精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
10.I suddenly heard an elephant crying as though frightened.Looking down,I immediately recognized that something was wrong,and ran down to the edge of the near bank.There I saw Ma Shwe with her three-month-old calf (young elephant) struggling in the fast-rising water,and it was a life-and-death struggle.Her calf was floating and screaming with fear.Ma Shwe was as near to the far bank as she could get,holding her whole body against the rushing water,and keeping the calf pressed against her huge body.Every now and then the rushing water would sweep the calf away.There was a sudden rise in the water and the calf was washed clean over the mother's body and was gone.Ma Shwe turned quickly to reach it and pressed the calf with her head and trunk(象鼻) against the rocky bank.Then with a huge effort,she picked it up in her trunk and tried until she was able to place it on a narrow shelf of rock.
Just at this moment,she fell back into the river.If she were carried down,it would be certain death.I knew,as well as she did,that there was one spot where she could get up the bank,but it was on the other side from where she had put her calf.While I was wondering what I could do next,I heard the sound of a mother's love.Ma Shwe had crossed the river and got up the bank and was making her way back as fast as she could,roaring all the time,but to her calf it was music.

41.The moment the author got down to the river bank he sawD.
A.the calf was about to fall into the river
B.Ma Shwe was placing the calf on the rock
C.the calf was washed away by the rising water
D.Ma Shwe was holding the calf against the rushing water
42.How did Ma Shwe manage to save her calf from the fast-flowing water?A
A.By putting it on a safe spot.
B.By pressing it against her body.
C.By taking it away with her.
D.By carrying it on her back.
43.How did the calf feel about the mother elephant's roaring?B
A.It was a sign of danger.
B.It was a great comfort.
C.It was a call for help.
D.It was a musical note.
44.What can be the best title for the text?C
A.A Deadly River  
B.A Brave Act
C.A Mother's Love
D.A Matter of Life and Death.

分析 本文属于记叙文阅读,作者通过这篇文章主要向我们描述了小牛掉到河里,母牛采取一切措施来进行保护小牛,体现了母爱.

解答 41.D.细节判断题.从第一段There I saw Ma Shwe with her three-month-old calf struggling in thefast-rising water and it was a life-and-death struggle可知当作者到达河边时,他看到了象妈妈带着小牛在小牛抵抗激流;故选D.
42.A.细节判断题.从第二、三段中Ma Shwe turned quickly to reach it and pressed the calf with her head and trunk(象鼻) against the rocky bank.Then with a huge effort,she picked it up in her trunk and tried until she was able to place it on a narrow shelf of rock可以看出Ms Shwe一直努力使小牛离开湍急的河水,到岸上安全的地方;故选A.
43.B.细节判断题.从最后一段的最后一句Ma Shwe had crossed the river and got up the bank and was making her way back as fast as she could,roaring all the time,but to her calf it was music,可知but to her calf it was music.对幼崽的一种安慰方式;故选B.
44.C.主旨概括题.整片叙述的是小牛掉到河里,母牛采取一切措施来进行保护小牛,体现了母爱;故选C.

点评 考察学生的细节理解和推理判断能力,做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确的选择.在做推理判断题不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:短文改错

20.该题要求改正所给短文中的10处错误.如有错误,则按下列情况改正:
删除:该行多一个词:把多余的词用斜线(﹨)划掉.
增加:该行缺一个词:在缺词处加一个漏字符号(Λ),并在该符号下写出该加的词.
修改:该行错一个词;在错的词下划一横线,并在该词下面写出改正后的词.
注意:1.每处错误及其修改仅限一词;
          2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分.
Dear Robert,
 How time flies!We haven't seen each other for a year.What are things going at the moment?You once ask me what I would do after the College Entrance Exam.I'd like tell you about that now.Firstly,I will travel abroad to broaden your eyes.Secondly,I never plan to learn to drive.Thirdly,I want to take the course to improve my oral English.Beside,I want to take part in some social activity.Don't you think it sounds meaingfully?I am looking forward to hear from you soon.
Best wishes!
                                                 Yours,
                                                        LiHua.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:完形填空

