【题目】As if 2016 hadn’t been hard enough for China’s workforce, a yearly survey has revealed that more than half of the country’s white-collar employees got no year-end bonus ahead of the upcoming and costly lunar(农历的) New Year holiday. The survey of 11,500 workers by Chinese employment agency Zhaopin found that 50.9 per cent did not get an annual bonus at the end of 2016. Another 9.6 percent were told their bonuses had been delayed until after the New Year holiday.
Before the slowdown that began in 2014, employers in China had been less ungenerous with cash bonuses, which can total well over a full month’s pay and send employees back home for the holiday with plenty of cash for gifts to elders and other family members or to put away as savings. The impact of weak growth on year-end bonuses may have reached the highest point in 2015, however, when 66 per cent of white-collar workers received no year-end bonuses. And the 2016 level actually represents an improvement from 2014, when 61 per cent had to go without.
But that recovery has also seen the size of bonuses drop: last year the average bonus was Rmb 12,821($1,861), about Rmb 2,000 more than that in 2015 but still about Rmb800 below the 2014 average. More than a quarter of those surveyed who saw their bonuses drop last year blamed the drop on poor company performance.
Differences among the 34 cities surveyed were still greater, as the average bonus of over Rmb 15,800 in Beijing was more than three times than that in the lowest-paying city of Shenyang. Employees of state-owned firms also expressed more satisfaction with their bonuses than those at private companies — and little wonder, as the average bonus at the former was Rmb 17,318, or about Rmb 6,000 more than what private companies’ employees could expect.
But the impact of companies’ stinginess(吝啬) can go beyond simply ruining employees’ New Year holiday, possibly coming back to affect employers: 39 percent of respondents said they would look for work elsewhere if their year-end bonus was not returned to normal, an increase of 2.3 Percentage points from 2015.
【1】Which is the right order of the year of year-end bonuses’ receiving percentage according to the passage?
A. 2016>2015>2014 B. 2016>2014>2015
C. 2015>2016>20I4 D. 2014>2015>2016
【2】What can we know from the passage?
A. Some employees think poor company performance is a reason for the bonus drop.
B. Small bonus differences exist in the 34 cities surveyed in China.
C. The average bonus in Shenyang is over Rmb5500.
D. Private firms’ workers can get more bonuses than those in state-owned firms.
【3】Which is the best title for the passage?
A. Bonus Differences between State-owned Firms and Private Firms
B. The Importance of Bonuses for White-collar Workers in China
C. A Hard Year for China’s White-collar Workers
D. A survey of China’s Workforce’s Year-end Bonuses
【答案】
【1】B
【2】A
【3】D
【解析】这是一篇社会新闻类文章。一项年度调查披露,中国逾半数白领雇员春节假期来临前没有领到年终奖。调查表明经济增长疲软是影响年终奖发放的主要因素。同时不同产业和城市之间,年终奖的数额也不同。国有企业员工对年终奖表达了比民营企业更高的满意度。企业在年终奖上的吝啬,不仅仅影响到员工,同时也可能造成雇工离职,反噬雇主。
【1】细节理解题。由第二段中的“The impact of weak growth on year-end bonuses may have reached the highest point in 2015, however, when 66 per cent of white-collar workers received no year-end bonuses. And the 2016 level actually represents an improvement from 2014, when 61 per cent had to go without.”可知,2015年有66%的员工没有收到年终奖,2016年好于2014年,未收到年终奖的比例是61%。故选B。
【2】细节理解题。由第三段中的“More than a quarter of those surveyed who saw their bonuses drop last year blamed the drop on poor company performance.”可知,在奖金缩水的被调查者中,逾四分之一的人将原因归结为公司业绩太差。故选A。
【3】标题判断题。由第一段的“As if 2016 hadn’t been hard enough for China’s workforce, a yearly survey has revealed that more than half of the country’s white-collar employees got no year-end bonus ahead of the upcoming and costly lunar(农历的)New Year holiday.”可知,文章主要讲述一项年度调查披露,中国逾半数白领雇员在即将到来的农历春节假期来临前没有领到年终奖。故D项“一项关于中国雇员的年终奖励的分析”为最佳标题。故选D。
