7.This Way to Dreamland
Daydreaming means people think about something pleasant,especially when this makes them forget what they should be doing.Daydreamers have a bad reputation for being unaware of what's happening around them.They can seem forgetful and clumsy.(71)BThey annoy us because they seem to be ignoring us and missing the important things.
But daydreamers are also responsible for some of the greatest ideas and achievements in human history.(72)C Can you imagine what kind of world we would have without such ideas and inventions?
So how can you come up with brilliant daydreams and avoid falling over tree roots or otherwise looking like a fool?
First,understand that some opportunities(机会) for daydreaming are better than others.Feeling safe and relaxed will help you to slip into daydreams.(73)EAnd if you want to improve your chances of having a creative idea while you're daydreaming,try to do it while you are involved in another task-preferably something simple,like taking a shower or walking,or even making meaningless drawings.
It's also important to know how to avoid daydreams for those times when you really need to concentrate."Mindfulness",being focused,is a tool that some people use to avoid falling asleep.(74)A
Finally,you never know what wonderful idea might strike while your mind has moved slowly away.(75)G
Always remember that your best ideas might come when your head is actually in the clouds.
A.Having interesting things to think about also helps.
B.They stare off into space and wander by themselves.
C.Without wandering minds,we wouldn't have relatively,Coke or Post-it notes.
D.At one time,daydreaming was thought to be a cause of some mental illnesses.
E.It involves slow,steady breathing for self-control that helps people stay calm and attentive.
F.Daydreams are often very simple and direct,quite unlike sleep dreams,which may be hard to understand.
G.Therefore,it's a good idea to keep a notebook or voice recorder nearby when you're in the daydream zone.
分析 人们认为白日梦者只专注于自己的世界,胡思乱想,忽略了周围的人和事,这是不好的一面.但是事实证明了"白日做梦"却很有助于创造性思维的开发.
解答 71.B 根据上句"They can seem forgetful and clumsy."白日梦者似乎很健忘和笨拙,和下句"they seem to be ignoring us and missing the important things."他们好像忽略了我们,错过了重要的事情.可知选项在前后句中起到承上启下的作用.所以说他们盯着自己的空间,独自胡思乱想.故选B.
72.C 本段话峰一转说到了白日做梦其实有着很多的好处.根据后面的"Can you imagine what kind of world we would have without such ideas and inventions?"你能想象没有这样的想法和发明,我们会有什么样的世界吗?可知前面句中应有想法和发明的词,故选C.
73.E 根据上句的"感觉安全和放松会帮助你进入白日梦."可知选项E中的"helps people stay calm and attentive."与之呼应,it指代前句的动名词短语feeling safe and relaxed,故选E.
74.A 本段主要讲如何避免不合时宜的白日做梦,根据上句"being focused,is a tool that some people use to avoid falling asleep."可知,集中注意力可以避免白日梦,A选项中的also为提示词.思考有趣的事也有帮助与之呼应,故选A.
75.G 上句说好的想法随时会出现,选项G中的Therefore是关键词,所以当你在做白日梦的时候,你要把笔记本或录音机放在旁边是个好主意.故选G.
点评 本文是社会文化类阅读,是七选五题型.该类题型要求从短文后的七个选项中(均为完整的句子)选出五个能填入文章空处的最佳选项,主要考查考生对文章的整体内容和结构以及上下文逻辑意义的理解和掌握. 分析篇章结构,把握全篇文脉是解题的关键.