精英家教网 > 高中英语 > 题目详情

【题目】 A meteorite(陨石)moved quickly across the sky and exploded(爆炸)over central Russia on Feb. 15, raining fireballs over a vast area and causing a shock wave that smashed windows, damaged buildings and injured 1,200 people.

People heading to work in Chelyabinsk heard what sounded like an explosion, saw a bright light and then felt the shock wave, according to a Reuters journalist in the industrial city 1 , 500 km east of Moscow.

The fireball, travelling at a speed of 30 km per second according to Russian Federal Space Agency Roscosmos , had blazed(熊熊燃烧)across the horizon(地平 线),leaving a long white trail that could be seen as far as 200 km away.

Car alarms went off, thousands of windows were broken and mobile phone networks were interrupted for a short time. The Interior Ministry said the meteorite explosion, a very rare sight, also released a great explosive sound.

“I was driving to work. It was quite dark, but it suddenly became bright as if it were day," said Viktor Prokofiev, 36, a resident(居民)of Yekaterinburg in the Ural Mountains. felt like I was blinded by headlights(车前灯).”

The meteorite, which weighed about 10 tonnes and may have been made of iron, entered Earth's atmosphere and broke apart 30 km—50 km above ground, according to Russia's Academy of Sciences.

“The energy released(释放)when it entered the Earth's atmosphere was equal to a few kilo tonnes," the academy said, “the power of a small atomic weapon exploding. ”

No deaths were reported but the Emergencies Ministry said 20, 000 rescue and clean-up workers were sent to Ural Region after President Vladimir Putin told Emergencies Minister Vladimir Puchkov to ease and help the victims.

The Interior Ministry said about 1,200 people had been injured, at least 200 of them were children, and most from broken pieces of glass.

1What do we learn about the meteorite from the passage?

A.It is a very huge ball made of iron.

B.It quickly broke apart on the ground.

C.It exploded over Russia's Ural Region.

D.It's similar to an A-bomb in weight.

2The underlined word “smashed" in Paragraph 1 is closest in meaning to “_____”.

A.brokeB.melted

C.burnedD.cleared

3We can know from the passage that _____.

A.Moscow is 1,500 kilometers away from the east of Chelyabinsk

B.many houses were destroyed, with lots of people reported missing

C.Viktor Prokofiev became blind after seeing the rare sight

D.the shock wave briefly influenced mobile phone networks

4What can be the best title for the passage?

A."Meteorite Rush” Begins in Russia

B.President Putin Orders Assistance

C.Meteorite Hits Russia, 1,200 People Hurt

D.Meteorite Flies Quickly Across Russia

【答案】

1C

2A

3D

4C

【解析】

这是一篇新闻报道。主要讲述了陨石划过天空在俄罗斯中部的乌拉尔地区爆炸的事件。文章详细记述了当时人们看到的情景和感受,以及它对周围环境的影响。

1细节理解题。根据第一段中的A meteorite moved quickly across the sky and exploded(爆炸)over central Russia on Feb. 15215日,一颗陨石迅速地划过天空在俄罗斯中部爆炸)和第五段中的“I was driving to work. It was quite dark, but it suddenly became bright as if it were day, said Viktor Prokofiev, 36, a resident of Yekaterinburg in the Ural Mountains. (乌拉尔地区叶卡捷琳堡的一位居民说:“我正在开车去上班的路上。天很黑了,但是突然又亮的像是白天一样”)可知,这块陨石是在俄罗斯中部的乌拉尔地区爆炸的,故选C

2词义猜测题。根据第一段句意可知,陨石划过天空在俄罗斯中部爆炸,火球像雨点一样落在广阔的区域,产生了冲击波使玻璃震碎、损坏大楼,使1200人受伤。呼应第四段中的Car alarms went off, thousands of windows were broken。所以空格处单词与broken是近义呼应,都是形容windows的。A. broke“弄碎,弄坏”;B. melted“熔化”;C. burned“烧毁”;D. cleared“清除,使干净”。故选A

3细节理解题。根据第四段中的mobile phone networks were interrupted for a short time(手机的网络信号被中断了一小会)可知,冲击波使移动网络短时间内中断。故选D

4主旨大意题。这是一篇新闻报道,根据题材特点,首段就点名了这篇文章的中心内容。由第一段段意“陨石划过天空在俄罗斯中部爆炸,火球像雨点一样落在广阔的区域,产生了冲击波使玻璃震碎、损坏大楼,使1200人受伤。”可知,这篇报道不仅要告诉读者这件事件,还要向读者传达它带来的严重后果,以及它对周围环境的影响。A项“ Meteorite Rush’开始于俄罗斯”;B项“总统普京下令救援”;C项“陨石袭击俄罗斯,1200人受伤”;D项“陨石迅速飞过俄罗斯”,只有选项C在交代事件的同时也强调了后果,故选C

