精英家教网 > 高中英语 > 题目详情

The breaking news of Mo Yan's Nobel Prize in Literature on Thursday evening soon aroused public curiosity of the 57?year?old Chinese writer: Why was it him that was favored by the Swedish Academy?

Born in 1955 into a rural familyMo dropped out of school and became a farmer when he was a teenager.He joined the military and devoted himself to writing after the Cultural Revolution (19661976)

Less than half an hour after the announcementMo's works turned to sold?out status at China's major online book sellers.One lucky buyer wrote in an online comment: “Rushed to purchasebut to my shameI have not read any of his novels.”

Although Mo was entitled one of the top domestic literature awards before the Nobel Prizehe is not the most popular novelist in Chinain either the book market or in reputation.

Mo's novel “Big Breasts & Wide Hips,” translated by Howard Goldblatttells a story of a mother who struggled and suffered hardship and intertwined fates with Chinese people in the 20th century.His more recent work Frogmore directly criticized China's one?child family policywhich helped control the country's population explosion but also brought tragedies to rural residents in the past 60 years.

I think the reason why I could win the prize is because my works present lives with unique Chinese characteristicsand they also tell stories from a viewpoint of common human beingswhich is above differences of nations and races,” Mo said on Thursday evening to Chinese journalists.Mo also said many folk arts originated from his hometownsuch as clay sculpturepaper cutstraditional new year paintingshave inspired and influenced his novels.

With more Chinese writers like Mothe world could learn a more real China.Perhapsthis is another reason for the Swedish Academy's choice.

1.What can we conclude from the second paragraph?

AMo's life experiences.        BMo's family life.

CMo devoted himself to writing. DMo had a gift for writing.

2.What can we infer from the passage?

AMo didn't got any national awards before he won the Nobel Prize.

BMo was the top novelist in China before he won the Nobel Prize.

CMo's novels have attracted many people to read.

DMo's novels are all based on his daily life.

3.Which of the following have no effect on Mo's novels according to the passage?

AClay sculpture. BPaper cuts.

CFolk arts. DBeijing opera.

4.According to the passagewe know that________

ABig Breasts & Wide Hips' leading role is one happy mother

BBig Breasts & Wide Hips criticized China's one?child family policy

CFrog came out earlier than Big Breasts & Wide Hips

DFrog shows benefit as well as shortcoming of one China's policy

 

1.A

2.C

3.D

4.D

【解析】本文主要涉及了莫言获奖、经历及其部分作品的相关介绍。

1.

2.2C 推理判断题。根据文章第三段“Mo's works turned to “sold?out” status at China's major online book sellers.One lucky buyer...”可推知他的书吸引了许多人阅读。

3.3D 细节理解题。根据倒数第二段的最后一句话可知D项没有涉及。

4.4D 细节理解题。根据文章第五段的最后一句可知答案选D

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源:2014年高考二轮复习专题检测:句法(九)英语试卷(解析版) 题型:单项填空

He told me the information   everybody here could be paid well the next year.

A. wheneverB. whoever

C. thatD. whichever

 

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源:2014年陕西省咸阳市高考模拟考试(一)英语试卷(解析版) 题型:单项填空

—Did you forget about my birthday?

--______ I’ve booked a table for this evening.

A. What then? B. I’m afraid so. C. How could I ? D. For sure.

 

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源:2014年普通高等学校招生全国统一考试高考押题卷英语试卷二(解析版) 题型:单项填空

I've had a cookiebut you'd better give me________I want to taste again.

Aother Banother

Cothers Dthe other

 

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源:2014年普通高等学校招生全国统一考试高考押题卷英语试卷一(解析版) 题型:单项填空

In generalshe is devoted to her studiesbut she________be little naughty at times.

Awill Bcan Cshould Dwould

 

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源:2014年普通高等学校招生全国统一考试高考押题卷英语试卷一(解析版) 题型:单项填空

Though she didn't come back to her hometown for many yearsshe could still________some scenes of childhood.

Abring up Bcall up Cturn up Dmake up

 

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源:2014年普通高等学校招生全国统一考试高考冲刺卷英语试卷二(解析版) 题型:单项填空

We can't avoid negative thoughtsbut we should make it a habit to replace each negative thought with a positive________

Aone Bones

Cthe one Dthat

 

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源:2014年安徽省“江南十校”高三联考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

With the word "PM2.5"______ heard and seen in our life, people become more and more concerned about air pollution.

A. constantly B. occasionallyC. consequently D. contemporarily

 

查看答案和解析>>

同步练习册答案