A 16-year-old boy finds himself on a boat in the Pacific Ocean after escaping a shipwreck(海难). Even worse, he is left with a huge tiger for company. But he manages to survive after 227 days of fighting against all the hardships of the sea.
Pi, the lead character in Oscar-winning Ang Lee’s new movie Life of Pi, went through an inspiring journey of growth and self-discovery. So did 19-year-old Suraj Sharma, the Indian actor who plays him.
But it was a lucky chance that opened up the opportunity for the new star. Sharma was a regular student who lived with his mathematician parents in Delhi, India. As the director traveled to Mumbai to find his Pi, the teenager went along with his younger brother, who had acted in a couple of movies, to audition(试镜). But little did Sharma know that he would end up winning the role from 3, 000 hopefuls.
Lee said he saw Pi in Sharma: “Not only does he have a compelling and wise look. He has this rare talent.” The director said that in the final round, Sharma gave one of the “most compelling readings we had. In the end, he was in tears.” Understandably, Sharma didn’t want to let Lee down. “He (Lee) had given me this opportunity. I had to give it my best,” Sharma told the Philippine Daily Inquirer.
Sharma swam for four or five hours a day until he was completely comfortable with the water. He also worked on his body because he had to first gain weight and then quickly lose weight as the story developed. He even had rats run all over him to prepare for his role. Lee was impressed by the teenager, especially his endurance and patience in staying in a water tank for many hours each day. Sharma was only 16 when Lee signed him. After three years of shooting, Sharma said he had matured with Pi’s journey.
1.What is the function of the first paragraph?
A. To introduce the topic of the passage.
B. To appeal to readers to watch a movie.
C. To attract readers to continue reading.
D. To suggest the theme of this passage.
2.We can know from the passage that ________.
A. Sharma wanted to become a mathematician
B. Sharma had acted in a couple of movies
C. Sharma was sure to win in the audition
D. Many teenagers wanted to act the role Pi
3.What does the phrase “to let somebody down” in Paragraph 4 mean?
A. To make somebody disappointed.
B. To seat somebody down.
C. To reject somebody’s requirement.
D. To take down somebody’s information.
4.Which of the following words can be used to describe Sharma?
A. Confident and passionate.
B. Talented and diligent.
C. Strong and courageous.
D. Endurable and easily-excited.
5.The passage is intended to introduce ________.
A. the thrilling escape from a shipwreck
B. how an Oscar-winning movie attracts audience
C. a young actor became matured when acting in a movie
D. the difficulty in winning a role in a movie
1.C
2.D
3.A
4.B
5.C
【解析】
试题分析:文章主要介绍了李安的电影《少年派的奇幻漂流》,Pi的扮演者Sharma是一个有天赋、勤奋刻苦的少年,在拍摄电影的三年准备时间里,伴随着电影的拍摄,Sharma也得到了成长。
1.文章第一段讲述了一个少年与一只老虎在一条船上,并生存下来的故事。主要目的是吸引读者,让读者继续看下去。故选C。
2.But little did Sharma know that he would end up winning the role from 3, 000 hopefuls.”可知,有3000名青少年报名参加角色Pi的角逐,故选D。
3.He (Lee) had given me this opportunity. I had to give it my best”可知,Sharma不想让李安导演失望,故选A。
4.He has this rare talent.”可知,Sharma有着稀有的天赋;根据最后一段“Sharma swam for four or five hours a day ...He even had rats run all over him ...especially his endurance and patience in staying in a water tank for many hours each day”可知,Sharma为了电影角色,在很努力地锻炼,故选B。
5.went through an inspiring journey of growth and self-discovery. So did 19-year-old Suraj Sharma, the Indian actor who plays him.”和最后一段“Sharma was only 16 when Lee signed him. After three years of shooting, Sharma said he had matured with Pi’s journey.”可知,这个电影讲述的是成长之旅,现实中的主人公Sharma也变得成熟了。故选C。
考点:故事类短文阅读
科目:高中英语 来源:2015届山西省高二上学期期末考试英语试卷(解析版) 题型:单项填空
I like getting up very early in summer. The morning air is so good ___.
A. to be breathed B. to breathe C. breathing D. being breathed
查看答案和解析>>
科目:高中英语 来源:2015届山西省高二3月月考英语试卷(解析版) 题型:阅读理解
Inland waters may be grouped into two general classes: standing waters and flowing waters. As is often the case, the boundary between these two classes is not sharp and clear. A pond is an example of standing water. But most ponds are fed by springs or brooks and most have an outlet. Thus some current of changing water flows through them. On the other hand, a river is an example of flowing water. In some places, however, a river may have such a slow current that it is very difficult to detect.
Standing inland waters differ in size, in age, and in many abiotic environmental characteristics. They range in size from roadside puddles to the Caspian Sea. Puddles may last for only a few days or weeks; ponds, for a few hundred to a thousand years. In general, lakes are older, though the waters of some tropical “lakes” disappear completely during each dry season. Standing waters vary from very shallow to very deep, from clear to muddy, from fresh to salty.
