16.One day when I was 12,my mother gave me an order:I was to walk to the public library,and borrow at least one book for the summer.This was one more weapon for her to defeat my strange problem-inability to read.
In the library,I found my way into the"Children's Room."I sat down on the floor and pulled a few books off the shelf at random.The cover of a book caught my eye.It presented a picture of a beagle.I had recently had a beagle,the first and only animal companion I ever had as a child.He was my secret sharer,but one morning,he was gone,given away to someone who had the space and the money to care for him.I never forgot my beagle.
There on the book's cover was a beagle which looked identical to my dog.I ran my fingers over the picture of the dog on the cover.My eyes ran across the title,Amos,the Beagle with a Plan.Unknowingly,I had read the title.Without opening the book,I borrowed it from the library for the summer.Under the shade of a bush,I started to read about Amos.I read very,very slowly with difficulty.Though pages were turned slowly,I got the main idea of the story about a dog who,like mine,had been separated from his family and who finally found his way back home.That dog was my dog,and I was the little boy in the book.At the end of the story,my mind continued the final scene of reunion,on and on,until my own lost dog and I were,in my mind,running together.
My mother's call returned me to the real world.I suddenly realized something:I had read a book,and I had loved reading that book.Everyone knew I could not read.But I had read it.Books could be incredibly wonderful and I was going to read them.
I never told my mother about my"miraculous"(奇迹般地) experience that summer,but she saw a slow but remarkable improvement in my classroom performance during the next year.And years later,she was proud that her son had read thousands of books,was awarded a PhD in literature,and authored his own books,articles,poetry and fiction.The power of the words has held.
21.The author's mother told him to borrow a book in order toA.
A.help cure him of his reading problem
B.let him spend a meaningful summer
C.encourage him to do more walking
D.make him learn more about weapons
22.The book caught the author's eye becauseC.
A.it contained pretty pictures of animals
B.he found its title easy to understand
C.it reminded him of his own dog
D.he liked children's stories very much
23.Why could the author manage to read the book through?B
A.He was forced by his mother to read it.
B.He identified with the story in the book.
C.The book told the story of his pet dog.
D.The happy ending of the story attracted him.
24.What can be inferred from the last paragraph?D
A.The author has had happy summers ever since.
B.The author's mother read the same book.
C.The author's mother rewarded him with books.
D.The author has become a successful writer.
25.Which one could be the best title of the passage?D
A.My Passion for Reading
B.Mum's Strict Order
C.Reunion with My Beagle
D.The Charm of a Book.
分析 本文讲了一个有阅读障碍的孩子,在妈妈的帮助下克服障碍,最终成为一名作家的故事.告诉我们书本的魅力.
解答 21.A 细节理解题.根据第一段句子This was one more weapon for her to defeat my strange problem-inability to read.母亲让他结束看是为了治愈他的阅读问题.所以答案选A.
22.C 细节理解题.根据第二段句子The cover of a book caught my eye.It presented a picture of a beagle.I had recently had a beagle,the first and only animal companion I ever had as a child可知这本书引起作者注意的原因是他想起了他的狗.所以答案选C.
23.B 推理判断题.根据句子That dog was my dog,and I was the little boy in the book.At the end of the story,my mind continued the final scene of reunion,on and on,until my own lost dog and I were,in my mind,running together.可知作者感同身受地把自己和本书的主人公联系在一起,所以答案选B.
24.D推理判断题.And years later,she was proud that her son had read thousands of books,was awarded a PhD in literature,and authored his own books,articles,poetry and fiction可知我最终成为了一名成功的作家.所以选D.
25.D 主旨大意题.本文讲了一个有阅读障碍的孩子,在妈妈的帮助下克服障碍,最终成为一名作家的故事.告诉我们书本的魅力.所以答案选D.
点评 本文属于故事类的阅读,在阅读时要抓住文章的主题和细节,分析文章结构,根据上下文内在联系,挖掘文章的深层含义,对于暗含在文章中的人物的行为动机,事件中的因果关系及作者未言明的倾向、意图、态度、观点等要进行合乎逻辑的判断、推理、分析,进一步增强理解能力,抓住材料实质性的东西.