精英家教网 > 高中英语 > 题目详情

【题目】On the day of Chongyang Festival,one traditional activity is to climb mountains.However,mountains are not everywhere for people to climb.Therefore,for those people who live in flat regions far from any mountain,the problem is solved by going for a picnic and eating cakes.The Chinese word for cake is Gao,a homonym of the Chinese word for high.Mountains are high,so eating cakes can,by a stretch of the imagination,take the place of going for a climb.

The tradition of eating cakes in September is originated from the ancient times.Though the name of “Gao” started from the Six Dynasties,the cakes had already existed in Han Dynasty,which was called “Er”.in Chinese at that time.It is made of rice flour,which is classified into two types:paddy(水稻) rice flour and millet(粟米) rice flour.They are mixed together,which is named “Er”.In September,the millet is ripe.It is regarded as the food just in season,which is offered to ancestors as sacrifices.Chongyang Cake comes from the food just in season in September.That is why Chongyang Cake is recommended for offering sacrifices to ancestors on the day of Chongyang Festival.

In the Six Dynasties,cakes became the food for the season as the tradition Chongyang Festival is formed with the promotion of mountainclimbing activity.As the cakes appeared in different forms,Chongyang Cake was also called Hua (Colorful) Cake in the Ming & Qing Dynasties and became the food for the season in urban and rural areas.Hua Cake is divided into Unpolished Hua Cake,Refined Hua Cake and Gold Coin Hua Cake.Unpolished Hua Cake is marked with caraway (香菜) leaves,sandwiched with date,peach kernel (果仁) and other unpolished dry fruits.Refined Hua Cake is made in either two or three layers,with each sandwiched with refined glazed fruits,such as preserved apple,peach and apricot.

Title: 1 Cake

2

·taking the place of going for a climb

·being offered as 3

Eating time

In 4

Related activities

(1)in mountain areas:climbing

mountains

(2)in 5 areas:

·going for a picnic

·eating 6

7

(1)Han Dynasty:called

8

·paddy rice flour

·millet rice flour

(2) 9 Dynasties:called “Gao”

·Unpolished Hua Cake

·10 Hua Cake

·Gold Coin Hua Cake

【答案】

1Chongyang

2Meaning(s)/Origin(s)/Reason(s)/Cause(s)

3sacrifices (to ancestors)

4September

5flat

6cakes

7History/Development

8“Er”

9Six

10Refined

【解析】本文介绍重阳节蛋糕

1本文讲的是重阳节,所以这里指的是重阳蛋糕。故答案为Chongyang。

2通过第二、三段可知这两段讲的是关于重阳蛋糕的Meaning(s)/Origin(s)/Reason(s)/Cause(s) ,根据句意可知答案为Meaning(s)/Origin(s)/Reason(s)/Cause(s)

3根据第二段中It is regarded as the food just in season,which is offered to ancestors as sacrifices.Chongyang Cake comes from the food just in season in September.可知重阳蛋糕被提供作为对祖先的供奉。故答案为sacrifices (to ancestors)。

4根据第二段中In September,the millet is ripe.It is regarded as the food just in season,另外,我们知道重阳节在九月,所以吃重阳蛋糕的时间是九月,故答案为September 。

5根据第一段中Therefore,for those people who live in flat regions far from any mountain可知在平原地区重阳节去参加吃蛋糕野餐。故答案为flat。

6根据第一段中Therefore,for those people who live in flat regions far from any mountain可知在平原地区重阳节去参加吃蛋糕野餐。故答案为cakes。

7第三段讲的是重阳蛋糕的历史和发展。故答案为History/Development。

8根据第二段可知在汉朝重阳蛋糕被称作“Er”,故答案为“Er”。

9根据最后一段第一句In the Six Dynasties,cakes became the food for the season as the tradition Chongyang Festival is formed with the promotion of mountainclimbing activity可知有六个朝代被称作“Gao”。故答案为“Gao”。

10根据最后一段中Hua Cake is divided into Unpolished Hua Cake,Refined Hua Cake and Gold Coin Hua Cake.可知答案为Refined

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:

【题目】

LOST AND FOUND

ROOMMATES

FOUND:Cat,6 months old,black and white marking. Found near Linden and South U.Steve,8004661.

