精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
12.I travel a lot,and I find out different"styles"(风格)of directions every time I ask"How can I get to the post office?"
Foreign tourists are often confused(困惑)in Japan because most streets there don't have names; in Japan,people use landmarks(地标)in their directions instead of street names.For example,the Japanese will say to travelers,"Go straight down to the corner.Turn left at the big hotel and go past a fruit market.The post office is across from the bus stop."
In the countryside of the American Midwest,there are not usually many landmarks.There are no mountains,so the land is very flat;in many places there are no towns or buildings within miles.Instead of landmarks,people will tell you directions and distances.In Kansas or Iowa,for example,people will say,"Go north two miles.Turn east,and then go another mile."
People in Los Angeles,California,have no idea of distance on the map; they measure distance in time,not miles."How far away is the post office?"you ask."Oh,"they answer,"it'is about five minutes from here."You say,"Yes,but how many miles away is it?"They don't know.
It's true that a person doesn't know the answer to your question sometimes.What happens in such a situation?A New Yorker might say,"Sorry,I have no idea."But in Yucatan,Mexico,no one answers"I don't know."People in Yucatan believe that"I don't know"is impolite.They usually give an answer,often a wrong one.A tourist can get very,very lost in Yucatan!

32.When a tourist asks the Japanese the way to a certain place,they usuallyD.
A.describe the place carefully
B.show him a map of the place
C.tell him the names of the streets
D.refer to recognizable buildings and places
33.What is the place where people measure distance in time?B
A.New York     B.Los Angeles  C.Kansas     D.Iowa
34.People in Yucatan may give a tourist a wrong answerC.
A.to save time   B.to cheat him   C.to be polite   D.for fun
35.What can we infer from the text?A
A.It's important for travelers to understand cultural differences.
B.It's useful for travelers to know how to ask the way properly.
C.People have similar understandings of politeness.
D.New Yorkers are generally friendly to visitors.

分析 本文讲述了不同地区的人对游客问路的回答不同,所以对于旅行者来说,最好事先了解当地的习惯.

解答 32-35.DBCA
32.D 考查细节理解.根据文中所举的例子"Go straight down to the corner.Turn left at the big hotel and go past a fruit market.The post office is across from the bus stop"可知,当游客问日本人去某地的路,他们通常会指出参照性的建筑物.故选D.
33.B 考查细节理解.根据"People in Los Angeles,California,have no idea of distance on the map; they measure distance in time,not miles"可知,洛杉矶的人会用时间来说明路程.故选B.
34.C 考查细节理解.根据"People in Yucatan believe that"I don't know"is impolite.They usually give an answer,often a wrong one"可知,当地人不会不回答问题,而是会出于礼貌地回答一个错误的方向.故选C.
35.A 考查推理判断.根据文章内容可知,不同地区的人对于问路人的回答不同,所以对于旅行者来说,了解文化差异是很重要的.故选A.

点评 阅读理解考察学生的细节理解和推理判断能力,做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确的选择.在做推理判断题不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

19.When the news came _______the Second World War broke out,he decided to serve in the army.(  )
A.sinceB.whichC.thatD.because

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

3.Many people come to theme parks looking for thrills and(51)entertainment (entertain).But theme parks also try to make sure that visitors leave(51)knowing  (know) more about their theme.
A good example of a theme park that both educates and entertains is Ocean Park in Hong Kong.Visitors to Ocean Park will find all the rides and attractions (53)that can be found in most parks,but they will also find many opportunities(54)to learn (learn) about life in the ocean.The park has (55)a centre that helps protect marine (海洋的) animals and their habitats in the rivers and waters of Asia.Ocean Park(56)is built   (build) on both sides of a mountain on the south side of Hong Kong Island.Having enjoyed the rides at the Headland,visitors can take the shuttle to the Lowland.At the Lowland,they can not only explore the past at the Discovery of the Ancient World and examine giant  footprints  at the dinosaur exhibition,(57)but(also)  learn about coral and sharks at Dolphin University.
New theme parks are being built all over the world.(58)It seems that people just cannot get enough of scary rides and exciting adventures.The parks are becoming more (59)advanced (advance) and new technology allows us to experience almost anything without(60)actually (actual) being in danger.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