猜测词义题在高考中有三种考查形式:生词猜测词义或熟词生义、猜测一句话的意思、指代关系猜词(代词或者名词)。从近三年考查形势看,三种考查方式同等重要。本文中考查的是生词词义猜测。这种题型的解法主要是在划线词所在句子的前后找到该句话的同义句或者释义句,再根据同义句或者释义句的意思推断出划线单词的意思。例如本文第二题,考查的就是生词词义猜测,由其后的“damaged”、“injured”可知,这句话强调陨石爆炸造成的严重后果,再结合生词后的宾语windows,可知选择broke更符合逻辑。但是由于这是一篇新闻报道,第一段讲述本文的重要内容,其后段落还会对这些要点进行展开,所以我们会发现在第四段讲述陨石爆炸造成的影响时,也出现了windows,那么前后就构成了完全的呼应关系。所以划线单词与thousands of windows were broken呼应。由此可得出答案。所以这是一种很简便、快捷、准确的方法,但是需要同学们多积累与篇章相关的知识,能够通过题材特点与篇章结构发现这种呼应关系。

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:

【题目】阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。

China' s first artificial intelligence (Al) textbook for high school students 1( bring) out last week, following a plan by central government 2( include) Al courses in primary and sec-ondary school.

The nine - chapter textbook, 3( name ) " Fundamentals of Artificial Intelligence" , was written by outstanding 4( scholar) from well - known schools nationwide, under the joint ef forts by the research center for MOOC at East China Normal University and Al startup SenseTime. It includes the history of Al and how the technology can be applied in areas such as facial recognition, auto driving and public security.

"The textbook focuses not only on basics of Al, but on 5( practice) use of Al in daily life,” said Chen Yukun, a professor at East China Normal University, 6 is also a contributor to the book.

Up till now, about 40 high schools across the country 7(undertake) the task of being the first group of Al high education pilot program 8 introducing the textbook in the curriculum. "The Al sector is facing a talent shortage 9( global). The publication of the book is 10breakthrough as it takes Al technology out of the ' Ivory tower' and makes it part of high school learning," said Lin Dahua, a professor at the Chinese University of Hong Kong.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:

【题目】阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。

It is a big challenge 1 (balance) the progress and the protection of cultural sites. We all need to take responsibility 2 it. And we should know that it is a time which 3 (hold) both challenges and solutions.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:

【题目】阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(不多于3个单词)或括号内单词的正确形式。

In China, Single’s Day has become a shopping day. It is more like a shopping spree (狂欢) where many Chinese people wait in front of their computers 1 00:01 and then buy anything they can. It is a bit like the Black Friday in the US, a shopping festival which 2 (celebrate) around the world nowadays.

Black Friday is on the 3 (four) Friday of November, 4 is the day after Thanksgiving Day. Every year, after eating Thanksgiving dinner, many American people start to line up outside the shopping malls, hoping to be 5 first customer to be able to buy the products. Some even set up a tent and spend the whole night 6 (wait).

Black Friday started in the 1980s and now it 7 (become) a part of the American culture. Though many 8 (shop) also sell their products online, a lot of people still like to stand in line and wait the whole night. The great discounts encourage them to wait. Many products can be bought at the 9 (low) price, which saves them a lot of money.

It can be a great joy for the whole family 10 (rush) into the malls and buy a lot of things.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:

【题目】单句填空

1The novel is much longer than that one, but it isn’t so interesting ______________ that one.

2Those girls exercise every morning, aiming ______________ losing weight.

3In the traffic accident, the _______________(survive) were all badly injured.

4It was the first time that the expert _______________(see) his work in print.

5The job market has changed and our approaches to _______________ (find) work must change as well.

6My cousin went to Canada two years ago. He _______________ (work) there for a few months and then went to America.

7_______________ conclusion, she wished her friends every success in their work.

8-Shall I pick you up tonight?

-No, thanks. Don’t bother_______________ (come). I can take a taxi to the airport.

9Her husband is _______________ (employ) and the family depends on charity (慈善).

10The soldiers were very tired and the heavy rain added _______________ their difficulty.

11-I’m sure David will win first prize in the final.

-I think so. He _______________ (prepare) for it for months.

12Sarah made _______________ to the airport just in time to catch her plane this morning.

13She remained _______________ (sit) there when we came in.

14The information is so important that it is supposed _______________ (send) as soon as possible.

15Where can I exchange my dollars _______________ pounds?

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:

【题目】听下面一段较长对话,回答以下小题。

1How long will the woman have to walk before she gets to the subway station?

A. About five minutes. B. About ten minutes. C. About fifteen minutes.

2What does the woman come to the city for?

A. To visit a friend. B. To do some sightseeing. C. To deal with business.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:

【题目】 Now, let’s talk about earthquakes on our planet. Some countries have large numbers of earthquakes. Japan is one of them. Others do not have many. For example, there are few earthquakes in Britain. There is often a great noise during an earthquake. The ground vibrates (震动). Houses fall down. Trains run off the lines. Sometimes, there is a heavy loss of human lives.

