3.The summer I was ten,my mother decided to bring us to the world of art.My brother and I were not very excited when we realized what my mother meant.What she meant was not that we could take draw ing classes or painting classes but that we would have to spend one afternoon a week with her at the Fine Arts Museum.Before each visit to the museum,she made us read about artists and painting styles.It was almost as bad as being in school.Who wants to spend the summer thinking about artists when you could be with your friends at the swimming pool?
First,we had to read about ancient Egyptians and their strange way of painting faces and then go to look at them at the museum.My 12-year-old brother thought this was so funny,but I was not interested.Later we had to learn about artists in the Middle Age s who painted people wearing strange long clothing.We had to look at pictures of fat babies with wings and curly hair and with no clothes on flying around the edges of paintings.I certainly couldn't see what was so great about art.
On our last visit to the museum,something happened when I saw a painting by a woman called Mary.In it,a woman was reading to a child.The colors were soft and gentle,and you could tell by the mother's expression how happy she was just to be with the child.I couldn't stop looking at this painting!I wanted to see every painting Mary had ever made!It was really worth looking at so many paintings to find a painter who could interest me so much.
28.The aim of the mother's plan was toA.
A.introduce them to the world of art
B.take them only to visit the museum
C.ask them to read about artists
D.ask them to read different painting styles
29.What was the writer's experience in the museum before the last visit?B
A.She came to feel her mother's love.
B.She hardly enjoyed herself.
C.She liked many paintings.
D.She could understand the pictures of fat babies.
30.What made the writer go through a change that summer?D
A.Her mother's instruction
B.A strange way of painting.
C.Artists in the Middle Ages.
D.One of Mary's paintings.
31.From the text,we can seeA.
A.the effect of art
B.the importance of curiosity
C.the value of summer
D.the power of family.
分析 本文属于记叙文阅读,作者通过这篇文章向我们介绍了一次他去看画展的经历,作者原来对艺术并不十分感兴趣,看了Mary的画后受了感染,这就是艺术的作用.
解答 28.A 推理判断题,根据第一段The summer I was ten,my mother decided to bring us to the world of art.My brother and I were not very excited when we realized what my mother meant可知这个母亲带孩子去画展的目的是向他们介绍艺术世界,故选A.
29.B 推理判断题,根据第二段My 12-year-old brother thought this was so funny,but I was not interested可知在最后一次去画展前,作者对画展并不感兴趣,故选B.
30.D 推理判断题,根据最后一段I couldn't stop looking at this painting!I wanted to see every painting Mary had ever made!It was really worth looking at so many paintings to find a painter who could interest me so much.可知作者很喜欢Mary的画,在此之前作者并不喜欢艺术,是Mary的画让作者有了改变,故选D.
31.A 细节理解题,作者原来对艺术并不十分感兴趣,看了Mary的画后受了感染,这就是艺术的作用,故选A.
点评 考查学生的细节理解和推理判断能力.做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确选择.在做推理判断题时不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.