选择标题在英语阅读理解题中属主旨大意题,是深层理解题,它要求考生在通读全文的基础上,认真分析主人公的特定心态、文章大意及作者的写作意图。通常情况下,标题具有概括性、针对性、醒目性的特点。所谓概括性,就是指标题应在最大程度上覆盖全文,囊括文章的主要内容,体现文章的主题。针对性是对标题外延的一种界定,标题要直接指向文章的主要特点。而醒目性是为了吸引读者的注意力,唤起读者对文章阅读的兴趣。解答此类问题的方法之一就是寻找文章的主题段,了解文章主要论题,主题段通常在文章首段。例如小题3:纵观全文可知,第一段是主题段,由第一段的“As if 2016 hadn’t been hard enough for China’s workforce, a yearly survey has revealed that more than half of the country’s white-collar employees got no year-end bonus ahead of the upcoming and costly lunar(农历的)New Year holiday.”可知,文章主要讲述一项年度调查披露,中国逾半数白领雇员在即将到来的农历春节假期来临前没有领到年终奖。故D项“一项关于中国雇员的年终奖励的分析”为最佳标题。故选D。
科目:高中英语 来源: 题型:
【题目】Tom是你的同桌,最近他很郁闷,因为他和父母之间有一些分歧。请根据以下提供的内容用英语写一篇短文。
Tom的烦恼 | 1. 数学和语文学得很好,英语和物理比较难,学习压力大。 2. 父母不理解,觉得他每门功课都应该是班上最好的,还经常看他的日记。 3. 他周末想看电视,可是父母除了学习,什么都不让他做。 4. 现在对学习不感兴趣。 |
你的建议 | (至少二条) |
注意:1. 短文应包括所提供内容,也可以适当发挥。
2. 词数:150词左右。开头已给出,不算入总词数。
My deskmate, Tom, feels unhappy recently, for he disagrees with his parents about what he should do or what he shouldn’t do.
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________
查看答案和解析>>
科目:高中英语 来源: 题型:
【题目】阅读理解
Born in the Netherlands in 1853, Van Gogh led a simple life in a small town until the age of 16. He then left school and joined a firm of art dealers in the large city of The Hague. He eventually realized that dealing with others' artwork was not his profession, his true love was to become an artist himself.
He devoted much of his time to learning the fundamentals of drawing. Van Gogh believed that to become a great painter, one must first master the ability to draw. It was only after he was comfortable in this area that he began to use oil paints. That is when he developed a style and talent for color that made him one of the most respected artists of all time.
Van Gogh's paintings are amazing representations of his view of the world. The colors jump off the canvas(画布), not only because of their brightness but also because of the brush strokes(笔画). Van Gogh avoided light, feathery strokes, which would portray typical subjects. Instead, he used his brush and oils to make layers that built the painting until it was almost three-dimensional.
Perhaps one of the most memorable examples of Van Gogh's use of color and brush style is his painting The Starry Night. The sky swirls(打旋)across the canvas, while the stars shine with unearthly brightness. Each brush stroke creates the image of movement. Under the sky rests a village painted with smaller strokes and finer detail, giving the impression of peace. A large tree in the foreground suggests that the view is enjoyed from the top of a hill, which offers a glance of the beauty of the night sky. The Starry Night shows Van Gogh's ability to create a powerful image with simple subjects.
Van Gog spent only the last ten years of his life painting. He is believed to have sold only one of the 900 paint he created during those years. Yet Van Gogh today is considered one of the greatest artists of all time. He influence is evident; many painters mimic his style and use of color. His artwork can be found in museums all over the world and is valued in the millions of dollars, a testament to Vincent Van Gogh's talent.
(1)How did Van Gogh learn to paint?
A.By reading many books about art.
B.By familiarizing himself with basic techniques.
C.By closely observing the world around him.
D.By carefully studying the techniques of others.
(2)What does the author seem to admire most about Van Gogh's paintings?
A.The images.
B.The mood.
C.The brushwork.
D.The themes.
(3)Why does the author refer to The Starry Night?
A.To praise Van Gogh's ability.
B.To show Van Gogh's style of painting.
C.To show Van Gogh's respect of nature.
D.To honnor the great genius.
查看答案和解析>>
科目:高中英语 来源: 题型:
【题目】—For weeks after the crash, divers had searched accessible areas ________ for the body of the Indian man who was a Concordia waiter.
