D. hopeful

20.A. bring B. experience C. ignore D. see

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

8.为了帮助中学生健康成长,某中学英文报开辟了"HEART-TO-HEART"专栏.假设你是该栏目的编辑Jamie,收到一封署名为Worried的求助信.信中该同学向你诉说了自己的困扰:近日容易发脾气,使正常的学习和生活受到了影响.请用英文给该同学写一封回信.
内容要点如下:
1.表示理解并给予安慰;
2.提出建议并说明理由.
注意:
1.词数100左右;
2.信的开头与结尾已为你拟好,不计入总词数.
参考词汇:lose one's temper  发脾气
Hi Worried,
I'm sorry to know that you're having such a had time at the moment.
                                                      
Yours,
Jamie.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

5.Mr Ware is             teacher              we all like him.(  )
A.such a good,thatB.such good a,that
C.so good,thatD.so a good,that.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

12.暑假快到了,学校团委倡导同学们多读书,读好书,以阅读为乐,过一个有意义的假期.请你用英语写一篇100词左右关于阅读的短文和大家分享.
内容要点:1.阅读的好处:了解世界…2.读书计划:寻找好书;利用时间…
Reading can not only help us learn more about the world but also bring more happiness.【高分句型】(阅读的好处:了解世界;带来快乐;…)
I like reading a lot.In my spare time,I often read newspapers and magazines,from which I can get lots of fun and learn about what's going on around the world.【高分句型】I also read my favorite books such as story books,novels and soon,which makes me relaxed and happy.Summer vacation is coming.I plan to read more English books to improve my English abilities.I will make good use of my summer vacation to read.I will share my favorite books with my friends and classmates.(读书计划)
It's time for us to form a good reading habit because it's important and necessary for us.【高分句型】I believe I will enjoy reading in the summer vacation..

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

2.The giant panda (61)is loved(love) by people throughout the world.Chinese scientists (62)recently(recent) had a chance to study a wild female panda with a newborn baby.She was a very (63)caring/careful(care)mother.For 25 days,she never left her baby,not even to find something (64)to eat (eat)!She would not let any other pandas come near.She licked(舐,舔)the baby constantly to keep it clean.Any smell might attract dangerous (65)animals (animal)that would try to eat the little comforting pats.The mother held the baby in her front paws much the way a human does.(66)When/If it cried,she rocked it back and forth and gave it little comforting pats.The mother continued to care for the young panda (67)for more than two years.By that time,the panda no longer needed (68)its(it)mother for food.However,it stayed with her and leaned about the ways of the forest.Then,after two and a half years,the mother (69)drove (drive)the young panda away.It was time for her to have a new baby,and it was also time for the young panda to be (70)independent(depend).

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

9.The train came to an\a         stop,making many passengers fall off their seats.(  )
A.abruptlyB.suddenlyC.surprisedD.abrupt

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

6.假定你是李华,你班即将举行英语晚会,你想邀请外教Jill Robbins参加.请给他写封邮件,内容包括:
1.真诚邀请;
2.介绍内容;
3.赴约时间.
注意:
1.词数100左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯;
3.开头和结尾已给出,不计入总词数.
Dear Miss Jill Robbins,
I'm writing to give you a sincere invitation.In order to improve our English and enjoy ourselves,we have decided to hold an English evening party.(高分句型一)I'm honoured to invite you to our party,where you will enjoy English songs and dances.(高分句型二)We will be very happy if you can come and join us in the singing and dancing.
The party is to start at 8 p.m.tomorrow in the conference hall.If it is convenient for you,I'll pick you upat 7:30 tomorrow evening at the school gate.(高分句型三)I am sure you will have a good time then!We hope for your coming whole-heartedly.
I'm looking forward to your reply.
Yours,
Li Hua.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:听力题

7.听第8段材料,回答第10至12题.
10.What happened to the man on Saturday morning?
A.His car broke down       B.He got lost in the forest  C.He was caught in the rain
11.How long did it take the man to find the campsite around the forest?
A.About half an hour       B.About an hour          C.About two hours
12.Where did the man stay this weekend?
A.In a hotel                      B.At home                  C.At the campsite.

查看答案和解析>>

同步练习册答案