15.Some unwelcome visitors from North America have been turning up in the waters off the coast of Great Britain.North American lobsters (龙虾) have been found in the North Sea (between Great Britain and Northwest Europe),far from their own habitat.The lobsters usually live along the eastern coast of Canada and the United States.It is impossible that the lobsters could have made the 5,600-kilometre journey on their own.They were probably brought to Britain and then got away from containers.Some of the lobsters that were caught had elastic bands (松紧带) holding their legs shut,like lobsters that are kept in containers in stores or restaurants.Many may have been"set free"from some ships passing through the area.Sometimes passengers order a live lobster from a tank in the dining room and then ask the waiter to throw it overboard instead of cooking it.According to official records,26 North American lobsters have been caught in waters off Great Britain since 1988.However,it is believed many more have been found but not reported.It is against the law to let North American lobsters come into British waters.If they settle down in European waters,it would be bad for the local lobsters.The two live in the same place and eat the same food.But North American lobsters are larger,stronger and more aggressive (好斗的) than European lobsters,and they produce young more quickly.As a result,they could take food and space away from the local lobsters,and from other types of shellfish that live in the same area.These lobsters may also carry diseases that could harm the local lobsters.
29.Those unwelcome lobstersD.
A.could travel 5,600 km a day on their own
B.used to live in waters off Great Britain
C.would soon disappear in British waters
D.might have escaped on the way to Britain
30.What can we learn about European lobsters?C
A.They are growing too fast to be kept under control.
B.Shellfish often take away their food and space.
C.They are easily harmed by North American lobsters.
D.People become ill easily if they eat these lobsters.
31.The author's purpose of writing the text is most likely toB.
A.discuss
B.report
C.advertise
D.introduce.
分析 短文主要描写了近来英国海岸出现的北美的龙虾,并分析其出现在此的原因,最后说明其可能会对当地的龙虾造成伤害.
解答 29.D,细节理解题,根据句子They were probably brought to Britain and then got away from containers可知,这些龙虾可能是在去英国的路上逃脱出来的,故答案为D.
30.C,推理判断题,根据句子But North American lobsters are larger,stronger and more aggressive (好斗的) than European lobsters,and they produce young more quickly.As a result,they could take food and space away from the local lobsters,and from other types of shellfish that live in the same area可知,北美的龙虾比较好斗,强壮,可能会伤害欧洲的龙虾,故答案为C.
31.B,推力判断题,短文主要描写了近来英国海岸出现的北美的龙虾,并分析其出现在此的原因,最后说明其可能会对当地的龙虾造成伤害,作者没有其他意图,仅仅是报导该消息,故答案为B.
点评 解答任务型阅读理解题,首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料.其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息.最后,要善于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性.对于捕获到的信息,要做认真分析,仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准.