10.The"selfie"is not new; many people have always produced self-portraits (自画像).Personally I didn't enjoy art at school,but I did remember that we were always drawing pictures of our faces.However,I think this shows just how old the self-portrait is.The only thing that has really changed is the technology which we use to create self-portraits.We have gone from pencil to the digital camera.The digital version has now become"selfie"(a word now so popular that it is named the Oxford English Dictionary Online's"Word of the Year").
Traditionally,the best way to take a selfie was to stand in front of a mirror.This was fine though it did look a little silly as,no matter how hard you tried,you couldn't hide the camera.Of course,phones now have cameras on both the back and the front so you don't need a mirror to guide you.The drawback (缺点) to this more modern method is that you can usually see the photographer's arm in the photo.
I don't really understand the attraction of the selfie.Taking a photo of yourself in the bathroom doesn't provide the best scenery (especially if you forget to put the toilet seat down,gentlemen).At famous tourist attractions,it always saddens me to see people take selfies; travelling on your own is fine,but are you so mistrustful of strangers that you cannot ask a passer-by to take the photo for you?
However,there have been a lot of arguments over the selfie.Recently,one New York tourist took a selfie with a man threatening to commit suicide (自杀) on the edge of a bridge behind her; and,even more recently,Barack Obama,along with David Cameron and the Danish prime minister,Thorning Schmidt,took a"group selfie at Nelson Mandela's funeral.
28.Why is the word"selfie"named the Oxford English Dictionary Online's"Word of the Year"?D
A.It can be written in pencil easily.
B.It is very important in the dictionary.
C.It means the development of technology.
D.It is a new word used widely and popularly.
29.Which of the following is the drawback to the traditional way of taking a selfie?B
A.There are arms in the picture.
B.The camera is always in the picture.
C.The picture is often not very clear.
D.The mirror can hardly be avoided.
30.We can learn from the last paragraph that the selfieC.
A.may lead to commit suicide
B.may bring unlucky things to us
C.is not suitable at some moments
D.is popular on the ledge of a bridge
31.What's the author's attitude towards selfie?C
A.Doubtful.
B.Negative.
C.Objective.
D.Optimistic.
分析 本文是一篇社会文化类阅读,属于说明文,主要讲述了自拍并不是新鲜事物,许多人一直都会有自画像,而我本人在学校不喜欢艺术,但我记得我们总是画我们的脸.本文以此展开,主要谈论了自拍一现象.
解答 28.D.细节理解题.根据We have gone from pencil to the digital camera.The digital version has now become"selfie"(a word now so popular that it is named the Oxford English Dictionary Online's"Word of the Year").可知,这是一个新词被广泛和普遍使用,因此被收入牛津字典.故选D.
29.B.细节理解题.根据This was fine though it did look a little silly as,no matter how hard you tried,you couldn't hide the camera.可知,传统方法的缺点是照片中会有相机.故选B.
30.C.推理判断题.根据However,there have been a lot of arguments over the selfie.以及所举例可知,自拍在有些时候是不合适的.故选C.
31.C.主旨大意题.阅读全文,根据文章内容可知,作者对自拍进行了客观的描述以及探讨,作者对于自拍的态度是客观的.故选C.
点评 本文是一篇社会文化类阅读,题目涉及多道主旨大意题,细节理解题,推理判断题.做题时学生应仔细阅读原文,把握文章主要内容,联系文章上下文内容并结合所给选项含义,从中选出正确答案,一定要做到有理有据,切忌胡乱猜测.