1.Before World War II,all bank tellers(出纳)were men.But as men went to war during the early 1940s,banks trained women to take their place.I was among 20 women selected by Bank of America to work as a teller at a small branch in Los Angeles.
November 23,1942 was a day I'll never forget when I was 22 years old and just two months on the job.When a well-dressed man in a suit,tie and hat came to my window.I greeted him with a friendly"Good afternoon."But he shouted,"This is it!"
'The man placed a brown bag on the counter and said;"Fill it up."Because of'the way he was dressed,it didn't dawn on me that this was a hold-up(持枪抢劫).I was sure it must be a test of the new tellers'ability to follow bank rules.Eager to pass such a test,I coolly opened the bag,and then calmly filled it with marked bills.
"None of these!"the man shouted,insisting that I fill the bag with cash from another teller's drawer.Well,that was a big no-no from training:You never touch another teller's cash!I firmly told him it was against bank rules.You can imagine the disbelief on the robber's face.Other tellers later told me they couldn't believe I refused the robber's demands.
When the man told me to stand in front of the other staff along the wall,threatening to shoot me if anyone moved,I finally realized this was real.After the robber fled the bank,the manager got his gun and went after the robber but he failed to catch him.The robber was caught after another bank hold-up,and I was told I was the first female teller to be held up in California,which was a fact that attracted many reporters.

24.Why was it easy for the author to become a bank teller?B
A.Females were thought responsible.
B.There was a lack of male workers.
C.She worked far better than men
D.Women could be trained easily.
25.Why did the author feel calm at the beginning of the incident?B
A.She was well trained.
B.She took it for a test.
C.She knew the man had no gun with him.
D.She had experienced the same thing before.
26.How did the robber feel when he heard the author's words in Paragraph 4?C
A.Worried.
B.Disappointed.
C.Skeptical.
D.Ashamed.
27.What can be inferred about the author after the incident?A
A.She was the subject of many news stories.
B:She caught the robber in another hold-up.
C.She was to blame for losing money.
D.She succeed in changing her job.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

18.I'm looking for a job        will help me develop my skills.(  )
A.whereB.whichC.whatD.when

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

5.假定你是中学生李华,最近从莆田新闻网上得知第25届世界技能锦标赛(the 25th World Skills Championship)将在莆田举行.请你用英文写封电子邮件向组委会申请加入志愿者队伍,内容主要包括:
1.身体状况(年龄、身高…);
2.兴趣爱好(摄影、踢足球…);
3.英文程度;
4.目的和意义.
注意:
1.词数100左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯;
3.结语已为你写好.
Dear Sir,
My name is Li Hua,aged 17,of medium size.I'm writing to apply for a role to be a volunteer for the 25th World Skills Championship,which will be held in Putian in March.(高分句型一)My advantages for the role are as follows.
First,I'm good at spoken English,so that I can communicate with foreigners fluently.Second,I'm interested in taking photos,which will serve people well during this period.(高分句型二)Third,playing football not only builds me up,but also develops my team spirit.Last but not least,I'm sure this activity will benefit me a lot.I'd be very grateful if you let me have information about my becoming a member of the volunteers.(高分句型三)
Looking forward to hearing from you soon.
Yours sincerely,
Li Hua

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

15.As the communication between China and Britain is becoming(71)increasingly(increasing) frequent,the differences between them(72)have caused(cause) a heated discussion in the past few years.
Firstly,table manners.We get used to(73)using(use) chopsticks while Englishmen use knives and forks.It's not polite to burst into laughter when eating in Britain,(74)whichshows that you don't respect others.(75)Onthe contrary,we laugh and talk during a meal.Secondly,in Britain,they walk along the left side of the road,but traffic in our country keeps to the right.Thirdly,for Chinese students,(76)whatthey have experienced in studying is an organized style.Students are required to follow a clear plan.(77)Compared(compare) with Chinese education,British education is (78)more flexible and imaginative.Students there are encouraged to discuss the subjects they want to learn.Last,in China,"thank you"is not often used between family (79)members (member) while"thank you"is widely used in Britain.
There is no sense in debating which is better.We owe these manners (80)to a long history,so we should do as the Romans do.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:信息匹配

