16.A girl became a volunteer in the activities of Deathbed Care,which meant visiting and taking care of a patient suffering from an incurable disease with days numbered.
The girl was assigned to look after an old man suffering from cancer whose children lived abroad.Their living conditions were not satisfactory while the old man had a lot of savings.She was expected to comfort him and keep up his spirits.
Every Saturday the girl came on time to keep him company,telling him stories.When he was having an intravenous drip (静脉滴注),she would help massage his arms.The doctor found the patient much improved mentally.The old man began to involve himself actively in the medical treatment and he seldom shouted at others.
But something that happened made the doctor uneasy and puzzled.Each time the girl left,the old man would give her some money.The doctor did nothing to interfere,unwilling to offend the old man.A month later the old man showed evident signs of decline after suffering coma (昏迷) a few times.
When rescued from the latest coma,the old man told the doctor his last wish,"I have deep sympathy for the girl.Will you be kind enough to help her finish her studies?"
But the doctor knew that her family was well off and she had no difficulty pursuing her studies.Sometimes she even came to the hospital in her father's car.
When the girl came at the weekend after the death of the old man,the doctor told her the bad news.She was very sad and burst into tears.Then she handed $ 500to the doctor,saying,"The old man had all along thought I came to do the job because of poverty.He gave me money so that I could continue my schooling."Now he got the answer to the puzzle.In the last period of his life,the old man found it a real pleasure to be able to help a girl badly in need.
1.If you're a volunteer in the activities of Deathbed Care,what kind of people do you have to attend to?C
A.Patients with a lot of money.B.Patients suffering from cancer.
C.Patients without many days left.D.Patients living alone.
2.What can we learn from the passage?D
A.The doctor told the old man the truth.
B.The old man's children were wealthy.
C.The girl's father encouraged her to accept the money.
D.The girl didn't accompany the old man when he died.
3.What is the real reason resulting in the old man's mental improvement?B
A.The girl's love and great care.B.The pleasure of helping people in need.
C.The doctor's medical treatment D.His children's progress in life.
分析 本文是一篇科教类阅读,主要讲的是一位之前脾气不好的老人在最后的日子里为能够帮助一个急需帮助的女孩而感到由衷地高兴而真正改善了他的精神状态的故事.
解答 1-3 CDB
1题答案:C推理判断题.从第一段中的which meant visiting and…with days numbered.(这意味着拜访和…时日不多(的人)).可以知道,这个志愿活动主要是照顾那些患有不治之症、时日不多的病人,由此推断C项正确.
2题答案:D细节理解题.从文章最后一段第一句When the girl came at the weekend after the death of the old man,the doctor told her the bad news.(医生在老人去世后周末女孩过来的时候将坏消息告诉了她).可知,老人死去时,女孩不在场,所以答案选D项.其他选项都不符合文章内容.
3题答案:B推理判断题.从全文最后一段可知,老人在人生最后的日子里为能够帮助一个急需帮助的女孩而感到由衷地高兴,这真正改善了他的精神状态.所以答案选B项.
点评 本文是一篇科教类阅读,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对 性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案.