精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
20.The Touchstone
When the great library of Alexandria burned,the story goes,one book was saved.But it was not a valuable book; and so a poor man,who could read a little,bought it for very little money.
The book wasn't very interesting,but between its pages there was something very interesting indeed.It was a thin strip of animal skin on which was written the secret of the"Touchstone"!The touchstone was a small pebble (鹅卵石) that could turn any common metal into pure gold.
The writing explained that it was lying among thousands and thousands of other pebbles that looked exactly like it.But the secret was this:The real stone would feel warm,while ordinary pebbles were cold.
So the man sold his few belongings,bought some simple supplies,camped on the seashore,and began testing pebbles.He knew that if he picked up ordinary pebbles and threw them down again because they were cold,he might pick up the same pebble hundreds of times.So,when he felt one that was cold,he threw it into the sea.He spent a whole day doing this but none of them was the touchstone.Yet he went on and on this way.Pick up a pebble.Cold-throw it into the sea.Pick up another.Throw it into the sea.The days continued over a long period of time.
One day,however,about mid-afternoon,he picked up a pebble and it was warm.He threw it into the sea before he realized what he had done.He had formed such a strong habit of throwing each pebble into the sea that when the one he wanted came along,he still threw it away.
So it is with opportunity.Unless we are cautious,it's easy to fail to recognize an opportunity when it is in hand and it's just as easy to throw it away.
9.The man bought the book becauseA.
A.he wanted to read it                      
B.it was very interesting
C.there was a secret in the book              
D.he wanted to find the touchstone
10.We can learn from the passage that the touchstone isB.
A.pure     
B.magic     
C.cold     
D.big
11.Why did the man throw the pebbles into the sea?D
A.Because he didn't like the cold feelings.
B.Because he didn't want others to pick them up.
C.Because he didn't like their ordinary looks.
D.Because he didn't want to get the same pebbles.
12.What does the author want to tell us in the passage?C
A.We should create opportunities in our life.
B.We should seek for opportunities in the world.
C.We may seize opportunities when we are watchful.
D.We may discover opportunities when forming habits.

分析 本文讲述了一个寻找点金石的男人,在不断把普通的石头扔进海里之后,随手扔掉了他梦寐以求的石头,这个故事告诉我们不要随便扔掉手中的机会,要小心对待.

解答 9.A理解推断题.由第一段 and so a poor man,who could read a little,bought it for very little money,可知这个男人花了一点钱买书只是为了读她,故选A.
10.B.细节理解题.由第二段The touchstone was a small pebble (鹅卵石) that could turn any common metal into pure gold,可知这种石头是可以把普通的金属变成纯金,可推知它是有魔力的,故选B.
11.D.细节理解题.由第四段He knew that if he picked up ordinary pebbles and threw them down again because they were cold,he might pick up the same pebble hundreds of times可知,这个男人认为如果他不把石头扔进海里他就可能会再次捡起这块石头,故选D.
12.C.主旨归纳题.由最后一段Unless we are cautious,it's easy to fail to recognize an opportunity when it is in hand and it's just as easy to throw it away可知当我们寻找机会时,如果不小心谨慎,很容易就会不加辨认失去手中的机会.故选C.

点评 本篇文章难点在推理判断题上.推理判断题要以表面文字为前提,以具体事实为依据进行推理,做出判断.这种推理方式比较直接,考生只要弄清事实,即可结合上下文推断出合理的结论.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

16.The art of paper-cutting in China may date back to the second century,since paper(61)was invented(invent)by Cai Lun in the Eastern Han Dynasty in China.As paper became more affordable,paper-cutting became one of the most important(62)types(type) of Chinese folk art.Later,(63)with different regions adopting their own cultural styles,this art form spread to other parts of the world(64)Unually(usual),the artworks are made of red paper,as red is associated with(65)happiness(happy) in Chinese culture,but other colors are also used.
With(66)its(it) long history,paper-cutting,(67)whichoriginated in China,has been very popular among the ordinary Chinese people.People put up papercuts on walls,windows and doors at wedding ceremonies or festivals (68)to strengthen(strengthen) the cheerful atmosphere.
Chinese papercuts are rich in content.The auspicious(吉祥的)designs symbolize good luck and the avoidance of evil.The child,lotus and bat designs suggest a family with(69)alarge number of children and grandchildren.Birds,livestock,fruit,fish and worms are also familiar objects(70)accepted(accept) by Chinese farmers.In a word,papercuts used in different occasions have different meanings.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

11.人们对于学生网上交友持不同意见.请你用英语写一篇关于学生网上交友的短文,介绍人们的不同观点,并表达自己的看法.
1.赞成的理由:广交朋友;可自由表达思想;利于外语学习
2.反对的理由:浪费时间;影响学习;可能会上当受骗
3.你的看法:…
注意:1.文章必修包括表中所有的内容
  2.字数不少于100词
  3.参考词汇:网络朋友:on-line friend(s),
上当受骗:be cheated
                                 

