精英家教网 > 高中英语 > 题目详情

阅读理解

阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A,B,C,D)中,选出最佳选项。

  If you ask people to name the one person who had the greatest effect on the English language, you will get answers like“Shakespeare”, “Samuel Johnson”, and“Webster”, but none of these men had any effect at all compared to a man who didn't even speak English—William the Conqueror.

  Before 1006, in the land we now call Great Britain lived peoples belonging to two major language groups. In the west-central region lived the Welsh, who spoke a Celtic language, and in the north lived the Scots, whose language, though not the same as Welsh, was also Leltic. In the rest of the country lived the Saxons, actually a mixture of Anglos, Saxons, and other Germanic and Nordic peoples, who spoke what we now call Anglo-Saxon (or Old English), a Germanic language. If this state of affairs lasted, English today would be close to German.

  But this state of affairs did not last. In 1066 the Normans led by William defeated the Saxons and began their rule over England. For about a century, French became the official language of England while Old English became the language of peasants. As a result, English words of politics and the law come from French rather than German. In some cases, modern English even shows a distinction (区别) between upper-class French and lower-class Anglo-Saxon in its words. We even have different words for some foods, meat in particular, depending on whether it is still out in the fields or at home ready to be cooked, which shows the fact that the Saxon peasants were doing the farming, while the upper-class Normans are doing most of the eating.

  When Americans visit Europe for the first time, they usually find Germany more“foreign”than France because the German they see on signs and advertisements seems much more different from English than French does. Few realize that the English language is actually Germanic in its beginning and that the French influences are all the result of one man's ambition.

1.The two major languages spoken in what is now called Great Britain before 1066 were ________.

[  ]

A.Welsh and Scottish

B.Nordic and Germanic

C.Celtic and Old English

D.Anglo-Saxon and Germanic.

2.Which of the following groups of words are by influence, rooted in French?

[  ]

A.president, lawyer, beef

B.president, bread, water

C.bread, field, sheep

D.folk, field, cow

3.Why does France appear less foreign than Germany to Americans on their first visit to Europe?

[  ]

A.Most advertisements in France appear in English.

B.They know little of the history of the English language.

C.Many French words are similar to English ones.

D.They know French better than German.

4.What is the subject discussed in the text?

[  ]

A.The history of Great Britain.

B.The similarity between English and French.

C.The rule of England by William the Conqueror.

D.The French influences on the English Language.

答案:C;A;C;D
解析:

  1.C  导解:从第二段的描述可知,1066年以前这一地区的语言有Celtic和Anglo-Saxon即Old English.

  2.A  导解:短文中说法律、政治方面及准备烹饪的食物名称来自法语,因此选A,而field, sheep, cow, water等词不属此列。

  3.C  导解:法语曾是旧英国的官方语言,因此很多法语单词与英语相似。

  4.D  导解:全文讲述法语对英语的影响及历史渊源。


练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

阅读下面这首乐府诗,完成下列各题。

菩萨蛮

王安石【注】

数间茅屋闲临水,窄衫短帽垂杨里。花是去年红,吹开一夜风。

梢梢新月偃,午醉醒来晚。何物最关情,黄鹂三两声。

【注】:此词为王安石晚年罢相后回到金陵卜居于半山时所作。

词的开篇就点出“闲”字,请结合全词,谈谈作者是怎样表现“闲”字的?

素洁平易而又含蓄深沉是这首词的基本特色,请你就“含蓄深沉”这一特色谈谈对这首词的理解。

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

第三部分  阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)

请认真阅读下列短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

                                   A

Scars of Love

Some years ago on a hot summer day in south Florida a little boy decided to go for a swim in the old swimming hole behind his house. In a hurry to dive into the cool water, he ran out of the back door, leaving behind shoes, socks and shirt as he went.

He flew into the water, not realizing that as he swam toward the middle of the lake, an alligator(短吻鳄) was getting close. The mother in the house was looking out of the window and saw the two as they got closer and closer together. In great fear, she ran toward the water, yelling to her son as loudly as she could. Hearing her voice, the little boy became alarmed and made a U-turn to swim to his mother. It was too late. Just as he reached her, the alligator reached him. From the dock, the mother grabbed her little boy by the arms just as the alligator snatched (抓住) his legs. That began an unbelievable tug-of-war (拔河比赛) between the two. The alligator was much stronger than the mother, but the mother was much too passionate to let go. A farmer happened to drive by, heard their screams, rushed from his truck, took aim and shot the alligator.

Remarkably, after weeks and weeks in the hospital, the little boy survived. His legs were extremely scarred (留下伤疤) by the terrible attack of the animal. And on his arms, were deep scratches where his mother’s fingernails dug into his flesh in her effort to hang on to the son she loved.

The newspaper reporter, who interviewed the boy after the trauma (外伤), asked if he would show him his scars. The boy lifted the pant legs. And then, with obvious pride, he said to the reporter, “Look at my arms. I have great scars on my arms, too. I have them because my mum wouldn’t let go.”

You and I can identify with (认同) that little boy. We have scars, too. Not from an alligator, but the scars of a painful past. Some of those scars are unsightly and have caused us deep regret. But, some wounds, my friends, are because we have refused to let go.

56. The underlined part “the two” in the second paragraph refers to ______.

   A. the alligator and the mother         B. the mother and the son

C. the driver and the alligator          D. the son and the alligator

57. From the passage we can infer ________.

   A. The mother was unwilling to let the alligator go

   B. The mother was actually stronger than the alligator

   C. The son was proud of his scars on his arms

   D. The son was ashamed of his scars on his legs

58. According to the last paragraph, what is the writer’s real meaning?

   A. To forget the past is to betray.       B. We should forget the scars.

   C. Wounds are different from scars.     D. We should learn to let go sometimes.

查看答案和解析>>

同步练习册答案