16.One day,when I was working as a psychologist(心理学家) in England,a boy showed up in my office.It was David.He kept walking up and down restlessly,his face pale,and his hands shaking slightly.His head teacher had referred him to me."This boy has lost his family,"he wrote."He is understandably very sad and refuses to talk to others,and I'm very worried about him.Can you help?"
I looked at David and showed him to a chair.How could I help him?There are problems psychology doesn't have the answer to,and which no words can describe.Sometimes the best thing one can do is to listen openly and sympathetically.
The first two times we met,David didn't say a word.He sat there,only looking up to look at the children's drawings on the wall behind me.I suggested we play a game of chess.He nodded.After that he played chess with me every Wednesday afternoon--in complete silence and without looking at me.It's not easy to cheat in chess,but I admit I made sure David won once or twice.
Usually,he arrived earlier than agreed,took the chess board and pieces from the shelf and began setting them up before I even got a chance to sit down.It seemed as if he enjoyed my company.But why did he never look at me?
"Perhaps he simply needs someone to share his pain with,"I thought."Perhaps he senses that I respect his suffering."Some months later,when we were playing chess,he looked up at me suddenly.
"It's your turn,"he said.
After that day,David started talking.He got friends in school and joined a bicycle club.He wrote to me a few times about his biking with some friends,and about his plan to get into university.Now he had really started to live his own life.
Maybe I gave David something.But I also learned that one--without any words--can reach out to another person.All it takes is a hug,a shoulder to cry on,a friendly touch,and an ear that listens.
43.When he first met the author,DavidC.
A.felt a little excited
B.walked energetically
C.looked a little nervous
D.showed up with his teacher
44.Which statement about the passage is NOT TRUE?B
A.David enjoyed being with the author.
B.What David really needs is to play chess with someone.
C.David didn't say a word the first two times they met.
D.The author knows how to treat David's problem.
45.What can be inferred about David?A
A.He recovered after months of treatment.
B.He liked biking before he lost his family.
C.He went into university soon after starting to talk.
D.He got friends in school before he met the author.
46.What made David change?D
A.His teacher's help.
B.The author's friendship.
C.His exchange of letters with the author.
D.The author's silent communication and company with him.
分析 本文为记叙文.戴维因为失去了家人而非常伤心,拒绝与别人交流,"我"作为一名心理医生成功地使他恢复了正常."我"采取的方法就是跟他下棋,让他感受到"我"理解他的痛苦.人与人的交流不只是通过语言,也可能是一个拥抱、一个哭泣时可以依靠的肩膀、一次友好的接触或者一只耐心倾听的耳朵.
解答 43.C 细节理解题.根据第一段中的He kept walking up and down restlessly,his face pale,and his hands shaking slightly.可知,第一次见面时,他表现得非常紧张.戴维失去了亲人,故不是"感到兴奋"或者"精力充沛地散步",排除A项和B项.根据His head teacher had referred him to me.以及he wrote可知,他的老师把他介绍给作者,但没有陪着他来,故D项错误.
44.B 细节理解题.根据最后一段最后一句All it takes is a hug,a shoulder to cry on,a friendly touch,and an ear that listens.只需要一个拥抱,一个可依靠的肩膀,一个友好的联系,和一只耳朵听.可知,结合选项故选B.
45.A 细节理解题根据后文的表达 David 开始和作者交谈,交上朋友,加入自行车俱乐部,这些都说明他已经痊愈了.其中BCD的先后顺序与文章得表达不符.
46.D 推理判断题.结合故事内容以及最后一段可知,是作者和他无声的交流帮助戴维恢复了正常.他的老师只起到了介绍的作用,故排除A项;作者之前和戴维并不存在友谊,故排除B项;在戴维恢复正常之后,双方才开始通信,故排除C项.
点评 本文是一个人物故事类阅读理解,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据.