精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
14.Samuel Osmond is a 19-year-old law student from Cornwall,England.He never studied the piano.However,he can play very difficult musical  pieces by musicians such as Chopin and Beethoven just a few minutes after he hears them.He learns a piece of music by listening to it in parts.Then he thinks about the notes in his head.Two years ago,he played his first piece Moonlight Sonata(奏鸣曲)by Beethoven.He surprised everyone around him.
Amazed that he remembered this long and difficult piece of music and played it perfectly,his teachers say Samuel is unbelievable.They say his ability is very rare,but Samuel doesn't even realize that what he can do is special.Samuel wanted to become a lawyer as it was the wish of his parents,but music teachers told him he should study music instead.Now,he studies law and music.
Samuel can't understand why everyone is so surprised."I grew up with music.My mother played the piano and my father played the guitar.About two years ago,I suddenly decided to start playing the piano,without being able to read music and without having any lessons.It comes easily to me---I hear the notes and can bear them in mind---each and every note,"says Samuel.
Recently,Samuel performed a piece during a special event at his college.The piece had more than a thousand notes.The audience was impressed by his amazing performance.He is now learning a piece that is so difficult that many professional pianists can't play it.Samuel says confidently,"It's all about super memory---I guess I have that gift."
However,Samuel's ability to remember things doesn't stop with music.His family says that even when he was a young boy,Samuel heard someone read a story,and then he could retell the story word for word.
Samuel is still only a teenager.He doesn't know what he wants to do in the future.For now,he is just happy to play beautiful music and continue his studies.

26.What is special about Samuel OsmondD?
A.He has a gift for writing music.
B.He can write down the note he hears.
C.He is a top student at the law school.
D.He can play the musical piece he hears.
27.What can we learn form the passageB?
A.Samuel chose law against the wish of his parents.
B.Samuel planned to be a lawyer rather than a musician.
C.Samuel thinks of himself as a man of great musical ability.
D.Samuel studies law and music on the advice of his teachers.
28.Everyone around Samuel was surprised because heC.
A.received a good early education in music
B.played the guitar and the piano perfectly
C.could play the piano without reading music
D.could play the guitar better than his father
29.What can we infer about Samuel in Paragraph 4B?
A.He became famous during a special event at his college.
B.He is proud of his ability to remember things accurately.
C.He plays the piano better than many professional pianists.
D.He impressed the audience by playing all the musical pieces.
30.Which of the following is the best title of the passageB?
A.The Qualities of a Musician
B.The Story of a Musical Talent
C.The Importance of Early Education
D.The Relationship between Memory and Music.

分析 本文主要讲述了一位音乐天才的事情,在不懂乐谱,也从来没有上过钢琴课的情况下就能够演奏很难的乐曲.而且他有超强的记忆力,他就是Samuel Osmond.

解答 26.D  细节理解题.根据第一段第三句However,he can play very difficult musical pieces by musicians such as Chopin and Beethoven just a few minutes after he hears them.得知他在听完一个乐曲几分钟以后就可以立刻演奏这些很难学的乐曲.说明他的记忆力和音乐才能很突出.故D正确.
27.B  推理判断题.根据第二段最后一句Samuel wanted to become a lawyer as it was the wish of his parents,but music teachers told him he should study music instead.Now,he studies law and music.因为他父母亲希望他学习法律,所以他希望自己称为律师,但是他的音乐老师让他学习音乐,所以现在他法律和音乐一起学习.本句可知他原来计划是学习法律的.故B正确.
28.C 细节理解题.由第三段最一句Samuel can't understand why everyone is so surprised和第三四句"I suddenly decided to start playing the piano,without being able to read music and without having any lessons.It comes easily to me---I hear the notes and can bear them in mind---each and every note"可知,他不用看音符就能演奏钢琴,这使大家感到惊讶.故选C.
29.B  推理判断题.根据第四段最后一句Samuel says confidently,"It's all about super memory---I guess I have that gift."他很自信地说:这是关于超级记忆,我认为我有那个天赋.本句说明他很自豪自己有这样的能力.故B正确.
30.B 主旨大意题.根据文章中He never studied the piano.However,he can play very difficult musical pieces by musicians such as Chopin and Beethoven just a few minutes after he hears them.以及文章大意可知本文围绕着Samuel没有学习弹钢琴,只是听到乐曲就能记下来,然后弹奏出来,这是一个特殊的天赋,因此本文的标题是讲的一个音乐天才的故事.故选B.

点评 本文属于人物传记类的文章,记叙文体的一种,主要描写某人的生平事迹、趣闻轶事、生活背景、个性特征、成长奋斗历程等.考生需要了解所介绍人物的主要特征.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

4.假设你是晨光中学学生会主席李华.你校将于6月26日接待来自于美国某中学的学生访问团.你受学校委托,负责安排在津的一日活动.请根据以下提示,用英语给该团的领队Smith 先生写一封电子邮件,介绍活动计划并简要说明理由,最后征求对方意见.
上午与我校学生座谈(话题如校园生活、文化差异等);
中午与我校学生共同进餐(午餐包括饺子、面条等);
下午与我校学生游览海河.
注意:
1.词数不少于100;
2.可是当加入细节,以使内容充实、行文连贯;
3.信的开头和结尾已给出,不计入总次数.
参考词汇:
海河 the Haihe River
Dear Mr Smith
I am Li Hua,chairman of the Student Union,from Chenguang High School.We're pleased to hear that your US School Delegation will pay a visit to our school in Tianjin,China.With the commission of our school headmaster,I'm fully responsible for your one-day tour to our
school and our city.The following are our preliminary arrangements for your review and comments.
Students from both countries will hold a discussion in the morning to enhance their understanding.The topics to be discussed include but not limited to campus life,culture differences and so on.America students are cordially invited to share traditional Chinese dinner with us;
the main courses are our local cruises,including Chinese noodles and water dumplings.In the afternoon,after a short rest,we will visit Haihe River by boat,seeing the wonderful and beautiful scenes of Haihe,witnessing the great changes that have taken place in Tianjin during the past few years.
Please feedback whether you're satisfied with this schedule,and we
will make changes as per your opinion in due course.
Yours sincerely
Li Hua.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

5.It's important for the figures ___regularly.(  )
A.to be undatedB.to have been updated
C.to updateD.to have updated

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

2.If we ____ now to protect the environment,we'll live to regret it.(  )
A.hadn't actedB.haven't actedC.don't actD.won't act

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

9.We      very early so we packed the night before.(  )
A.leaveB.had leftC.were leavingD.have left

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

19.The engineers are so busy that that have zero time for outdoor sports actives,         they have the interest.(  )
A.whereverB.wheneverC.even ifD.as if

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

6.Would you mind not picking the flowers in the garden?They are     everyone's enjoyment.(  )
A.inB.atC.forD.to

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

3.Ellen was a painter of birds and nature,_______,for some reason,had withdrawn from all human society.(  )
A.whichB.whoC.whereD.whom

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

4.________ the next few days they got to know the town well.(  )
A.AfterB.ForC.OverD.By

查看答案和解析>>

同步练习册答案