精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
16.One day,when I was working as a psychologist(心理学家) in England,a boy showed up in my office.It was David.He kept walking up and down restlessly,his face pale,and his hands shaking slightly.His head teacher had referred him to me."This boy has lost his family,"he wrote."He is understandably very sad and refuses to talk to others,and I'm very worried about him.Can you help?"
I looked at David and showed him to a chair.How could I help him?There are problems psychology doesn't have the answer to,and which no words can describe.Sometimes the best thing one can do is to listen openly and sympathetically.
The first two times we met,David didn't say a word.He sat there,only looking up to look at the children's drawings on the wall behind me.I suggested we play a game of chess.He nodded.After that he played chess with me every Wednesday afternoon--in complete silence and without looking at me.It's not easy to cheat in chess,but I admit I made sure David won once or twice.
Usually,he arrived earlier than agreed,took the chess board and pieces from the shelf and began setting them up before I even got a chance to sit down.It seemed as if he enjoyed my company.But why did he never look at me?
"Perhaps he simply needs someone to share his pain with,"I thought."Perhaps he senses that I respect his suffering."Some months later,when we were playing chess,he looked up at me suddenly.
"It's your turn,"he said.
After that day,David started talking.He got friends in school and joined a bicycle club.He wrote to me a few times about his biking with some friends,and about his plan to get into university.Now he had really started to live his own life.
Maybe I gave David something.But I also learned that one--without any words--can reach out to another person.All it takes is a hug,a shoulder to cry on,a friendly touch,and an ear that listens.

43.When he first met the author,DavidC.
A.felt a little excited
B.walked energetically
C.looked a little nervous
D.showed up with his teacher
44.Which statement about the passage is NOT TRUE?B
A.David enjoyed being with the author.
B.What David really needs is to play chess with someone.
C.David didn't say a word the first two times they met.
D.The author knows how to treat David's problem.
45.What can be inferred about David?A
A.He recovered after months of treatment.
B.He liked biking before he lost his family.
C.He went into university soon after starting to talk.
D.He got friends in school before he met the author.
46.What made David change?D
A.His teacher's help.
B.The author's friendship.
C.His exchange of letters with the author.
D.The author's silent communication and company with him.

分析 本文为记叙文.戴维因为失去了家人而非常伤心,拒绝与别人交流,"我"作为一名心理医生成功地使他恢复了正常."我"采取的方法就是跟他下棋,让他感受到"我"理解他的痛苦.人与人的交流不只是通过语言,也可能是一个拥抱、一个哭泣时可以依靠的肩膀、一次友好的接触或者一只耐心倾听的耳朵.

解答 43.C 细节理解题.根据第一段中的He kept walking up and down restlessly,his face pale,and his hands shaking slightly.可知,第一次见面时,他表现得非常紧张.戴维失去了亲人,故不是"感到兴奋"或者"精力充沛地散步",排除A项和B项.根据His head teacher had referred him to me.以及he wrote可知,他的老师把他介绍给作者,但没有陪着他来,故D项错误.
44.B 细节理解题.根据最后一段最后一句All it takes is a hug,a shoulder to cry on,a friendly touch,and an ear that listens.只需要一个拥抱,一个可依靠的肩膀,一个友好的联系,和一只耳朵听.可知,结合选项故选B.
45.A 细节理解题根据后文的表达 David 开始和作者交谈,交上朋友,加入自行车俱乐部,这些都说明他已经痊愈了.其中BCD的先后顺序与文章得表达不符.
46.D 推理判断题.结合故事内容以及最后一段可知,是作者和他无声的交流帮助戴维恢复了正常.他的老师只起到了介绍的作用,故排除A项;作者之前和戴维并不存在友谊,故排除B项;在戴维恢复正常之后,双方才开始通信,故排除C项.

点评 本文是一个人物故事类阅读理解,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:听力题

6.What sport does the man like best?
A.Football.B.Tennis.C.Table tennis.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:信息匹配

7.Maybe you are an average student.You probably think you will never be a top student.This is not necessary so,however.Anyone can become a better student if he or she wants to.Here is how.Plan your time carefully.
When you plan your week,you should make a list of things that you have to do.After making the list,you should make a schedule of your time.First time for eating,sleeping,dressing,etc.Then decide a good,regular time for studying(36)G A weekly schedule may not solve all your problems,but it will force you to realize what is happening to your time.
Find a good place to study.
(37)A Keep this space,which may be a desk or simply a corner of your room.Free from everything but study materials.No games,radios,or television.When you sit down to study,concentrate on the subject.
Make good use of your time in class.
Take advantage of class time to listen to everything the teachers say(38)D Taking notes will help you remember what your teachers say.
Study regularly.
When you get home from school,go over your notes.Review the important points that your teachers mentioned in class.If you know what your teacher is going to discuss the next day,read the material.(39)C.If you do these things regularly,the material will become more meaningful,and you will remember it longer.
Develop a good attitude about tests.
The purpose of a test is to show what you have learned about a subject.They help you remember your new knowledge.(40)F,so don't be overly worried.There are other methods that might help you with your studying.You will probably discover many others after you have tried these.

A.Look around the house for a good study area.
B.No one can become a top student unless he or she works hard
C.This will help you understand the next class.
D.Really listening in class means less work later
E.Make full use of class time to take notes of what the teacher says in class.
F.The world won't end if you don't pass a test
G.Don't forget to set aside enough time for entertainment.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

4.假设你是李华,你期中考试英语成绩不理想,打算今后用功学习.请根据以下要点,发送一份Email给你的笔友Jenny,谈谈你今后的英语学习计划.
要点:
(1)成绩不好的原因(至少三点).
(2)今后英语学习的打算:(1)请教老师同学;(2)提高听课效率;(3)及时完成作业;(4)…
注意:(1)信的内容应包括所有要点,可适当发挥或增加细节;
(2)词数120左右(信的格式及开头已写好,不记入总词数).
Dear Jenny
I'm sorry to tell you that I did poorly in English MidTerm Examination.Here are the reasons.A lack of hard work at English is the first point.Besides,the wrong belief in English learning is what led to failure.I have held a point that to learn English is to remember English words and phrases.What's most terrible is that I spend little time in comprehension reading.To improve English,I have made a new learning plan,hoping to make progress in English.From now on,I will turn to my English teacher and classmates for help if I come across some problems.At the same time,I will listen attentively in class and take notes in time when necessary.In addition,I will finish the assignments after timely revision every day.Above all,I will adopt correct learning strategies and work harder than before.
What do you think of my plan?
Your Faithfully
Li Hua.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

11.Last month,an earthquake _______ six on Richter scale(震级),happened in the northern part of
Indonesia.(  )
A.measuredB.to measureC.measuringD.to be measured

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:词汇应用

1.When they crossed the Rocky Mountains,the cousinsmanaged (设法做成) to catch sight of some mountain goats and even a grizzly bear.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:词汇应用

8.The reason why I was sad is because that he didn't understand me.去掉because.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:听力题

5.What can be learned from the conversation?
A.The man was seriously injured in the car accident.
B.The man had poor imagination because of the car accident.
C.The man wasn't wearing the seat belt when the accident happened.
D.The man's daughter advised him to wear the seat belt before he left home.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:听力题

7.What is the woman going to do?
A.To buy a silk dress.
B.To attend a party.
C.To wear a new dress.

查看答案和解析>>

同步练习册答案