精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
7.When I was a boy,my father told me that he could do anything he wanted to do.Dad said that he wanted to be the first to develop color prints in our city.and so he did.
When I was 16,Dad looked closely at the violin I played and announced that he wanted to make one.He read about violin making,and then became a violinmaker at the age of 43.He bought the tools and materials,opened a small store and set Mom up as the shopkeeper,while he worked at a local company.He retired from the company 17years later and continued to make violins and other instruments.
Dad often guessed why the Stradivarius violins sounded so beautiful.Some experts claimed that it was the unique varnish(油漆)that gave those instruments their beautiful sound.Dad argued that chemists could analyze the varnish-if that was the answer.
One of Dad's friends asked him once which kind of wood was used to make violins.When Dad explained that the top was made of spruce,his friend said that he had an old piece of spruce Dad might be interested in.
He worked for the next 12months making a violin from the wood that his friend had given him proved to be a superior violin and it would become Dad's masterpiece.He was convinced that the secret of the Stradivarius sound was in the wood itself.
Later,the instrument was stolen.Dad's spirit was broken by the robbery,and he stopped making instruments.But he kept the music shop until he was 80years old,selling guitars and violins.
My father has been gone for 14years now.The violin has been missing for more than25years.Somewhere a musician is playing a late-20th-century violin with an excellent tone.The owner today may never understand why this ordinary-looking violin sounds so much like a Stradivarius

46.The author mentions his father's developing color printsC
A.to describe the real thing that made the author believe his father
B.to give an example proving that his father was an inventor
C.to prove that his father could do anything he wanted to do
D.to show that his father's real interest was not in making violins
47. What did the author's father think about Stradivarius violins?A
A.The wood of the violins was special.
B.The varnish was different from the others
C.They could only be analyzed by chemists
D.The way of making them was special
48.From the underlined sentence,we can learn that the author's fatherB
A.got crazy after this happened
B.liked the violin very much
C.didn't want to become famous
D.lost interest in instruments
49.We can infer from the last paragraph that the authorC
A.wonders who's playing the violin now
B.really hates the thief
C.misses his father a lot
D.really wants to play the violin.

分析 父亲是一个很有能力的人,他说到就能做到.他喜欢小提琴,想做把声音美妙的小提琴,朋友给了他想要的杉木,他用了一年的时间做出了一把非常棒的小提琴.但是后来琴被偷了,父亲深受打击,再也不亲手制作乐器了.

解答 46.C 推理判断题.根据文章第一段When I was a boy,my father told me that he could do anything hewanted to do.Dad said that he wanted to be the first to develop color prints in ourcity.and so he did.可知,当我小的时候,父亲说他能做他想做的任何事,他想做我们这个城市第一个研发彩色打印的人,他做到了.所以作者提及父亲研发彩色打印是为了证明父亲能做他想做的任何事,故选C.
47.A 细节理解题.根据第五段He was convinced that the secret of the Stradivarius sound was in the wood itself.可知父亲认为的声音好听是因为它本身的木材,故选A.
48.B 句意理解题.句意:他的精神崩溃了,再也不做乐器了.他精心制作的小提琴被偷了,这件事对他打击很大,说明他非常爱这把小提琴,故选B.
49.C 推理判断题.因为父亲特别爱那把琴,所以最后一段看似写琴,实际是怀念父亲,故选C.

点评 本文是科教类阅读,考查学生对细节的理解把握和推理判断能力,做题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确选择.在做推理判断题时不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

18.Honesty is a virtue,and telling a lie is morally wrong.But how can you know if someone is (81)lying?The answer is,they're probably not.Traditional economics says that people are rational beings who will lie if it is (82)to their advantage.A recent university study has shown that,actually,we're pretty honest-especially (83)when we're at home.
Researchers in Germany phoned people at home and asked them to toss a coin.There was a strong financial incentive (激励) to fake the result:if the coin landed tails-up,the participant would receive money or a gift voucher,while if the coin landed heads-up,they would get(84)nothing.Because they were on the phone,they knew there was no (85)risk of getting caught if they lied.And yet people revealed the truth despite that they(86)would receive (receive) nothing.Over hundreds of tosses a coin will land tails-up roughly 50% of the time.In this study over half the people (55.6%) asked said that the coin landed heads-up.Most of them didn't pursue the reward at the (87)cost/expense/price of honesty.
Previous studies had found that people were more dishonest.In those laboratory studies 75% of people,(88)including (include) some who faked the results,reported a winning coin and claimed a reward.So the research team guesses it's being in our own home (89)that makes us play fair.(90)However,what motivates people to do so remains unclear.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

