精英家教网 > 高中英语 > 题目详情

阅读理解

  Have you ever thought about what determines the way we are when we grow up?Remember the TV program Seven Up?It started following the lives of a group of children in 1973.We first meet them as wide-eyed seven-year-olds and catch up with them at seven-year intervals:nervous 14-year-olds, serious 21-year-olds and then grown-ups.

  Some of the stories are inspiring, others sad, but what is interesting in almost all the cases is the way in which the children's early hopes and dreams are shown in their future lives.For example, at seven, Tony is a lively child who says he wants to become a sportsman or a taxi driver.When he grows up, he goes on to do both.How about Niki?She says, “I would like to find out about the moon.”And she goes on to become a space scientist.As a child, soft-spoken Bruce says he wants to help “poor children” and ends up teaching in India.

  But if the lives of all the children had followed this pattern, the program would be far less interesting than it actually was.It was the children whose childhood did not prepare them for what was to come that made the program so interesting.Where did their ideas come from about what they wanted to do when they grew up?Are children influenced by what their parents do, by what they see on television or by what their teachers say?How great is the effect of a single important event?Many film directors, including Steven Spielberg, say that an early visit to the cinema was the turning point in their lives.Dr.Margaret McAllister, who has done a lot of research in this area, thinks that the major factors are parents, friends and their wider society.

(1)

What does the text mainly discuss?

[  ]

A.

New ways to make a TV program interesting.

B.

The importance of TV programs to children.

C.

Different ways to make childhood dreams come true.

D.

The influence of childhood experience on future lives.

(2)

What does the underlined word “influenced” mean in the last paragraph?

[  ]

A.

Impressed.

B.

Improved.

C.

Affected.

D.

Attracted.

(3)

What are the examples in Paragraph 2 meant to show?

[  ]

A.

Many people's childhood hopes are related to their future jobs.

B.

There are many poor children in India who need help.

C.

Children have different dreams about their future.

D.

A lot of people are very sad in their childhood.

(4)

Spielberg's story is meant to show that ________.

[  ]

A.

going to a movie at an early age helps a child learn about society

B.

a single childhood event may decide what one does as a grown-up

C.

parents and friends can help a child grow up properly

D.

films have more influence on a child than teachers do

答案:1.D;2.C;3.A;4.B;
解析:

(1)

主旨大意题。从文章所举的电视节目Seven Up及斯皮尔伯格的小时候去影院后来终成导演的例子来看,文章全是围绕着“童年经历对未来生活有很大影响”来展开的,故可知本文的主旨是D项。

(2)

猜测词义题。根据画线词所在句的语意“孩子们会受到父母做事的方式、所看到的电视节目及老师所讲的话的影响吗?”可知选C。

(3)

推理判断题。第二段第一句讲到所有事例中最有趣的就是孩子们的希望和梦想在未来得到了实现,可见童年的希望与未来的工作是有关联的,故本题选A。

(4)

  解析:推理判断题。包括斯皮尔伯格在内的许多导演都说,早期到电影院去是他们人生的转折点,由此可见特定的儿童时期的经历会决定孩子未来从事的职业。例子前的话“How great is the effect of a single important event?”也是暗示。

  解题导语:幼年时,父母、朋友和较广泛的社交圈子将影响孩子日后的生活。


练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源:2007年普高等学校招生全国统一考试、英语(江西卷) 题型:050

阅读理解

  The literal meaning of philosophy is “love of wisdom”.But this meaning does not tell us very much.Unlike the other discilines(学科), philosopjy cannot e defined by what you study , because it si actually unlimited.Anything can be the subject matter of philosophy:are, history, law, language, literature, mathematics, and in fact, the other academic disciplines are directly related to philosopkhy.For this reason you get a Doctorate(博士学位)of Philosoophy(Ph.D.)in biochemisty, or computer science, or psychology.

  Two broad sub-fields of philosophy are logic and the history of philosophy.Logic is the science of argument and eritical thinkging.It provides sound methods for distinguishing good from bad reasonign.The history of philosopjy involives the study of major philosophers and perrsiad in the development of philosophy.

  Of what use is philosophy? First it is useful in educational advancemet.It is necessary for undesrtanding other disciplines.Only philosopjy questiong the nature of the concepts used in a discipline, and its relatin to other disco[;omes.And throught the stdy of philosophy, one develops sound methods of research and analysis that can be applied to any field.

  There are a number of gengral uses of philosophy.It strengthens one’s ability to solve problesm, to communieate, to organize ideas and issues, to presuade, and to takewhat is the most important form a large quamity of data.These general uses are of great benefit in the career firld, not necessarily ofr boutaining onej’s first job after graduation , but for preparing for posttions of responsibility, managemetn and leadershin later on.It is very shor sihte after all, to take a course of studies only for the purpose of getting one’s first job.The useful skills developed throught the study of philosophy hav significang long-term benefits in canreer advancement.No other discipline systematically follows the ideals of wisdom, leadership, and capacity to reasolve human conflict.

(1)

Accprdomg to Paragraph 1.philosophy can best be described as the study of ________

[  ]

A.

social sciences

B.

natural sciences

C.

both social and natural sciences

D.

the subject matter of politics

(2)

With the study of philosophy, you can ________

[  ]

A.

become a great leader

B.

succeed in everything

C.

find a good job soon after graduation

D.

make progress in your career development

(3)

According to the passage, which of the follwing statements is TRUE?

[  ]

A.

Philosophy is an independent discipline.

B.

Logic helps you to become a better thinker.

C.

The study of philosophy brings you immediate benefits.

D.

The meaning of philosophy is too limited to define.

(4)

From the passage, we can conclude ________

[  ]

A.

not all the subjects have to do with philosophy

B.

a person will get a Ph.D.if he/she studies philosophy

C.

philosophy can be helpful for the study of any other subjects

D.

philosophy is the only solution to all the probleras in the world

查看答案和解析>>

同步练习册答案