精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
18.As a Fulbright(富布莱特法案基金)scholar at Yale,I wanted very much to get some individual help from some famous professors,but their office-hours were only once a week and there were always students waiting outside.At first,I was too polite to get their help.Then I realized that Chinese politeness does not work in this society.I needed to be aggressive to get what I wanted.I also noticed that Chinese students or Asian students were very polite in class while American students often interrupted the professor,asking questions and dominating the discussion.The Chinese students were not as aggressive as American students.
I was impressed by the role of the professor in the class.The professor didn't act as an authority,giving final conclusions,but as a researcher looking for answers to questions together with the students.One linguistic feature of his interacting with his students was that he used many modal verbs-far more than I did in Beiwai.When answering questions,he usually said:"this is my personal opinion and it could be wrong.It would be a good idea if you could read the book I mentioned the other day."Or,"You may find the book I recommended helpful."Or,"You could be right,but you might find this point of view also interesting."When making comments on students'performances,the professor usually said:"It might have been much clearer if you had taken in some of the ideas we discussed earlier this semester."
In China,authorities are always supposed to give wise decisions and correct directions.Therefore students always expect the professor to give an answer to the question.I still remember how annoyed they were when foreign teachers did not provide such an answer.Their expectations from authorities are much higher than those of American students.Once the Chinese students got the answer,they were sure about it.That is why they make far more certain statement than American students.That is why Chinese students find it difficult to use modal verbs because the function of modal verbs is to provide room for negotiation and different ideas.

1.The American professors use many modal verbs because they want toD.
A.argue with their students
B.be more sure about their answers
C.express their ideas more clearly
D.develop their students'own way of thinking
2.Which of the following statements best expresses the author's idea?D
A.Chinese professors can always give correct answer to the question.
B.American professors are not responsible since they don't give students answers.
C.American education produces aggressive students.
D.Education in China is not helpful in developing students'creativity.
3.Which of the following methods did the author mainly employ in developing the article?A
A.Comparison and contrast.
B.Cause and effect.
C.Giving examples.
D.Description.
4.What is the author's attitude towards education in U.S.?C
A.Positive 
B.Negative
C.Neutral
D.Unsure.

分析 本文是一篇人生感悟类阅读,属于记叙文,主要讲述了美国教授使用许多情态动词,因为他们想要发展学生的独立的思维方式,以及中美教育的区别.

解答 1.D.推理判断题.根据The professor didn't act as an authority,giving final conclusions,but as a researcher looking for answers to questions together with the students.One linguistic feature of his interacting with his students was that he used many modal verbs-far more than I did in Beiwai.可以推测出,美国教授使用许多情态动词,因为他们想要发展学生的独立的思维方式.故选D.
2.D.细节理解题.结合上下文,根据That is why Chinese students find it difficult to use modal verbs because the function of modal verbs is to provide room for negotiation and different ideas.可知,作者认为中国的教育方式不利于学生的创造力.故选D.
3.A.推理判断题.根据文章内容可知,文章是通过美国和中国教育方式的对比和比较来发展的.故选A.
4.C.推理判断题.根据文章内容可知,作者对于美国的教育是很客观地评价,是中立的态度.故选C.

点评 本文是一篇人生感悟类阅读,题目涉及多道主旨大意题,细节理解题,推理判断题.做题时学生应仔细阅读原文,把握文章主要内容,联系文章上下文内容并结合所给选项含义,从中选出正确答案,一定要做到有理有据,切忌胡乱猜测.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

8.A beautiful and very successful actress was the star of a new musical show.Her home was in the country,but she didn't want to have to go back there every night.So she rented an expensive flat in the center of the city,bought some beautiful furniture and hired a man to paint the rooms in new colors.
 It was very difficult to get tickets for her show,because everybody wanted to see it,so she decided to give the painter two of the best seats.She hoped that this would make him work better and more willingly for her.He took the tickets without saying anything,and she heard no more about them until the end of the month,when she got the painter's bill.At the bottom of it were the words:"Four hours watching Miss Ball sing and dance:$3,"with this note:"After 5 p.m.,I get fifteen shillings an hour instead of ten shillings."

1.In this article,"Miss Ball"was the name ofB.
A.a place where people sang and danced
B.an actress
C.a dance party
D.a ball
2.The actress gave the painter two tickets,hopingC.
A.he would ask less money for his work
B.he would charge more money for his work
C..he would be pleased
D.he would praise her musical show
3.After the painter got the tickets from the actress,heA.
A.went to watch the musical show
B.sold them for $3 
C.paid $3 for them
D.was very thankful to her.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