In flowing waters we roughly distinguish between brooks, creeks, and rivers. The size and age of flowing waters are unimportant. Speed of flow, clearness, oxygen content, and other chemical characteristics are used by scientists in studying flowing-water ecosystems.
1.According to the passage, which of the following characteristics of flowing waters is unimportant?
A. Clarity. B. Size. C. Speed of flow. D. Oxygen content.
2.The word “abiotic” in paragraph 2 can best be replaced by ______.
A. nonliving B. living C. coastal D. inland
3.Which of the following statements is true?
A. Usually the water in a river flows into a pond.
B. Scientists only study flowing-water ecosystems.
C. Usually ponds last much longer than puddles.
D. The Caspian Sea is considered as an example of flowing water.
4.From this passage we may know that the distinction between standing waters and flowing waters ______.
A. depends on how people name the waters
B. is clear
C. depends on the seasons
D. is hard to make
5.This passage mainly tells us that ______.
A. there are two major classes of inland waters
B. lakes and rivers are flowing waters
C. age and size of flowing waters are important
D. ponds and brooks are standing waters
查看答案和解析>>
科目:高中英语 来源:2015届山东省济宁市高二上学期期末模拟考试英语卷(解析版) 题型:单项填空
If you had lived in the Middle Ages,you ________the chance to appreciate the art works of Leonardo da Vinci.
A.won’t have had B.wouldn’t have
C.wouldn’t have had D.mustn’t have had
查看答案和解析>>
科目:高中英语 来源:2015届山东省济宁市高二上学期期末模拟考试英语卷(解析版) 题型:单项填空
He asked us to __________him __________carrying through their plan.
A. assist; with B. help; to C. assist; in D. help; with
查看答案和解析>>
科目:高中英语 来源:2015届山东省济宁市高二上学期期末模拟英语试卷(解析版) 题型:单项填空
---I am taking my driving test tomorrow!
---__________!
A. Cheers B. Good luck C. Come on D. congratulations
查看答案和解析>>
科目:高中英语 来源:2015届山东省济宁市高二上学期期末模拟英语试卷(解析版) 题型:单项填空
Be careful when you cross this busy street. ________, you may get run over by a car.
A. If not B. If so C. If any D. If possible
查看答案和解析>>
科目:高中英语 来源:2015届山东省高二上学期期末考试英语试卷(解析版) 题型:单项填空
The equipment for disabled people should be ______ easy reach in public places.
A. within B. near C. beyond D. around
查看答案和解析>>
科目:高中英语 来源:2015届四川省达州市高二上学期期末考试英语试卷(解析版) 题型:阅读理解
Brenda Bongos was a happy, artistic girl. She had one big dream—to play the drums in a band. But one big problem lay in her way. To be good enough to play in a band, Brenda had to practice a lot, but she lived next-door to a lot of old people. Many of them are sick. She knew that the sound of beating drums would really get on their nerves. So, she had tried playing in the strangest places: a basement, a kitchen, and even in a shower. But there was always someone it would annoy.
One day, while watching a science documentary on TV, she heard that sound cannot travel in space, because there's no air. At that moment, Brenda Bongos decided to become a sort of musical astronaut.
With the help of a lot of time, books and work, Brenda built a space bubble. This was a big glass ball connected to a machine which sucked out all the air inside. All that would be left inside was a drum kit(成套设备) and a chair. Brenda got into the space suit she had made, entered the bubble, turned on the machine, and played those drums like a wild child.
It wasn't long before Brenda Bongos came very famous. Many people came to see her play in her space bubble. Shortly afterwards she came out of the bubble and started giving concerts. Her fame spread so much that the government suggested that she be part of a unique space journey. Finally, Brenda was a real musical astronaut, and had gone far beyond her first ambition of playing drums in a band.
Years later, when asked how she had achieved all this, she thought for a moment, and said: ''If those old people next–door hadn't mattered so much to me, I wouldn't have found a solution, and none of this would have ever happened.''
1.Why did Brenda try to play in the strangest places?
A. Because she didn't want others to hear her play
B. Because she didn't mean to disturb others.
C. Because she didn't have her own room
D. Because she didn’t like her neighbors.
2.Brenda started to give concerts _______.
A. after she practiced in her space bubble
B. when she became part of the unique space journey
C. after she became a real musical astronaut
D. when people came to see her in the space bubble
3.Brenda became famous because _______.
A. she was good at music and science
B. she became a real musical astronaut
C. she invented a special way of practice
D. she played well and had a talent
4.It can be inferred from the text that: " _______".
A. He laughs best who laughs last B. It's never too old to learn
C. Two heads are better than one D. One good turn deserves another
查看答案和解析>>
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com