4.Six months before she died,my grandmother moved into an old people's home and I visited her there when I was in Britain.She was sitting in the living room with about 15other residents (居住客),mostly women,half of them asleep.The room was clean and warm,with flowers and pictures,and the care assistants were kind and cheerful.All was silent except when the residents needed to be helped to the bathroom.It was depressing (压抑).Gran talked a lot about how much she missed seeing her grandchildren,but I knew from my sister that they hated going to visit her there,and to be frank,I couldn't wait to get away myself.
So I was interested to read a newspaper article about a new concept in old people's homes in France.The idea is simple,but revolutionary--combining a residential home for the elderly with a nursery school in the same building.The children and the residents eat lunch together and share activities such as music,painting,gardening,and caring for the pets,which the residents are encouraged to keep.In the afternoons,the residents enjoy reading or telling stories to the children,and if a child is feeling sad or tired,they can always find someone for comfort.
The advantages are great for everyone concerned.The children are happy because they get a lot more of free afternoon,and enjoy themselves because someone has time for them.They also learn that old people are not‘different'or frightening in any way.And of course,they see illness and death and learn to accept them.The residents are happy because they feel useful and needed.They are more active and more interested in life when the children are around and they take more interest in their appearance too.And the staff (员工) are happy because they see an improvement in the physical and psychological health of the residents and have an army of assistants to help with the children.Nowadays there is less and less contact (接触) between the old and the young."There are many reasons for this,including the breakdown of the extended family,working parents with no time to care for ageing relations,families that have moved away,and smaller flats with no room for grandparents.But the result is the same-increasing numbers of children without grandparents and old people who have no contact with children.And more and more old people are lonely and feel useless,along with more and more families with young children who badly need more support.It's a major problem in many societies.
That's why intergenerational programmes,designed to bring the old and the young together,are growing in popularity all over the world,supported by UNESCO and other local and international organisations.There are successful examples all over the world,using young people to teach IT skills to older people and using old people as volunteer assistants in schools,perhaps reading with children who need extra attention.One successful scheme (方案) in London pairs young volunteers with old people who are losing their sight.The young people help with practical things such as writing letters,reading bank statements and helping with shopping,and the older people can pass on their knowledge and experience to their young visitors.
But it isn't only the individuals concerned who gain from intergenerational activities.The advantages to society are great too.If older people and the youth of today can understand and accept each other,there will be more harmony in a community.
64.The new concept that the writer read about in the newspaper refers toB.
A.allowing old people to help take care of children
B.building a bridge between the old and the youth
C.encouraging children to visiting old people
D.requiring more assistants to help the old people
65.What is the major problem in society today according to the passage?C
A.The breakdown of the extended family.
B.More and more old people left behind.
C.Lack of care for the old and the young.
D.Children without much care from their parents.
66.The underlined sentence in paragraph 3implies thatD.
A.the new combination can provide a lot of chances of jobs
B.actually the old people can act as assistant staff
C.children are those who get advantages most
D.more than the old people and children can get advantages.
分析 本文主要写了把老人和孩子们在一起照顾,让老人和孩子多参与代际活动,如果老年人和今天的年轻人能够相互理解和接受,那么社区就会更加和谐.
解答 64.B 细节理解题.作者通过读到的文章在文章最后得出结论But it isn't only the individuals concerned who gain from intergenerational activities.The advantages to society are great too.但是,不仅仅是那些从代际活动中获益的个体,对社会的好处也是巨大的.可见作者读的文章是关于在老年人和青年人之间架起桥梁参与代际活动,所以答案选B.
65.C 细节理解题.根据句子Nowadays there is less and less contact (接触) between the old and the young.现在老年人和年轻人接触越来越少.所以答案选C.
66.D 推理判断题.根据前一句 They are more active and more interested in life when the children are around and they take more interest in their appearance too.当孩子们在身边时,他们对生活更积极,更感兴趣,他们对自己的外表也更感兴趣.下一句主要说到员工也很高兴,他们看到老人身心健康而且还有人帮助带孩子,由此可以推断这句话是为了表达不仅仅是老人和孩子得到益处连员工也很高兴获益很多,所以答案选D.
点评 阅读理解题测试考生在阅读基础上的逻辑推理能力,要求考生根据文章所述事件的逻辑关系,对未说明的趋势或结局作出合理的推断;或根据作者所阐述的观点理论,对文章未涉及的现象、事例给以解释.考生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作者观点.