9.Two men,whose name were Robert and Hill,both seriously ill,occupied the same hospital room.Robert was allowed to sit up for an hour a day to remove the liquids from his lungs.His bed was next to the room's only window.Hill had to spend all his time flat on his back.Every afternoon when Robert could sit up,he would pass the time by describing to his roommate all the things he could see outside the window.Hill would live for those one-hour periods where his world would be broadened by all the activity and color of the outside world.
One afternoon Robert described a parade passing by.Although Hill could not hear the band,he could see it in his mind's eye.Unexpectedly,a strange thought entered Hill's head,"Why should he have all the pleasure of seeing everything while I never get to see anything?It doesn't seem fair."As the thought expanded,Hill felt ashamed at first.But as the days passed and he missed seeing more sights,his envy changed into hate.He should be by that window,and that thought now controlled his life.
Late one night,as Hill lay staring at the ceiling.Robert began to cough.Robert was choking on the liquids in his lungs.Hill watched it as Robert struggled to call for help.Listening from across the room,Hill never moved.In less than five minutes,the coughing and choking stopped,along with the sound of breathing.
The following morning the nurse arrived to bring water for their baths.When she found the lifeless body of Robert,she was sad and called the hospital attendant to take it away.As soon as it seemed appropriate,Hill asked if he could be moved next to the window.The nurse was happy to make the switch,and then she left him alone.Slowly,painfully,Hill got himself up.Nervous,he slowly turned to look out of the window beside the bed but only saw a blank wall.

25.Robert described the outside world toC.
A.get praises from Hill
B.show off his own ability to observe
C.light Hill's life and cheer him up
D.attract Hill to move next to the window
26.Why did Hill hate Robert at last?C
A.He disliked Robert talking so much to him.
B.He envied Robert's recovering from the illness.
C He wanted to live near the window to see more sights.
D.He wanted to get a better bed to aid in his recovery.
27.What did Hill do when Robert tried to ask for help?B
A.He slept deeply.
B.He kept unmoving.
C He went out to call a nurse.
D.He listened to Robert's last words.
28.What can be inferred from the text?D
A.Robert was in worse condition than Hill.
B.Hill would move to another bed very soon.
C.Nurses in the hospital hated Hill very much.
D.Robert couldn't see any scenery out of the window.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

6.              ,many jobs,such as helping aeroplanes to land in bad weather,would not be possible today.(  )
A.If radio were not inventedB.If radio has not been invented
C.Had radio not inventedD.Had radio not been invented

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

13.When European first came to Africa,they were amazed to find that many Africans had more than one wife.Because of this practice,many people thought that African men treated women like slaves.But these first impressions proved to be false.Until about 50 years ago,most African women had more freedom and independence (独立) than women in Western nations did.In some places of Africa,women have owned most businesses and been the chief traders for many years.In Europe,however,there were many places where women were not even allowed to own property.How about African marriages?When there is more than one wife,each woman depends on her husband less.In a traditional (传统的) African home,each woman lives in her own hut and runs her own household (家庭).That kind of living arrangement gives the woman more independence.Each of the wives in an African family owns her own property and raises her own children.But some tasks,like cooking and baby-sitting (照看孩子),are shared with the other wives.Sharing these chores (家庭杂务) makes life easier for African women.

29.In this passage the word"amazed"meansC
A.interesting         B.satisfied
C.surprised           D.excited
30.Many Europeans thought African women were not well treatedA.
A when they found many African men had more than one wife
B.because they had no freedom
C.because they were made to do everything in the houses
D.before they saw African marriage situations
31.A woman in an African homeD.
A.depends on her husband at any time
B.doesn't do any homework
C.doesn't depend on her husband at all
D.lives in her own hut and runs her own household
32.From the last sentence we can see that sometimes the other wivesA.
A.help each other with the homework
B.only help to look after babies
C.live together in one hut
D.are not satisfied with their marriage.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:词汇应用

3.He had such an extraordinarymemory that he could recite the whole passage without any mistake after he read it only once.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

3.根据下面提示写一篇短文 1.简述以下现象:(1)健康之重要人尽皆知.(2)许多青少年不注重健康问题,假期尤甚.长时间看电视,通宵上网聊天、玩游戏.导致的危害如:影响视力,身体虚弱,缺乏人际交往. 2.简 述你的看法,提出你的建议.要求:(1)内容完整,层次清楚,语言流畅.(2)词数120左右,标题已给出,不计入总词数.参考词汇:交流communicate;心理健康mentalhealth
Have a healthy lifestyle
________________________________________________________________

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:词汇应用

20.The Uffizi Palace is the most famous artgallery (画廊,美术馆) in the city.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

1.下列表格为某市2006年2016年人们度假方式的情况比较,请用英语写一篇短文描述表格中的内容,并对度假方式的变化原因进行简单评析.
年度20062016原因
境外旅游11%22%收入增加
海边度假38%31%海水污染
爬山野营11%34%亲近自然
注意:1.词数120左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯;
3.开头已给出,不计入总词数.
The way people spend their holidays changed a lot in 2006 and 2016.The table shows that 22% of people spent their holidays traveling abroad in 2016,which doubled that of 2006.We are sure that the number will increase because with their incomes rising,more people can afford the journeys abroad.
At the same time,the seaside attracted a lot of people.However,the rate slightly dropped from 38% in 2006 to 31% in 2016,because the sea water is being polluted.The polluted seaside is likely to drive more visitors away.
The year 2016 saw a sharp increase in the number of people who went climbing and camping.The rate in 2016 is 34%,more than three times of that in 2006.The reason is that more and more people are eager to get close to nature..

查看答案和解析>>

同步练习册答案