精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
7.My dearest son and daughter,
    The story of New Jersey high school student Rachel Canning suing (起诉) her parents for child support and high school education inspired me to write you a little letter.Let me just put this out there:the only way I expect to see you in a court is as a lawyer or a judge.
    There are two things about this case that seem to be disaster.
    First,it's natural for parents and children to argue.I can guarantee that we will disagree.One or both of you will,at some point,scream at the top of your lungs the various ways you hate me.And I won't always li ke you,either.But I will always love you and do everything I can to keep your best interests as my focus,even when I'm so angry.We are family.That means we are as much a part of one another as the flesh,blood and bones in our body.And we all should think about it very deeply instead of breaking that bond.
Second,I'll be honest,no matter how far apart we are on your life choices,your father and I will most certainly pay everything we can for your higher education.But that doesn't mean you deserve it.To be clear,that is a privilege we happily extend (给予) to you-not a right you are born with.And you will have to work hard to earn that privilege.Growing up is hard work.
    If I do my job properly as your mother-and you do yours as my children-you would sooner get a job or two,and find a way to make your dreams come true than go to trial over what you think you have the right to.
 Love always,
  Mom
21.The mother writes this letter because she wants her children toB.
A.be prepared for education
B.learn a lesson from the case
C.take up the legal profession
D.remember Rachel Canning
22.When in disagreement,the mother expects her children not toC.
A.guarantee anything
B.scream out their anger
C.break the family bond
D.forget their best interests
23.The mother thinks of parents'paying for their children's higher education asC.
A.a way in which children realize their dreams
B.a test of whether parents love their children
C.a privilege that children should earn
D.a right that parents are born with.

分析 本文属于说明文阅读,作者通过这篇文章主要向我们描述了一位妈妈写给她孩子的信,信中传达给孩子一方面她爱他们,会尽全力照顾他们;另一方面,孩子的教育是他们的优势,但是得靠自己的努力挣得,并非理所当然.

解答 21.B.推理判断题.根据文章第一段"The story of New Jersey high school student Rachel Canning suing (起诉) her parents for child support and high school education inspired me to write you a little letter."可知妈妈写信的目的是想让孩子从此案例中学到启示;故选B.
22.C.细节理解题.根据文章第三段第一句"And we all should think about it very deeply instead of breaking that bond."可知,父母和孩子意见不一致是很正常的,从此段最后一句"we all should think about it very deeply instead of breaking that bond."可知出现矛盾时.父母希望孩子不要破坏家庭成员之间的纽带;故选C.
23.C.推理判断题.根据倒数第二段"To be clear,that is a privilege we happily extend (给予) to you-not a right you are born with."可看出,这个妈妈认为父母支付孩子的高等教育费用是父母乐意给予的荣幸,但是并非生来就有;故选C.

点评 考察学生的细节理解和推理判断能力,做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确的选择.在做推理判断题不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:短文改错

2.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文.文中共有10处语言错误,每句中最多有两处.每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改.
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词
删除:把多余的词用斜线(\)划掉.
修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词.
注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;
2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分.
Every high school student wants to get into famous universities and they spend most of their time review lessons.Nowadays,many graduates find hard to be admitted to famous universities.To be honest,only the small number of students can get so golden chances.Therefore,I have a strong desire to enter for Beijing University to study.To make my dream come true,I have to know my advantage and weaknesses.Besides,I must work hard or put all my time and energy into study.Most important,I must arrange my time properly.I was approaching my dream university with every effort.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

17.Animal's findings
New research shows that sheep are clever
People often make jokes about how dull sheep are,but new research shows they may be cleverer than we think.Researchers at the University of Cambridge discovered that Welsh mountain sheep have brainpower that equals rodents (啮齿动物).Tests found that the sheep can map the area they live in,and some may even be able to plan ahead.
Young fish prefer noisy neighbors
A new study has shown that young fish like to live on reefs with noisy neighbors!Researchers from the universities of Auckland and Bristol found that young fish looking for a home choose areas where other noisy fish live.The scientists produced all kinds of sounds which had been recorded in different natural environments.The young fish seemed to prefer the sounds of natural reefs,complete with noisy animals!The scientists compared the choice to a music fan wandering around at a music festival,choosing to set up a tent closest to the music they like best!
Butterflies are disappearing
A new study has shown that 17 species of butterflies found in Europe have dropped by 70% in the last 20years.The information collected from 3,000sites across 15countries shows it may be caused by the loss of grasslands covered with flowers.You can encourage butterflies to come into your garden by planting flowers.
21.According to the first paragraph,we may infer that sheepB.
A.are less clever than rodents                      
B.can find their home
C.can read maps                                     
D.are good planners
22.When young fish are looking for a home,they like toA.
A.live in a noisy environment                      
B.live in areas close to their parents
C.choose the reefs which are quiet                  
D.choose other kinds of fish as neighbors
23.Which seems to have to do with the number of butterflies?C
A.The species of grass in grasslands.
B.The species of trees in grasslands.
C.The number of flowers in grasslands.
D.The number of animals in grasslands.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

15.I believe he is a great writer.I am now eagerly waiting his new novel to _____.(  )
A.make outB.turn outC.come outD.go out

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

2.John has decided to _____ teaching in Tibet when he graduates from university to get some experience as a volunteer.(  )
A.pick upB.set upC.take upD.give up

