精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
11.Donald had his own difficulties in sleeping that night.Not just because of the bright lights of the shelter or people's constant voices,it was the happening repeatedly nightmare that caused him to stay awake,to fear sleep.Donald was back in his small house.He did his best to ignore the howling winds outside his window.Yet he could not turn out the fearful whimpers (呜咽) of his little dog,or the uncomfortable sounds of his mother anxious in her room next door,unable to sleep through the storm despite her insistence they would be all right.
Donald did not want his mother to be upset,but on some level,he was glad to hear she was awake,It meant he was not alone in the dark.Though he was 12,until recently it was impossible for Donald to fall asleep unless his mother lay down by his side.
Suddenly there was a crash.Their living room window is shattered (打碎) by 125miles an hour winds.Troy rushed to Donald and sat anxiously on the edge of his bed.He did his best to calm his mother,and she had to comfort him.Soon water was seeping (渗入) into the single floor house.Quickly it rose from ankle level to leg level.At Donald's insistence,they pushed their way through the water---now chest high---toward the front door.When they fought their way into the living room,water rose to their chins.
It was a struggle for the boy and mother to stay afloat.In a total panic,desperate to hold on to something,Troy caught a curtain rod.She was breathing hard,shouting that she couldn't swim.
Donald cried out,"Mom!Hold on!"Just then Donald also caught a floatable wood board.

36.The passage is mainly aboutB.
A.how a storm happened and caused damage     B.how a mother and son experienced a storm
C.how a mother and son survived a storm      D.how a son helped his mother in a storm
37.Which of the following is NOT mentioned in the story?C
A.The rising water.  B.The broken window.
C.The lucky dog.     D.The noisy environment.
38.Which phrase can describe Troy's feelings at the beginning of the storm most suitably?C
A.In excitement.  B.In calm.  C.In anxiety.  D.In despair.
39.From the text it can be inferred thatB.
A.neither Donald nor his mother slept that night
B.at the beginning Troy refused to leave their house
C.Troy must be rich because she had a tall building
D.Donald was too young to help his mother
40.What will the author most probably talk about next?D
A.How the other people struggled in the storm.
B.Why the rainstorm happened.
C.What damage the rainstorm caused.
D.How Donald and Troy struggled to save themselves.

分析 本文属于记叙文阅读,主要向我们讲述了唐纳德与他的母亲Troy刚开始经历风暴时发生的事情,描述了当时天气的恶劣,以及生动形象的人物心理活动,使读者有身临其境之感.

解答 36.B  主旨大意题,通读全文可知本文主要讲述了唐纳德与他的母亲是怎样经历风暴的,故选B.
37.C  细节理解题,根据第一段the howling winds outside his window及第三段Their living room window is shattered (打碎) by 125miles an hour winds;When they fought their way into the living room,water rose to their chins;可知本文中提到了呼啸的风,打破的窗户以及上涨的水,而没有提到幸运儿,故选C.
38.C  细节理解题,根据第一段or the uncomfortable sounds of his mother anxious in her room next door,unable to sleep through the storm despite her insistence they would be all right.可知刚开始处于风暴中Troy是焦虑不安的,故选C.
39.B  细节理解题,根据第三段At Donald's insistence,they pushed their way through the water---now chest high---toward the front door.可知在唐纳德的坚持写他们离开了房子,因此一开始Troy拒绝离开自己的房子,故选B.
40.D  推理判断题,根据最后一段Donald cried out,"Mom!Hold on!"Just then Donald also caught a floatable wood board.可知唐纳德抓住一块木板去寻找母亲,因此后文应该讲述他们是如何在风暴中脱险的,故选D.

点评 考查学生的细节理解和推理判断能力.做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确选择.在做推理判断题时不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

4.以下是三座城市在就业、娱乐、环境方面的满意度.假如你的家庭打算移居到其中的某座城市,请从你和家庭的情况考虑选择一座比较满意的城市,并简要谈谈选择这座城市的理由.
提示:不必对图表中的数据做详细描写. 

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

6.If you are looking for a fully-furnished room to rent,I think there's a(n) _________ apartment in my building.(  )
A.emptyB.bareC.freeD.vacant

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

3.I ______ a topic for the composition,but haven't decided yet.(  )
A.will think aboutB.was thinking about
C.had thought aboutD.have been thinking about

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:短文改错

6.第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)
Beijing has lots of famous tourist attractions.Every year many tourist come here to enjoy its       
beautiful scenery and rich culture.But several years ago,visitors behave badly.Some talked
loudly in public and threw litter everywhere.Some picked flowers,cutting down trees and                     
hurt animals.And even better,some painted on the walls and smoked in the woods.
Luckily,things has changed.Rubbish is always put into dustbins.People are friendly at                      
animals.Everybody smokes in the woods.All these changes make us happily.As student,I 
think we should know it's our duty to protect the environment.Let's to change our behaviors when
we travel.
评分说明:改正格式不符合要求不给分.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

1.The students are required toretell (复述)the story after reading it.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

8.The boy looked at his fatherhopefully (满怀希望地) because he thought his father had brought him a present.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

5._________to the house owner,the designer had a clear idea of what to do.(  )
A.To talkB.TalkedC.Having talkedD.Being talked

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

6._______ hard for many years,Li Na harvested the rewards of her efforts.(  )
A.To workB.WorkingC.WorkedD.Having worked

查看答案和解析>>

同步练习册答案