2.Ways to Improve Your Health
Sometimes it may seem difficult to improve our health.If so,the following health habits may help you.
●(36)B
Research shows that eating a meal in the morning results in less body fat and less chance of overeating.Eating breakfast can help people feel better physically and mentally through the day.
●Get enough sleep.
Poor sleep can influence our memory and learning. (37)C Studies show that people who don't get enough sleep seem to get into more accidents.So stay safe and get enough sleep!
●Take a walk every day.
(38)G Instead of meeting friends for a meal,meet them for a walk.As you walk,you will see the beautiful world around you.Once you try,you will find that adding a walk into your daily life is very easy.
●Make social connections.
Social groups can provide support.They might include sport teams,art or music groups.The people in the group can offer advice and can help each other in difficult times.Also,being in a group keeps your mind busy.(39)D
●Have a hobby.
A hobby could be running,reading or making something with your hands.Hobbies help people to relax and rest.Hobbies bring us joy.(40)F

A.Get much exercise.
B.Eat breakfast every morning.
C.It can also cause traffic accidents!
D.An active mind is a healthy mind!
E.Spending time with others is very helpful.
F.Everyone could get a little more joy in their lives!
G.Walking is an easy way to add exercise to our lives.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

19.The door and the windows were all closed and there was no_____of forced entry.(  )
A.sceneB.signC.signalD.sight

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

5.The Future of Technology
William,a businessman,arrives in a foreign airport.He doesn't show his passport.Instead,a machine in the wall reads the computer chip(芯片)in his arm.Th is contains information about him:his name,age,and I.D number.He exits the airport,and a car door opens when it"sees"him.The car takes him to his hotel.His room"knows"he has entered the building and it"reads"his body.He is cold,so the room becomes warmer.William then watches a business presentation on a video wall.When he takes a bath,the presentation"follows him and continues on the bathroom wall.Finally,the room plays music to help him sleep.It turns off the m usic when it"sees"him sleeping.
William doesn't exist,and none of this is real.But it might be soon."In five to ten years,computing and communications are going to be free and everywhere,in your walls,in your car,on your body,'says Victor Zue,leader of Project Oxygen.
Project Oxygen has one big idea:to create better relationships between machines and people.The dream is that computer will learn to understand what people want.
So,what changes will there be at work?Firstly,the building will know where everyone is,all the time.You want to talk to someone?Type the person's name on the nearest computer.It will show you a map of the building and exactly where this person is.You then call this person,who picks up the nearest telephone,also shown on the computer.If he or she is busy with a client(客户)or in a meeting,the computer will tell you.
     Is all this really possible?Visit the Siebel Center,Illinois and see for yourself:computers in the doors and walls,cameras everywhere,the technology of the future,but here today.
40.William doesn't'show his passport becauseC.
A.he is not required to show his passport
B.he doesn't need a passport in that airport
C.his information can be read by a machine
D.only a man from foreign country needs to show his passport
41.The computer chip in William's arm contains his information exceptD.
A.his name             B.his age
C.his I.D.number        D.his job
42.The dream of Project Oxygen is that computers willC
A.show you where the person is you are calling
B.let you pick up the nearest telephone
C.learn to understand what people want
D.show you a map of every building
43.In the Siebel Center,Illinois,B.
A.computers are everywhere
B.the technology of the future is there today
C.there are cameras in the doors and walls
D.the future technology will be there in 5-10 years.

查看答案和解析>>

同步练习册答案