FEMALE ROOMMATE WANTED

Own room near campus.

Available December 1.

Rent $80 per month until March 1st.

$129 Thereafter.

Call Jill for details.8007839.

LOST:Gold wire rim glasses in brown case. Campus area. Reward. Call Gregg 8002896.

Need person to assume lease for own bedroom in apt. near campus,$92/mo.Starting Jan.1st.Call 8006157 after 5pm.

FOR SALE

HELP WANTED

MOVING:Must sell. TV b/w 12,$50;

AM/FM transistor radio A/C or battery,$15;cassette tape recorder,$10;music records. Call John or Pat,8000739 after 5 pm or weekends.

BABYSITTER—MY HOME

If you are available a few hours during the day,some evenings and occasional weekends to care for 2 schoolage children,please call Gayle Moore days 8001111,evenings and weekends 8004964.

USED FUR COATS and JACKETS. Good condition.$50$125.Call 8000436 after 12 noon.

WAITRESS WANTED:10am2pm or 10:30 am5pm.Apply in person,207S.Main,Curtis Restaurant.

1What was lost in campus area according to the LOST AND FOUND ads?

A. A pair of glasses. B. A radio.

C. A Cat. D. A cassette tape recorder.

2You will call ________ if you want to buy a radio.

A. 8000436 B. 8000739

C. 8004661 D. 8004964

3If you want a job of taking care of children,which ad will you answer?

A. LOST AND FOUND B. HELP WANTED

C. FOR SALE D. ROOMMATES

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:

【题目】阅读下列短文,从每题所给的A.B.C和D项中,选出最佳选项。

Itzhak Perlman was born in Tel Aviv, in what was then Palestine, in nineteen-forty five. Today he lives in New York City. But his music has made him a citizen of the world. He has played in almost every major city.

He has won many Grammy awards for his recordings. He has also won Emmy awards for his work on television.

Itzhak Perlman suffered from polio (脑灰质炎) at the age of four. The disease damaged his legs. He uses a wheelchair or walks with the aid of crutches on his arms.

But none of this stopped him from playing the violin. He began as a young child. He took his first lessons at the Music Academy of Tel Aviv. Very quickly, his teachers recognized that he had a special gift.

At thirteen he went to the United Sates to appear on television. His playing earned him the financial aid to attend the Juilliard School in New York.

In nineteen sixty-four Itzhak Perlman won the Leventritt Competition in that city. His international fame had begun.

His music is full of power and strength. It can be sad or joyful, loud or soft. But critics say it is not the music alone that makes his playing so special. They say he is able to communicate the joy he feels in playing, and the emotions that great music can deliver.

Anyone who has attended a performance by Itzhak Perlman will tell you that it is exciting to watch him play. His face changes as the music from his violin changes.

He looks sad when the music seems sad. He smiles and closes his eyes when the music is light and happy. He often looks dark and threatening when the music seems dark and threatening.

In nineteen-eighty six, President Ronald Reagan honored Itzhak Perlman with a Medal of Liberty. In two-thousand, President Bill Clinton awarded him the National Medal of Arts. Several major universities have awarded him honors. He continues to receive honors for his music.

【1】According to the passage, we know Itzhak Perlman ___________.

A. is 60 years old today

B. was born in New York City

C. was a rich citizen of the world

D. has some achievement in music

【2】Despite the disease, none of this stopped Itzhak Perlman and he_________.

A. took his first lessons at the Music Academy of New York

B. appear on television for the first time in New York

C. got the financial aid to continue his study of music

D. won the Leventritt Competition in his nineties

【3】When the music seems darkItzhak Perlman often looks _______.

A. dark B. sad

C. happy D. light

【4】We can infer from the passage Ronald Reagan must be president of __________.

A. Palestine B. Germany

C. the USA D. England

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:

【题目】阅读理解。

Every scientific field uses the scientific method to conduct experiments. Performing experiments is very important in the field of psychology (心理学). Before beginning a study, however, any scientist who wishes to perform an experiment should be familiar with the steps of the scientific method.1

◆ Form a hypothesis (假设). It is an educated guess about what will happen during the study.2Coming up with a hypothesis before you start can help guide your experiment.

