16.There are plenty of things to be gained from going abroad:new friends,new experiences,new stories.But living in another country may come with a less noticeable benefit,too.Some scientists say it can also make you more creative.
Writers and thinkers love travelling abroad.Ernest Hemingway,for example,drew inspiration for much of his work from his time in Spain and France.Aldous Huxley,the author of Brave New World,moved from the U.K.to the U.S.in his 40s to branch out into screenwriting.Mark Twain,who sailed around the coast of the Mediterranean in 1869,wrote in his travelogue Innocents Abroad that travel is"fatal to prejudice,bigotry,and narrow-mindedness."
In recent years,psychologists and neuroscientists have begun examining more closely what many people have already learned:that spending time abroad may have the potential to affect mental change.In general,creativity is related to how the brain is wired.Neural(神经的)pathways are sensitive to change:new sounds,smells,languages,tastes,sensations,and sights spark different synapses(神经突触)in the brain and may have the potential to revitalize(使恢复生机) the mind.
"Foreign experiences increase both cognitive flexibility and depth and integrativeness(综合性) of thought,"says Adam Galinsky,a professor at Columbia Business School and the author of numerous studies on the connection between creativity and international travel.Cognitive flexibility is the mind's ability to jump between different ideas,a key component of creativity.But it's not just about being abroad,Galinsky says:"The key critical process is multicultural engagement,immersion(浸入),and adaptation.Someone who lives abroad and doesn't engage with the local culture will likely get less of a creative boost than someone who travels abroad and really engages in the local environment."In other words,going to Cancun for a week on spring break probably won't make a person any more creative.But going to Cancun and living with local fishermen might.
The researchers also found that the more countries the executives had lived in,the more creative the lines tended to be-but only up to a point.Those who had lived and worked in more than three countries,the study found,still tended to show higher levels of creativity that those who hadn't worked abroad at all,but less creativity that their peers who had worked in a smaller number of foreign countries.The authors assumed that those who had lived in too many countries hadn't been able to properly immerse themselves culturally; they were bouncing around too much."It gets back to this idea of a deeper level of learning that's necessary for these effects to occur,"Galinsky says.
Of course,although a new country is an easy way to leave a"social comfort zone,"the cultural engagement associated with cognitive change doesn't have to happen abroad.If a plane ticket isn't an option,maybe try taking the subway to a new neighborhood.Sometimes,the research suggests,all that's needed for a creative boost is a fresh cultural scene.
61.The examples of the three writers in Paragraph 2 are toB.
A.show how travelling abroad inspires one's brain
B.explain the creative benefits of international travel
C.illustrate prejudice and narrow-mindedness can harm creativity
D.discuss why writers and thinkers tend to be more open-minded
62.It can be learned from Paragraph 3 thatC.
A.neural pathways are birthplaces of creativity
B.creative is responsible for revitalizing the mind
C.creativity can be developed by changes of the environment
D.neural pathways allow different synapses to work efficiently
63.What is the key critical process according to Galinsky?D
A.The deep involvement with foreign culture.
B.Travelling abroad for a relatively longer period.
C.The mind's ability to jump between different ideas.
D.Living in the foreign country instead of just travelling there.
64.Which of the following could be the most suitable title for the passage?B
A.Leave your social comfort zone
B.For a more creative mind,travel
C.Put down your work and go to your neighborhood
D.For an artistic inspiration,go to more foreign countries.
分析 短文主要讲了出国旅游的好处,能增强人的创造力.
解答 61.B 细节题.根据文章内容But living in another country may come with a less noticeable benefit,too.Some scientists say it can also make you more creative.第二段的几个人物的罗列就是为了证明在国外旅行或者旅居国外是有很多好处的,结合选项,故选B.
62.C推理题,根据句子new sounds,smells,languages,tastes,sensations,and sights spark different synapses(神经突触)in the brain and may have the potential to revitalize(使恢复生机) the mind.通过新环境有可能发展人的创造力,故答案为C.
63.D 细节题,根据句子The key critical process is multicultural engagement,immersion(浸入),and adaptation可知,Galinsky认为最关键的是要住在那个旅游地,而不是仅仅去那儿旅游,故答案为D.
64.B 主旨题,根据短文主要讲的是出国旅游能增强人的创造能力,因此关键词为travel,creative,因此最好的题目是B.
点评 本文是科教类阅读理解.做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据.