19.On a very cold winter day,there was a drunken guy(41)whodecided that he would go fishing on the ice in the lake.
He packed up all his fishing tools and set out in search of a (42)suitable (suit) spot.Eventually he came across a huge area of ice and decided that since he(43)had come (come) to the lake,he would stop there and gave it (44)a go.He took out a saw(锯) from his tool box,and started to saw a hole in the ice.(45)Suddenly (sudden),a loud voice beside him,"There is no fish here."came.The drunken man looked (46)around/about/round but he couldn't find anyone.So he decided to ignore the voice and carried on (47)sawing(saw).Again,the voice sounded,"I've told you once,there is no fish here!"He looked at the surroundings again,but there were still no people there.So he returned to his task."Stop it!"shouted the very sounding voice,"You'd better get out of here quickly (48)or you will get into trouble.""Who are you?"The drunken guy shouted."You don't scare me!""Watch out and listen to me,"(49)replied(reply) the voice,"I'm the(50)manager(manage) of this Skating Rink!(溜冰场)"

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

15.This Saturday morning I was having a walk around,enjoying the quiet morning,beautiful weather and lovely life,with my dog Jett running (16)enjoyably(enjoy) beside me.
At one home I passed,I noticed a newspaper that(17)was lying(lie) by the roadside instead of near the door.Thinking I would make someone else's life a little(18)easier(easy),I picked up the paper and gently threw it towards their door. (19)Butinstead of landing on the doorstep,the paper sailed(20)in the wrong direction because of the strong wind and landed on the roof of a big truck in the driveway.
   No one saw the funny scene but me and I burst out laughing.It was very quiet and they were probably still sleeping.It was too early to knock on the door and tell the homeowner(21)where their newspaper was.(22)instead,instead I walked home,got dressed and went to the store to make it right.
   I returned a little later with a new newspaper and a basket of strawberries freshly(23)picked(pick) from my garden.I found the homeowner in the driveway with some of his friends.With a deep breath I came up to him and said,"I hope you have a great sense of humour."I explained what had happened to(24)hisnewspaper.
   Hearing this they all laughed loudly and I couldn't help but smile all day.I've heard it said."Character is what you do(25)when/while/asnobody is looking."I should be a man of character!

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

2.As the world prepares to mark the 100th anniversary of International Women's Day on March 8,a new report details the progress and challenges girls face in getting an education.
The report-from the Education for All Fast Track Initiative-highlights the importance of girls'education for economic(经济的) and social development.It follows progress in Ethiopia,Burkina Faso,Ghana,Guinea,Mauritania,Mozambique and Niger.
Prema Clarke,author of Fast-tracking Girls'Education,says,"Progress for girls'education is that they can leave their homes,leave their families and come to a place to study and to learn.And that's a big achievement because otherwise these girls have to stay at home,looking after their brothers and sisters,doing the cooking or doing the cleaning."
She says progress toward the Millennium Development Goals and those of Education for All"is allowing and enabling girls and forcing countries to look at this issue(问题) and to ensure that interventions (干预) help girls attend school."
Benefits
Improving education for girls brings many benefits,says Clarke."It means that girls can then enter the workforce.They can look after their own families much more effectively.They can prevent child death rate.They can educate their own girl children when they begin to expand their own families."Studies show that having an educated female population helps to improve a country's health and economic well-being.
Warnings
The report says,"In developing countries,too many girls are not in school,and many girls face continuing health risks and danger just walking to class."
"Especially in the fragile and post-conflict countries and in many of the African countries,this is a real issue,"she says.Till now,the interventions have been so focused on providing schooling and providing teachers,etc.And now I think there is much more expanded focus on looking at specific(特定的)communities of girls within at-risk groups that now need much more specific attention and much more creative solutions(解决方法) to help them attend school."

64.The underlined word"highlights"in Paragraph 2probably meansB.
A.shows           B.stresses           C.remarks          D.improves
65.According to Clarke,improving education can provide girls with all the opportunities EXCEPTD.
A.to educate their own girl children     B.to prevent child death rate
C.to enter the workforce                 D.to study abroad
66.This passage is intended toA.
A.promote the progress in girls'education
B.talk about the benefits of improving girls'education
C.give some information about the education girls are facing
D.sing high praise for the girls'education
67.It can be inferred from the passage thatA.
A.the girls'educational situation in developing countries is still serious
B.girls were free to go wherever they wanted to in the past
C.there are enough teachers in most of the African countries
D.International Women's Day was first celebrated on March 8in 1900.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

12.---Oh,no!My English novel is missing.
---I saw Tom leaving with ______,but I am not sure whether yours was included.(  )
A.oneB.someC.itD.that

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

19.Where was ________ the first meeting of the Chinese Communist Party was held?(  )
A.the place thatB.it thatC.thatD.what

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

16.Paul,_______ for years to make money,finally paid off his debts.(  )
A.struggledB.struggling
C.having struggledD.to struggle

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

17.We should often open the windows to allow the air tocirculate(循环).

查看答案和解析>>

同步练习册答案