Earthquakes often happen near volcanoes, but this is not always true. The centers of some earthquakes are under the sea. The bottom of the sea suddenly moves. The powerful forces inside the earth break the rocks. The coast is shaken and great waves appear. These waves, also known as seismic waves(地震波), or tsunamis(海啸) can travel long distances and rush over the land when they reach it. They are strong enough to break down houses and other buildings. Very often fires follow the most serious earthquakes. In 1906, the numbers of fires were burning in the city. The water pipes were also shaken and broken, so it was not possible to put the fire out. There was no water. The Tokyo Earthquake of 1923 happened just before noon. People were cooking meals on their fires at that time. When the ground shook, the fires shook, too. Hot materials were thrown on the different parts of the houses, some of which were made of wood. Soon 134 fires were burning in the city.

What kind of building stands up best in an earthquake? A building with concrete walls is perhaps the best. A steel frame will make it even stronger. The frame holds the different parts together and the walls so not easily fall. There is less chance of fire because concrete and steel do not burn. Over the years, scientists studied the results of the earthquake in different parts of the world, and they are convinced that this kind of building is the safest.

1What can we know about earthquake from the first paragraph?

A.Britain has large numbers of earthquake.

B.There is often a great noise during an earthquake.

C.There is a heavy loss of human lives in every earthquake.

D.Trains will not run off the lines during the earthquake.

2Some of the undersea earthquakes were caused by ______.

A.the breakout of the volcanoB.the seismic waves

C.the tsunamiD.the powerful forces inside the earth

3What can be inferred from the last paragraph?

A.A building with concrete walls and a steel frame stands up best in an earthquake.

B.There is no chance of fire in a building with concrete walls.

C.Scientist studied the causes of the earthquake to get the conclusion.

D.A steel frame has no help in making the house stronger.

4This text is probably a ______.

A.book reviewB.popular science report

C.newspaper adD.fairy tale

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:

【题目】It’s 5:00 in the morning when the alarm rings in my ears. I roll out of bed and walk blindly through the dark into the bathroom. I turn on the light and put on my glasses. The house is still as I walk downstairs while my husband and three kids sleep peacefully. Usually I go for a long run, but today I choose my favorite exercise DVD, Insanity.(疯狂60天健身) Sweat pours down my face and into my eyes. My heart races as I face my body to finish each movement. As I near the end of the exercise, I feel extremely tired, but a smile is on my face. It’s not a smile because the DVD is over, but a smile of success from pushing my body to its extreme limit.

Some people enjoy shopping, smoking , food, work, or even chocolate. But I need exercise to get through each day. Some shake heads when they see me run through the town. Others get hurt when I refuse to try just one bite of their grandmother’s chocolate cake. They raise their eyebrows, surprised by my “no thank you,” or by my choice to have a salad. Over the years , I have learned it’s okay to just say “no.” I shouldn’t feel sorry for refusing food that I don’t want to eat.

So what drives me to roll out of bed at 5:00 a.m.? What gives me the reason to just say no to ice cream? Commitment. A commitment to change my life with a way that reduces daily anxiety, increases self –confidence and energy, extends life and above all improves my body shape. This is the point where a smile appears on my face as I look at myself in the mirror or try on my favorite pair of jeans that now fit just right. It’s through commitment and sweat that I can make a difference within myself inside and out.

1Why is there a smile on the author’s face in the morning?

A. Because she sees her family sleeping peacefully.

B. Because she feels a sense of achievement.

C. Because she enjoys the interesting DVD.

D. Because she finishes her favorite exercise.

2What does the underlined word “commitment” in the last paragraph mean?

A. Good health. B. A strong power.

C. Firm belief. D. A regular habit.

3What can we learn about the author from the text?

A. She acts in a strange way.

B. She wants to look different from others.

C. She has difficulty getting along with others.

D. She aims to develop a good body shape.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:

【题目】假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加、删除或修改。

增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写上该加的词。

删除:把多余的词用斜线(\)划掉。

修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写上修改后的词。

注意:1.每处错误及其修改均仅限一词。

2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。

Stephen Hawking, a famous physicist, was born in Britain on January 8, 1942. As a child, he was enthusiastic about designing complicated toys. But unlucky, he , in his twenty, was studying in Oxford University while he was found seriously ill. Therefore, this didn’t stop him living as meaningful and colorful life as others. He was so positive as to eventually defeated all the obstacles. He is also absorbed in his research into the universe. Publishing in 1988, his book A Brief History of Time became a best-seller , from where he put forward his famous theory on time. On March 14, 2018 , Stephen Hawking, died in the age of 76 in Cambridge, UK.

查看答案和解析>>

同步练习册答案