20.I was born in a town called Blackburn,in the north-west of England,and lived there till I left home (61)at the age of eighteen.My parents had moved to England from India during (62)the 1970s.
As a child,I went to my local school and,of course (63)spoke(speak) English (64)with a local accent.But home was very different:we lived a kind of"little India",with a huge extended family of uncles and aunts.I remember (65)feeling(feel) part of this big thing called"family",and an even (66)bigger(big) thing called"India".I suppose my family (67)really(real) influenced me while I(68)was growing(grow) up.They used to talk about India as"home"-even if at that time I had never been there!
To me,it doesn't seem at all strange to grow up as part of two cultures.I am always thinking that growing up with two cultures is a gift,not a (69)disadvantage(advantage).Now as a mother,I want my child to get in touch with her Indian roots too,so we are planning to visit there later this year.All her Indian (70)cousins(cousin) are looking forward to meeting her!

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

7.最近,你班同学就"太空探索是否值得"这一话题展开了一场讨论.请你根据下表提供的信息,用英语写一篇一、短文介绍讨论的情况.
注意:

1.词数:120左右;
2.参考词汇:短缺 shortage (n.); 太空探索space exploration
3.文章开头和结尾已给出
Dear David,
I'm glad to receive your letter asking me about our discussion on whether space is worth exploring.Now I'm writing to tell you our opinions.Recently,students in our class have had a discussion on whether space is worth exploring.30% of us think spaceexploration is not worthwhile(高分句型一).They think space is too far away from us and our daily life.And the money spent on space exploration can be used to solve the earth's problems such as starvation and pollution.
On the other hand,70% think space is worth exploring because we have benefited a lot from it,such as using satellites for communication and weather forecast.What's more,with further space research,we may solve the population problem by moving to other planets one day(高分句型二).Also,space research will enable us to find new sources to solve the problem of energy shortages on the earth..

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

17.
Bike-sharing has taken off in China far faster than in any other market.The market has become flooded with new companies in recent months.The bike-sharing companies operate in a similar way.They use apps that allow users,after paying a deposit,to unlock the wheels with their smartphones.After the journey,users can leave bikes anywhere in public and pay a little money for the use.The service is very popular as it provides an effective solution to"the last kilometer"problem.

The promoting of the bike-sharing service is also raising questions about profitability,wide-spread bike vandalism (破坏) and theft,and growing government regulation.A Hong Kong man who was arrested for throwing several shared bikes into rivers said he had no regret destroying them because"the GPS devices in the bikes give away users'personal information,such as their locations."
【写作内容】1.用约30个单词阐述上述信息的主要内容
 2.120个单词发表你的观点,内容包括
(1)支持或者反对共享单车的推广(2)用2-3个理由或论据支撑你的观点
【写作要求】1.写作过程中不能直接引用原文原句
2.中不能出现真实姓名或学校名称
3.不必写标题.
The passage conveys to us the bike-sharing boom across the country,with more companies springing up in the market.The service not only brings great convenience to people,but causes some problems as well.
From my standpoint,bike-sharing system has become an essential part of public transportation in cities and should be actively promoted.Firstly,with an increasing number of people choosing the service to get around,the number of cars on the roads will decrease dramatically,which really helps the environment and reduces traffic jams.Furthermore,this service also benefits individuals in various ways.For example,it provides locals and tourists with a convenient,cheap and healthy means of transport.Those who would otherwise use their own bicycles don't need to be concerned about such problems as theft,storage and maintenance.
In a word,bike sharing is an innovative service,which relieves urban traffic pressure and brings citizens enormous benefits.And more shared bikes should be launched into the market..

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:词汇应用

4.It's goodmanners (礼貌) to give up your seat to the old.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:词汇应用

1.The programme is to help foreign students feel moreat ease(自在)in their new surroundings.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:词汇应用

2.The newspaper aims to cover a diverserange of issues.

查看答案和解析>>

同步练习册答案