—Yes, they did their best and were not to blame for the unfortunate result.
A. in reward B. in trouble
C. in vain D. in reality
查看答案和解析>>
科目:高中英语 来源: 题型:
【题目】Despite the fact that there was great ________ against women entering men’s profession then, she succeeded as a manager of a big company.
A. prejudice B. reputation
C. violence D. collection
查看答案和解析>>
科目:高中英语 来源: 题型:
【题目】假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1.每处错误及其修改均限一词。
2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
Nowadays, more and more farmers were moving to cities. The farmers have chances in cities as good as difficulties. Of course, there are more opportunity in cities because most of them can find jobs to earn more money. Besides, their children can get a good education and have brighter future. But at the same time, they meet a lot of challenges. Some remains unemployed thus they can not afford to living in cities. As far as I’m concerned, we should do something to help with them. I hope the farmers can live happy in cities.
查看答案和解析>>
科目:高中英语 来源: 题型:
【题目】假定你是李华,2018年冬奥会将要在韩国平昌举办,现在正在全球招募志愿者,你希望成为其中一员。请根据以下要点提示用英语给组委会写一封申请信。
要点提示:
1.个人情况:年龄、性别、学历(高中)
2.个人条件:英语好、爱好运动、善于交往、乐于助人、熟悉当地情况(有方向感)
3.承诺:提供最佳服务
注意:1. 词数100左右,开头和结尾已为你写好(不计入总词数),
2.可适当增加细节,以使行文连贯;
Dear Sir./Madam,
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________
Yours,
Li Hua
查看答案和解析>>
科目:高中英语 来源: 题型:
【题目】阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。
The eight-year-old Carol lived with her father David, Mother May and elder brother Rob. The little family happily lived in a beautiful village surrounded with beautiful nature. The village was at the foot of a mountain, with beautiful views of the snowy mountain. The family survived on growing seasonal plants and trees. Their life is totally surrounded by nature and beauty.
While they lived a very happy life, Carol did not love the beautiful atmosphere of the village. She really wanted to move into the city and enjoy the city life. She wanted to shop, move around the city, watch movies, and eat in fantastic restaurants and cafes, etc.
However, there was hardly any chance that Carol’s family moved to the city as they had everything in the village.
One day, Carol fell asleep during the early noon and she had a sound sleep. Of course, she had a strange dream. She saw her grandmother in her dream as a fairy and her deceased grandmother granted her a wish. Carol requested her that she should love to enjoy the city life as she always desired.
Grandmother understood the desire of Carol, but still wanted to convince her that the peaceful village life is better than the city life.
She told Carol, “Baby, you cannot have access to fresh fruits and vegetables from plants as you have at your home. You cannot breathe fresh air. You cannot play with animals. You can hardly find any trees. You will not find peace as you see here! Do you still want to go to the city?”
Without hearing the concerns, Carol asked her grandmother to grant the wish. Grandmother granted her wish, but with a condition. Carol was told that she would only have 6 hours to spend in the city. Later, she would return to the village. Carol agreed.
注意:
1. 所续写短文的词数应为 150 左右;
2. 至少使用 5 个短文中标有下划线的关键词语;
3. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;
4. 续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。
Paragraph 1:
Carol then found herself in the city with her friends.
_____________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________
Paragraph 2:
Carol’s brother Rob was calling her for lunch and Carol woke up.
_____________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________
查看答案和解析>>
科目:高中英语 来源: 题型:
【题目】We high school students do have some growing pains, but we can get rid of them【1】(correct) and wisely.【2】, some of us are upset 【3】their body styles and looks. It’s unnecessary and it’s not important at all. We needn't care about it. It is one's inner beauty that 【4】(matter). Second, we sometimes seem to be misunderstood by our teachers, parents and classmates. 【5】(face) with this, we can find 【6】 proper time to have a heart-to-heart talk with them, trying【7】(remove去除) the misunderstanding. Some of us have fewer friends. I think being open-minded and friendly will do you good. Third, we may fall behind others,【8】 makes us stressed. Actually we can encourage 【9】(we) to work efficiently, full of determination. At last, some of us don’t have much pocket money, so they feel unhappy. Isn’t it strange? So long as we have some, that’s enough. And we can learn【10】 to spend money.
查看答案和解析>>
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com