15.I was with a group of businessmen,and we were dealing with a question-What is a good person?
At a certain point during the discussion,one of the students,a young man of about 30described an event that happened at Christmas.He and his five-year-old son were decorating the Christmas tree,and a little boy came to the front door begging.If you ever visit Mexico,you will see that the people there take begging as nothing to get upset about and nothing to get embarrassed by.
So,this little boy came to the door,a boy about the same age as my student's son.The father and the son went to the front door,and the father went back with his five-year-old son and said to him,"Give him one of your toys."At the words,the little boy quickly picked up one toy,and his father said to him,"No,no,give him your favorite toy."
And the little boy,like a little tiger,said,"No way!"He cried; he refused.But the father,like a big tiger in a way,insisted gently,"No,you must give him one of your favorite toys."
And finally the boy,with his head down,picked up a toy he had just gotten.The father waited in the living room,and the boy walked to the front door with the toy in his hand.The father waited and waited.
What do you think happened?
After a couple of minutes,his son came running back into the living room,his face lighted up.
"Daddy,"he said,"can I do that again?"
I think I have got the answer to the question.
25.From the passage,we can learn that in MexicoB.
A.begging is looked down upon
B.begging is considered as a normal part of life
C.visitors all over the world treat beggars kindly
D.few people are living a poor life
26.The sentence"Daddy,can I do that again?"showed that the boyA.
A.got pleasure by helping the little beggar
B.wanted to please his father
C.began to like the little beggar
D.wanted to be the little beggar's friend
27.According to the writer,"being a good person"meansA.
A.being ready to give
B.being friendly to beggars
C.having the courage to correct his/her mistakes
D.being able to teach children to tell right from wrong.
分析 文章第一段作者抛出问题"What is a good person?",接着作者讲述了小男孩把玩具送给乞丐的故事,最后一段作者说自己找到了答案"I think I have got the answer to the question.",因此一个好人应该是愿意付出和给予的人.
解答 25.B 细节题.由第二段最后一句"If you ever visit Mexico,you will see that the people there take begging as nothing to get upset about and nothing to get embarrassed by."可知在墨西哥人们不因为乞讨感到羞愧,也不会沮丧,B项"把乞讨视为生活中很平常的事"符合文意,故正确答案为B.
26.A 细节题.由第四段第一句"And the little boy,like a little tiger,said,"No way!"He cried; he refused."可知,在父亲要求小男孩把玩具送给乞丐时,小男孩很不愿意甚至哭了.但由倒数第二段第一句"After a couple of minutes,his son came running back into the living room,his face radiant(喜气洋洋)."可知,小男孩把玩具送给乞丐后变得喜气洋洋.由此推断,小男孩是因为帮助了小乞丐所以变得开心,所以A项正确.文中没有提及小乞丐和小男孩发生了什么,因此排除C、D项,小男孩最开始并没有答应父亲的要求,因此不可能是为了取悦父亲,B项错误.故正确答案为A.
27.A 推理题.文章第一段作者抛出问题"What is a good person?",接着作者讲述了小男孩把玩具送给乞丐的故事,最后一段作者说自己找到了答案"I think I have got the answer to the question.",因此一个好人应该是愿意付出和给予的人,故正确答案为A.
点评 本文是一个人物故事类阅读理解,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据.