◆ Plan out a study. Planning out the experiment is essential because the psychologist needs to know if they have time, materials, and testing area prepared beforehand. This step also helps the scientist to determine if they will be performing descriptive or experimental research. The ideal situation is to always perform experimental research.3Descriptive research simply collects data regarding the problem and forms a hypothesis according to the data.

◆ Collect data.4If the data collected is not recorded and organized, the entire efforts of the study may be wasted. The best way to do this may be to record the proceedings so that no details are lost.

◆ Analyze the data. Once all the data has been collected and organized, it must be analyzed. Using previous research or scientific information about the problem, the psychologist must apply the new data gathered.

◆ Publish the information learned. The final step of the scientific method in psychology is publishing the results of the study.5Most psychological experiments are published in scientific journals.

AIt is based on scientific facts, not just opinions.

BRead on to find out how to use the scientific method in psychology.

CBefore psychologists start the experiment, they must plan out the steps.

DThis helps other psychologists to learn about and use the new information.

E. The scientific method has proved to be an effective way to conduct research.

F. To fully understand the study, each part of the experiment must be recorded.

G. Sometimes, however, this is impossible and descriptive research will have to be used.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:

【题目】假定你是李华,某中学生杂志英语习作专栏正在开展主题为“Why should we learn English?”的征文活动。请你根据所给要点写一篇征文稿。

1.提高学习语言的能力;

2.有助于了解异国文化;

3.能够结识更多的朋友。

注意:1.词数100个左右;

2.可以适当增加细节,以使行文连贯。

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:

【题目】阅读理解。

The 2014 Nobel Prize in Literature went to the French novelist “for the art of memory” with which he has “uncovered the lifeworld of the occupation”.

Although the 69yearold writer is a very popular literary figure in France, he is little known elsewhere.

So who is this Patrick Modiano, why does his memory have such an influence upon him, and what exactly has he uncovered?

Modiano was born in a suburb of Paris right after World War ended in Europe in July 1945.His father was a JewishItalian businessman who met his Belgian actress mother during the Nazi occupation of Paris.

As The New Yorker magazine put it, Europeans born in 1945 share a condition—They escaped the war, but “not the taint(污点) of the war”.

Modiano's life has been influenced by Nazi Germany's occupation during the war, and his family's connections to it.According to New Yorkbased newspaper Forward, his father survived the war dishonorably.When Paris' Jews were brought together to be sent to concentration camps, the businessman did not join them but spent the time making money from deals with Nazis on the black market.

“The novelist has a duty to record the lives of the people who have disappeared, the people who were made to disappear,” French writer Clemence Boulouque, also an expert in Jewish studies, told The New Yorker magazine.

In his more than three dozen novels, Modiano has returned again and again to the same themes:Jewishness, the Nazi occupation, and loss of identity.His characters collect pieces of old evidence, handwriting, photographs, polic files, and newspaper cuttings.

His most admired novel,Missing Person, is a good example.It's the story about a detective who has lost his memory.He tries to find out who he really is by following his own steps through history.

Although Modiano's win is a surprise outside France, people are celebrating in his home country.Modiano is the 15th French literature winner.After Le Clezio's 2008 win, it seemed unlikely that there would be another so soon.

【1】The passage is mainly about ________.

A.a literary figure's personal affairs

B.a famous novelist's family background

C.a Nobel Prize winner and his literary achievement

D.European people's sufferings during World War

【2】Which of the following statements about Patrick Modiano is TRUE according to the passage?

A.He is a survivor of World War Ⅱ.

B.He tried to find back his lost identity.

C.World War Ⅱ has an impact on his life.

D.He was worldfamous before winning the Nobel Prize.

【3】Modiano won the Nobel Prize because of ________.

A.his extraordinary character

B.his unique way of recording history

C.his characters' unusual experiences

D.his special connections to the war

【4】It can be inferred from the passage that ________.

