9.When I was in Grade Three,I got into a major argument with a boy in my class one day.I have forgotten what the argument was about,but I have never forgotten the lesson I learned that day.
I believed that I was right and he was wrong-and he was sure that I was wrong and he was right.The teacher decided to teach us a very important lesson.
She brought us up to the front of the class and placed him on one side of her desk and me on the other.In the middle of her desk was a large,round object.I could clearly see that it was black.She asked the boy what color the object was."White,"he answered.
I couldn't believe he said the object was white,when it was obviously black!Another argument started between my classmate and me.Seeing this,the teacher told us to change places,and this time I found the object was white.
It was an object with two differently colored sides,and from his side it was white.Only from my side it was black.
Sometimes we need to look at a problem from the other person's view in order to truly understand that person's viewpoint.
21.In Grade Three,the writer ran into a major argument with one of herB.
A.teachers
B.classmates
C.relatives
D.brothers
22.The teacher asked the writer and her classmate to tell theC of the large,round object.
A.position
B.shape
C.color
D.weight
23.Why did the teacher bring the writer and her classmate to the teacher's desk?D
A.To punish them.
B.To act out a dialogue.
C.To answer a question.
D.To teach them a lesson.
24.Which of the following would be the best title for the passage?A
A.Black or white
B.Teacher or student
C.Experiment or game
D.Argument or quarrel.
分析 这篇短文的作者告诉了我们一个他在小学时得到的教训,就是老师通过一个两面颜色不同的物体,让我明白了必须站在不同的角度理解问题,也许站在自己角度认为是正确的问题,可能换一个角度,答案就是完全相反的.
解答 21.B 细节理解题.根据句子I got into a major argument with a boy in my class one day.可知他是和他班上的一个男孩发生争吵,所以答案选B.
22.C 细节理解题.根据句子She asked the boy what color the object was.她问男孩物体是什么颜色的.所以答案选C.
23.D 细节理解题.根据句子The teacher decided to teach us a very important lesson.老师决定给我们上一堂非常重要的课.所以答案选D.
24.A 标题考查题.这篇短文的作者告诉了我们一个他在小学时得到的教训,就是老师通过一个两面颜色不同的物体,让我明白了必须站在不同的角度理解问题,也许站在自己角度认为是正确的问题,可能换一个角度,答案就是完全相反的.所以Black or white做为题目符合文意,故答案选A.
点评 本文考查细节题为主,细节题可以在文章中直接找到与答案有关的信息?或是其变体.搜查信息在阅读中非常重要它包括理解作者在叙述某事时使用的具体事实、数据、图表等细节信息.在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节.做这类题一般采用寻读法?即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案.