9.The world moves so quickly nowadays.With so many daily responsibilities,some of us can hardly keep our heads above water.Should we make time for studying or appreciating the arts?Many people would say the arts are nice,but not necessary.In school,students should focus on languages,math and science.Painting,drama and music are frills. After graduation,listening to Mozart won't lead you to a better-paying job.
In truth,spending time learning to appreciate the arts may be more worthwhile than you think.A recent British study examined the salaries and jobs of people who spent time enjoying the arts when growing up.The researchers found those who enjoyed the arts from an early age had better jobs and higher salaries than those who didn't.What's the link?How could visiting a museum,enjoying a symphony,or honing painting skills lead to career success?It turns out that the arts help us develop many useful skills.
Other students have found students studying the arts exercise their reasoning ability.The skill helps with problem-solving.Creative and critical-thinking abilities are also developed through art study.Moreover,those who enjoy the arts have more motivation(动机)to achieve.Students who practice an art experience the rewards that come from persistence and goal-setting.These benefits also extend to those who make time to appreciate the arts beyond their school years.The best kind of art stirs our imagination and makes us think.Paintings aren't just pretty pictures.They tell stories about the lives of the subjects or about the experience of the painter.See Michelangelo's art and you'll taste the power of his faith in God.Look at the world from Picasso's point of view,and you see everyday life in new ways.Those who appreciate the arts also gain a broader perspective on the world.The arts reveal and explain the world beyond our own personal knowledge which can help us better communicate and cooperate with other people.
If you want to better yourself,go and enjoy the arts.Check out an art gallery or a museum.Take in a play.You won't regret it and it will do you more good than you can imagine.
32.The underlined word"frills"in paragraph 1 probably meansA.
A.decorations B.necessities C.fillings D.possessions
33.The benefits of enjoying arts are all of the following EXCEPTB.
A.communicating skills
B.high positions
C.problem-solving abilities
D.creation and imagination
34.How is the passage developed?A
A.By providing examples
B.By analyzing causes
C.By listing the facts
D.By comparing the facts
35.What is the author's attitude towards art appreciation?D
A.Doubtful B.Opposed C.Critical D.Supportive.
分析 短文主要讲述了欣赏艺术给人带来的好处,并举例说明了学习艺术的人在沟通能力、解决问题、创造力和想象力等方面都比没学艺术的人好.
解答 32.A,词义猜测题,根据前面句子In school,students should focus on languages,math and science,在学校的时候注重发展学生的语言、数学和科学,可以猜测绘画、话剧和音乐这些只是虚设,装饰用的,故答案为A.
33.B,细节理解题,根据句子The skill helps with problem-solving.Creative and critical-thinking abilities are also developed through art study.和The arts reveal and explain the world beyond our own personal knowledge which can help us better communicate and cooperate with other people.可知,欣赏艺术给人带来的好处有:沟通能力、解决问题、创造力和想象力等,故答案为B.
34.A,细节理解题,短文主要讲述了欣赏艺术给人带来的好处,并举例说明了学习艺术的人在沟通能力、解决问题、创造力和想象力等方面都比没学艺术的人好,因此是通过举例说明的,故答案为A.
35.D,态度观点题,根据短文最后一段If you want to better yourself,go and enjoy the arts.可知,作者应是支持欣赏艺术的,故答案为D.
点评 解答任务型阅读理解题,首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料.其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息.最后,要善于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性.对于捕获到的信息,要做认真分析,仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准.