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

8.假定你是学生会主席李霞.学校将于6月15日在校体育馆(gym)举办一次以"校园生活.创意无限(Innovations on Campus)"为主题的创意作品展评活动.请你根据以下要点,用英语写一份发言稿,号召大家积极参与.
1.参展作品要求(如内容、创意说明等);
2.报名时间、地点;
3.联系人及联系方式.
注意:1.词数100左右;
2.可以适当发挥,以使行文连贯;
3.开头及结尾已为你写好,不计入总词数.
参考词汇:校园campus    创意作品innovation
Dear fellow students,
May I have your attention please?                                      

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

15.假如你是张迪,美国Standford中学学生会主席Terry 将于今年感恩节期间组织学生来你校访问.你作为与会者代表欢迎他们的到来,并告知有关事宜.信的要点如下:
11月26日体验中国文化系列活动
11月27日感恩节聚会
11月28日浏览本市名胜
注意:1.词数:100左右
   2.可适当增加细节,以使行文连贯.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

5.The human body is designed to move.But modern lifestyles and office jobs rarely give us the chance to move around.As we know,we're while we're eating; we sit in the car and we sit while we watch TV.And many of us sit for many hours at work.
New research shows that sitting less than three hours a day might extend your life by two years.Peter Katzmarzyk,a scientist at the University of Louisiana in the southern United States,says that sitting is ubiquitous in our lives,meaning it is something we do all the time,everywhere.
However,Mr.Katzmarzyk says that does not mean you can sit for the rest of your waking hours.He also says you may exercise often,"We can't throw away physical activity.It's extremely important.We have 60years of research showing us that."
Mr.Katzmarzyk and his colleagues are part of a new generation of researchers studying how sitting all day affects length of life."Studies that have assessed the relationship between sitting and mortality(死亡率)or television viewing and mortality are very rare.There's only been a few of them,actually five or six now,in the last four or five years."They found that cutting television time to less than two hours a day could add one-point four years to life.
Luckily,change is already coming to some offices,especially in the design of desks.A"standing desk"lets people stand while they work.Another new design is called the"treadmill desk."A treadmill is an exercise machine that lets you walk in one place.Even some U.S.schools are beginning to experiment with desks that are part bicycle to keep children moving.That's one of the strategies that many companies are using now.
Mr.Katzmarzyk also says studying this problem has inspired his team to make a few changes in their own lives.
28.The underlined word"ubiquitous"is closest in meaning toD.
A.dangerous  
B.awkward
C.comfortable  
D.common
29.Which view agrees with the opinion of Mr.Katzmarzyk?B
A.Sitting too long may help increase one's life.
B.Exercise is important and don't sit too long.
C.Watching TV is bad,but can broaden one's horizons.
D.Stopping watching TV is a necessary but hard task.
30.What does Mr.Katzmarzyk think of his study in Paragraph 4?A
A.It's a relatively new area of study.
B.It's a hot subject studied by experts.
C.It's a study that begins too late.
D.It's not ignored by many experts.
31.Why are the desks of all kinds designed for those who sit more?C
A.To give them more comfort.
B.To improve their work efficiency.
C.To offer them the chance to exercise.
D.To seek pleasure while working.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

12.While building a bridge over a great river,we must _______ its future traffic growth.(  )
A.answer forB.allow forC.call forD.pay for

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

9.Infomation  about  Special  Educational   Needs
Learn what to do if you think your child has Special Educational Needs (SEN).
What Special Educational Needs?
Special  Educational  Needs is a legal term.It describes the needs of child who has a difficulty or disability which makes learning harder for them than for other children their age.
What if I think my child has SEN?
You know your child better than anyone else.If your child is pro-school,don't wait for their next routine health check:-visit your GP (全科医生)and ask for their opinion.If your child is already in school (including nursery),talk to their teacher.Ask also to speak to the school's Special Educational Needs Co-ordinator (SENCO),who organizes extra help for children with SEN.
What will the school do?
Schools are required by law to provide an education for all pupils,regardless of their ability or special needs.Every child's education h equally important.
If the SENCO an d your child's teacher agree that your child has SEN,the school will probably take a"graduated approach"this means"step-by-step".They will offer your child extra support,with the possibility of more support if needed.

56.We can see that children with SENC
A.have difficulty in coping with disability of various kinds
B.are not as good at learning other children to one family
C.are not able to I cam like normal ones in equal conditions
D.have be low-average intellectual ability just at school age
57.If a child  with SEN has s-pecial difficulty in learning,he/she mightA.
A.receive onc-to-onc teaching   
B.skip what is beyond him/her
C.grciduate like others as usual
D.get assistance from his/her GP.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:听力题

12.听第6段材料,回答第6至7题.
6.When and where are they going to meet?
A.After 2 o'clock at the gate of the park.
B.Exactly at 2 o'clock at the girl's home.
C.Before 2 o'clock at the boy's home.
7.Why can't the boy leave earlier?
A.He has lots of work to do
B.He has a test
C.He has to see Jim first.

查看答案和解析>>

同步练习册答案