A.Modiano's parents were sent to the concentration camp

B.Modiano's winning the Prize was beyond expectation

C.Modiano's father had nothing to do with the Nazis

D.Clemence Boulouque is also of Jewish origin

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:

【题目】

1...it is ___________________________________and it gives you your sense of touch...正是皮肤使你感到冷热,疼痛,它还使你有触觉。

2So ______________________________, if your skin gets burned it can be very serious. 因此,你可以想象的到,如果你的皮肤被烧伤,就可能非常严重。

3There are three types of burns. Burns are called first, second or third degree burns,______________________________根据皮肤的哪一层被烧伤,烧伤程度有一度烧伤,二度烧伤和三度烧伤。

4Remove clothing using scissors ________________________________unless it is stuck to the burn. 除非衣服粘贴在烧伤面上,否则都要把它脱掉,必要时可使用剪刀

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:

【题目】阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。

Every Wednesday, I go to Cantata Adult Life Services,a local retirement community in Brookfield, Illinois, US, with my classmates to do community service.

After my very first visit to Cantata,my life changed forever.That may sound a bit dramatic, but volunteering with the elderly has changed my views on life.

Our visits last about an hour, and we bring 2530 students every time. We play board games and cards with the residents while we're there.

You can watch all the movies and TV shows you want about “life back then”, but nothing compares to talking to the people who were actually there. Just hearing their stories has touched me in a way I never thought possible.

Whether it was talking to 98yearold “Hurricane Hilda” about her glory days as a roller skater or chatting with Lou about the times she danced with a famous actor, I was completely attracted by every single memory the residents wanted to share with me.

Even the residents who don't have amazing memories make the experience satisfying.I remember visiting Mrs. Robinson. She couldn't recall much about her past, but she told me she'd never forget how kind I was just to listen to her “rambling(漫谈)”. It made me realize that it's the little things that make life worth living. That's something I won't forget anytime soon.

If there's one thing I've realized in my three years of visiting Cantata, it's that presence—just being there—means more than anything to many of the residents. And despite how busy our lives are, there's lways time to make someone's day.

For me, it feels great to be a source of happiness, a smile on a bad day or a listening ear for old memories. And at the end of the day, that's all that matters.

It's easy to feel like you don't have anything in common with the elderly—especially when you're a teenager. But that's not true at all.

I hate to be overly clichéd(陈词滥调的) here, but age really is just a number. As young adults, it's important for us to realize this sooner rather than later.We can learn a lot from the elderly, and they can often benefit from teenagers too.

【1】What do the volunteers do according to the passage?

A.They share everything with the residents.

B.They play board games and cards with the residents.

C.They watch the residents play games.

D.They buy gifts for the residents.

【2】According to the writer, what is the most important thing that volunteers can do for the elderly?

A.Playing with them.

B.Benefiting from them.

C.Helping them.

D.Being there with them.

【3】What does the writer want to tell us by writing this passage?

A.We don't have anything in common with the elderly.

B.Age is just a number.

C.It is important to help the elderly.

D.Young adults and the elderly can benefit from each other.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:

【题目】假定你是李华,你校摄影俱乐部(photography club)将举办国际中学摄影展。请给你的英国朋友Peter写封信,请他提供作品。信的内容包括:

1.主题:环境保护;

2.展览时间;

3.投稿邮箱:intlphotoshow@gmschool.com.

注意:

1.词数100左右;

2.可以适当增加细节,以使行文连贯。

假设你是新华中学的学生李华,你和在上海上学的英国朋友Tom约好下周末去北京旅游,但你因故不能赴约。请根据以下要点用英语给他写一封电子邮件:

1. 表示歉意;

2. 解释原因;

3. 另约时间。

写作指导:这是一篇应用文,要求写一封道歉信。写作要求只给出了大体的框架,因此具有很大的开放性。道歉信主要是向收信人表明歉意,请求对方谅解自己的过失。写道歉信时要明确不是找借口为自己辩护,而是承认自己的过错并提出弥补过错的具体建议和方法。此类信件的关键是用词准确,表达真诚。在写作时可以根据提示的要求按照三段式的模式布局谋篇。

首段:重述自己做错的事,表示歉意。

主体段落:说明道歉的具体原因,应尽量详细描述做错事的经过。写信时应该注意在申述理由时要照顾读信人的感受,切忌强词夺理。

结尾段:再次表明承认错误的态度,请求收信人的谅解。也可以提出补救的办法。

查看答案和解析>>

同步练习册答案