5.A Particular Sign That Struck Me I was driving around downtown one afternoon in the winter making a few deliveries.I was listening
to a band,cruising (漫游)around,and minding my own business…
I came up to a red light and stopped…waited.As I looked over to my left,I saw a young guy
standing there.He was holding a cardboard sign with some writing on it.
As with most major cities,when you're in the heart of downtown,it's pretty common to have
homeless people on every other corner,holding a cardboard sign with something written on them-asking
for money.I suppose after so many years,one can easily get desensitized (不敏感)to this sort of
thing.In general,you see the person,read the sign if it's short enough,and make a decision that you
don't want to go through the trouble of giving them money,or you tell yourself that they don't look like
they're in need of money,or some other decision or thought goes through your mind.There are
hundreds of thoughts and excuses out there…and we've all come up with them before.
I looked at this gentleman,skimmed over the sign,but this time,I stopped.My mind went blank
from all the hustle (忙碌) of the day,and work,and how I had to hurry,and where I had to go next,
and what I was doing that night,and how much money I needed to come up with and so on…The world
stopped for a brief moment.I can't remember what the sign said exactly but it was something like:
"Need money/food,have stomach cancer,homeless,anything helps.God bless."
The light turned green,traffic moved forward,and I went with it.About a block or two away,my
heart had simply sunk for this guy.I knew I probably couldn't really help him,but I had to see if nothing
else,maybe I could buy him lunch.So I turned around to go back and ask him if I could buy him lunch,
talk to him and hear his story.
It took me about five minutes to get looped (绕圈) around and back on to the same street where I
had seen him.It was just five minutes---but he was gone.
41.When did the author meet the young man?A
A.He was busying sending goods.
B.He was going home after work.
C.He was planning to have lunch.
D.He had nothing to do but listen to music.
42.The third paragraph tells us thatA.
A.some people pretended to be homeless to beg money
B.people have already become insensitive to the homeless
C.people have prepared many excuses to deal with troubles
D.people usually pretended not to see the homeless
43.After seeing the sign of the young man,the authorC.
A.found it nothing unusual at all
B.thought of many ways to help him
C.seemed to be seized for a while
D.felt sorry for being unable to help him
44.Why did the author drive back to find the young man?D
A.To encourage him to fight against cancer.
B.To find out why he suffered from cancer.
C.To share stories with each other.
D.To buy a meal for the young man.
45.What does the author expect to show by telling his story?C
A.People are heartless to the homeless now.
B.We shouldn't believe the story of a stranger at once.
C.Don't hesitate to show care and love to the homeless.
D.We shouldn't be afraid of getting into the trouble of giving strangers money.
分析 本文的主要内容是,这是一篇记叙文.主要讲了作者在等红灯时,遇到一个需要帮助的人,作者犹豫再三,开车而过,但作者心里很不安,于是回去找那个人,但那个人已经走了.通过这个故事作者告诉我们遇到自己想做的事时,一定要认真按照自己的想法及时去做,不要错过了,徒留后悔在心头.
解答 41.A,细节理解题,根据句子I was driving around downtown one afternoon in the winter making a few
deliveries可知,作者是在送东西的时候遇到那个年轻人的.
42.A,推理判断题,根据句子As with most major cities,when you're in the heart of downtown,it's pretty common to have homeless people on every other corner,holding a cardboard sign with something written on
them-asking for money,在大城市I的市中心总会遇到这些无家可归的人举着牌子乞讨钱,可以推测有一些人假装无家可归在乞讨,故答案为A.
43.C,细节理解题,根据句子I looked at this gentleman,skimmed over the sign,but this time,I stopped.My mind went blank from all the hustle (忙碌) of the day,and work,and how I had to hurry,and wher I had to go next,and what I was doing that night,and how much money I needed to come up with and so
on…The world stopped for a brief moment可知,作者看到这个年轻人的牌子,陷入了深思,故答案为C.
44.D,细节理解题,根据句子So I turned around to go back and ask him if I could buy him lunch,talk to
him and hear his story可知,作者也帮不上什么大忙,但至少能为他买一餐饭,故答案为D.
45.C,写作意图题,短文主要讲了作者在等红灯时,遇到一个需要帮助的人,作者犹豫再三,开车而过,但作者心里很不安,于是回去找那个人,但那个人已经走了.通过这个故事作者告诉我们遇到自己想做的事时,一定要认真按照自己的想法及时去做,不要错过了,徒留后悔在心头,故答案为C.
点评 解答任务型阅读理解题,首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料.其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息.最后,要善于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性.对于捕获到的信息,要做认真分析,仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准.