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

12.Historians usually just study great things that happened in the past time,but Drew Faust has made  history!On  February  11,2007,Faust was  named  president of  Harvard  University.She is the first woman to hold the position in the school's 371year history.
"I am a historian,"she said.I've spent a lot of time thinking about the past,and about how it shapes the future.No university in thecountry,perhaps the world,had as remarkable a past as Harvard's."
"And ourcommon enterprise is to make Harvard's future even more remarkable than its past.That will mean recognizing and building on what we already do well.It will also mean recognizing what we don't do as well as we should,and not being satisfied until we find ways to do better."
It is her great desire for improvement and willingness to try out ideas that have given Drew success in a world controlled by men."This is a man's world,my girl,and the sooner you learn that,the better off you'11be."Drew Faust recalls her mother telling her this when she was young,but she didn't accept it.
Faust grew up in a well-off family in Virginia's Shenandoah Valley in the 1950s.Even then She was a trailblazer(先驱).A conversation with her family's black handyman and driver inspired Her to write a letter,on school notebook paper,to President Dwight Eisenhower.
She asked whether he could help bring US citizens together in the south,a much divided
part of the country at the time.
"Drew Faust is a historian with her eyes on the future,"said Susan Graham,a professor of Harvard.Many of the university's schools said that they believe Harvard will have a brighter future under the leadership of Drew Faust.

21.Why does the writer Drew Faust has made history?BecauseC
A.she was president Harvard University              
B.Harvard has a remarkable past
C.she was the first woman to be president of Harvard University   
D.She is a historian
22.What do we know about historians?TheyA
A.usually study history or write about it   B.are usually women
C.are usually born in well-off families     D.are usually presidents of universities
23.What did her mother mean by saying"This is a man's world,my girl…"?ToB
A.encourage her to do men's work          B.tell her to do things as a girl should do
C.ask her to be well-off                   D.expect her to be a historian
24.Which of the following is true according to the passage?C
A.Faust was born in the north of the US.
B.She wrote a letter to President Eisenhower when she became president of Harvard.
C.Faust's desire for improvement and willingness to try out new ideas has given her success.
D.Historians just care about great things that happened in the past.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

19.Texas parks will celebrate National Fishing Week by offering a day of license----free fishing in public waters on June 3.Besides,youth fishing activities are scheduled across the state June 3-11.
l  Cedar Hill State Park (Dallas County):Wal-Mart Kids All-American Fishing Derby,June 3.10 am to 2 pm.Kids can test their fishing skills; prizes are offered.972-291-3800,ext.232.
l  Texas Freshwater Fisheries Centre (Henderson County ):National Fishing Day,June 3,9 am to 4 pm.Children 12 and younger will be admitted free for fishing,contests,games and prizes.903-676-2278.
l  Caddo Lake State Park & Wildlife Management Area (Harrison County):Wal-Mart-Kids All-American Fishing Derby,June 11,9 am to 3 pm 903-679-3351.
       CONTACT:1-800-792-I112; www.takemefishing.org and www.tpwd.state.tx.us.
Alligators (短吻鳄) can be found in the wild in nearly half the counties in Texas,especially in the eastern part of the state,so residents and visitors may need a safety course about alligators.Although no deaths attributable to alligator attacks have been recorded in Texas during the past 15 years,17 people have reported injuries.It's against law to feed a free-ranging alligator,because after an alligator realizes that people are a source of food,it will become a problem animal.The alligator is a protected game animal in Texas,so special permits are required to hunt,raise or possess alligators.
TIPS FOR SAFETY AROUND ALLIGATORS:
l  Stay at least 30 feet away from an alligator.
l  Never Feed an alligator or leave food accessible.
l  Don't approach them or swim in areas where alligators have been seen.
l  During warm months,alligators are most active at dawn and dusk.
l  Alligators are common in swamps,rivers and muddy places.While typically found in fresh water,they can endure salty water.
SOURCE:Texas Parks & Wildlife; www.tpwd.state.tx.us/nature
70.In this passage,the writer has mainly talked aboutD.
A.kids'shopping and fishing activities in Wal-Mart
B.most people's preference for fishing and alligators                    
C.fishing activities and alligator hunting in public waters
D.the celebration of National Fishing Week in Texas parks
71.If a child wants to know how good his fishing skill is,it's better for him to visitA.
A.Cedar Hill State Park in Dallas County
B.Texas State Parks & Wildlife Protection Centre
D.Caddo Lake State Park & Wildlife Management Area
C.Texas Freshwater Fisheries Centre in Henderson County
72.What can be learned about alligators from this passage?D
A.Alligators are rare animals protected by law.
B.Alligators are most active in all places and climates.
C.There have been some victims of alligators in the past decade.
D.Hunting alligators are not allowed unless you've got permission
73.The underlined word"swamps"can most probably be replaced byB.
A.streams      B.wet lands              C.deserts           D.dry lands.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

8.阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(不多于 3个单词)或括号内单词的正确形式.Rachel:We will go on an outing next weekend.Would you like to go with us?
Michael:I will be free then.(41)Whereare you going?
Rachel:I think we'll go to the Western Hill.You see,it's spring now.
        There are wild flowers everywhere.
Michael:Good idea.That's a (42)lovely(love) place.We can also enjoy fresh air here.
There is a beautiful river.And I hear there are a lot of fish in it.It will be a nice place  for (43)fishing(fish).
Rachel:So you can go fishing (44)whenyou get there.
Michael:Wonderful idea!
Rachel:By the way,(45)howdo you think we should go there?
Michael:I think we'd (46)better(good) go there by bike so that we can relax
better.You know we are (47)stressed(stress) all the time.When shall we start off?
Rachel:(48)personally(person),I think we should set out at half past seven on Saturday
morning if the weather is fine.
Michael:I'll tell (49)thewhole class about it this afternoon so that more
classmates will join(50)us
Rachel:Good idea.I think many more students would love to go.
Michael:I think so.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

9.Although _____ by the opposite team,the players were not discouraged but practiced harder.
(  )
A.beatingB.beatenC.having beatenD.being beaten

查看答案和解析>>

同步练习册答案