4.Face-book chief operating officer Sheryl Sandberg and Anna Maria Chavez,chief of American Girl Scouts,are leading a campaign to discourage the use of the word"bossy".Does the term destroy the confidence of young girls?
The campaign claims that terms like"bossy"are improperly applied to females,preventing schoolgirls from seeing themselves as future"leaders".From its first application,the word has been definitely connected more with women than with men.It first appeared in 1882,according to the Oxford English Dictionary,mentioning"a lady manager who was extremely bossy".As late as 2008,the word appeared in reference to females four times more often than males,claim the Ban Bossy campaigners."To me,the reference is always is association with women,"says Helen Trim,director of Fresh Minds."I have three brothers and my family still call me‘bossy'today."Her father is the only other family member who could be considered in that way,says Trim,but nobody would ever call him so.
Some educators recommend that the word should be reclaimed,rather than banned."But the thing with‘bossy'is that there's an infantile (幼稚的)element to it,"says Sara Mills,professor at Sheffield University."You think of‘bossy'as being like a little kid who's claiming more than he has the right to claim."
It's not just"bossy"under fire."Pushy"is another target.The implication is that women shouldn't present themselves as powerful and confident.Mills suggests,which some women are willing to listen to and accept.Trim points out that many modern female business role models are able to be bosses without being labeled‘bossy'.And she rarely,if ever,hears the word used within her company.But she says that the damage may be dome much earlier in a woman's life."It does come about from those early teenage years."she says."I think it's impossible to ban a word,but if people are replacing it with words like‘confidence'or‘assertiveness',we would all be in a much better place."
24.More evidence is provided to show"bossy"is more applied to females byB.
A.the Oxford English Dictionary
B.the Ban bossy campaigners
C.Helen Trim at Fresh Minds
D.some experts in education
25.Trim's family still consider her bossy becauseC.
A.she is expected to lead in her family
B.she is the boss of her company
C.she is a powerful and confident female
D.her farther considers her that way
26.The underlined part"under fire"most probably meansB
A.definitely replaced
B.strongly criticized
C.improperly applied
D.eagerly expected
27.How does the author sound when referring to the campaign against"bossy"?A
A.Objective
B.Angry
C.Doubtful
D.Optimistic.
分析 本文讲述了Facebook的首席运营官谢丽尔•桑德伯格和美国女童子军首席执行长安娜•玛利亚•查韦斯二人最新发起的Ban Bossy运动不鼓励使用"专横"这个词描述女性,旨在鼓励培养女性的领导力.
解答 24.B,细节理解题,根据句子The campaign claims that terms like"bossy"are improperly applied to females和As late as 2008,the word appeared in reference to females four times more often than males,claim the Ban Bossy campaigners可知,这场运动倡导者说明"Bossy"这个词更多的是描述女性,故答案为B.
25.C,推理判断题,根据句子The implication is that women shouldn't present themselves as powerful and confident可以推测,Trim的家人认为她专横是因为她是一位有权力有自信的女性,故答案为C.
26.B,推理判断题,短文主要是通过一场Ban Bossy运动不鼓励使用"专横"这个词描述女性,可以推测Bossy这个词是人们严厉批评的,故答案为B.
27.A,推理判断题,短文中作者只是陈述事实,并引用一些人的观点和看法,没有表明作者态度的句子,因此可见作者对于这场运动是客观的,故答案为A.
点评 解答任务型阅读理解题,首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料.其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息.最后,要善于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性.对于捕获到的信息,要做认真分析,仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准.