精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
14.Mark Twain tells a boy's story in The Adventure of Huckleberry Finn.Huck is a poor child,without a mother or home.His father drinks too much alcohol and always beats him.
Huck's situation has freed him from the restriction of society.He explores in the woods and goes fishing.He stays out all night and does not go to school.He smokes.
Huck runs away from home.He meets Jim,a black man who has escaped from slavery(奴隶制).They travel together on a raft(木筏) made of wood down the Mississippi River.
Mark twain started writing"Huckleberry Finn"as a children's story.But it soon became serious.The story tells about the social evil of slavery,seen through the eyes of an innocent child.Huck's ideas about people were formed by the white society in which he lived.So,at first,he does not  question slavery.Huck knows that important people believe slavery is natural,the law of God.So,he thinks it is his duty to tell Jim's owners where to find him.
Later,Huck comes to understand that Jim is a good man.He finds he cannot carry out his plan to inform Jim's owners of his whereabouts(下落).Instead,he decides to help Jim escape.He decides to do this,even if God punished him.

25.What is the passage mainly about?C
A.The reason why Mark Twain wrote the story.
B.The childhood of Huckleberry.
C.The outline (概要) of The Adventure of Huckleberry Finn.
D.The effect of slavery.
26.The underlined expression"he does not question slavery"means thatD.
A.he is sure about everything of slavery.
B.he has no question to ask the owner of the slaves.
C.he believes that slavery is wrong.
D.he thinks that slavery is reasonable
27.What can be inferred from the text?D
A.Huck will be punished by God for what he does.
B.Huck's childhood is a reflection(反映) of that of Mark Twain's.
C.It's Huck's situation that makes him decide to travel with Jim.
D.Huck is a white boy
28.Why does Huck change his mind at last?C
A.He has made friends with Jim.
B.He finds out the weakness of slavery.
C.He finds that Jim is a good man.
D.God tells him to do so.

分析 本文是一篇人物故事类阅读,马克•吐温讲述了一个男孩的冒险的故事《哈克贝利•费恩历险记》,Huck是一个可怜的孩子,没有爸爸或者妈妈.本文以此展开谈论,主要简要概述了《哈克贝利.费恩历险记》.

解答 25.答案:C.主旨大意题.阅读全文,文章以此句"Mark Twain tells a boy's story in The Adventure of Huckleberry Finn."展开,本文主要是马克吐温《哈克贝利•费恩历险记》的概要.故选C.
26.答案:D.句意理解题.根据该句后面"Huck knows that important people believe slavery is natural,the law of God.So,he thinks it is his duty to tell Jim's owners where to find him."可推测出,该句意为"他认为奴隶制度是合理的".故选D.
27.答案:D.推理判断题.根据文章内容的描述,可以推测出Huck是一个白人男孩,故D正确,且ABC均不符合文章内容.故选D.
28.答案:C.细节理解题.根据"Later,Huck comes to understand that Jim is a good man.He finds he cannot carry out his plan to inform Jim's owners of his whereabouts(下落).Instead,he decides to help Jim escape.He decides to do this,even if God punished him."可知,Huck之所以改变想法是因为明白了Jim是一个好人.故选C.

点评 本文是一篇人物故事类阅读,题目涉及多道细节理解题,主旨大意题,句意理解题,推理判断题.做题时学生应仔细阅读原文,把握文章主要内容,联系文章上下文内容并结合所给选项含义,从中选出正确答案,一定要做到有理有据,切忌胡乱猜测.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

4.和许多人可能会认为的正好相反,证据显示鲨鱼极少攻击人类.
Contrary to what many people might assume,evidence shows that sharks seldom attack humans.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

5.This picture reminds meof my old friends.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

2.The earth became so violent (猛烈的) that it was not clear whether the shape would last or not.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

9.The other day when I was passing a clothing store,I fell in love with a skirt.I knew it would suit me best at first sight.But when I looked at the price tag (标签),I knew I had to give it up.
The love for beautiful clothes has been planted in my heart the day when I was born to be a woman.Several years ago I read an article in a magazine.The article stated that when a woman is at her best time,she is usually poor or tasteless,so she can't get the right clothes; when she can afford to buy the clothes she likes,she often finds that they do not suit her anymore.
On the way home,I was quite disturbed by such thoughts.It was just a pity,like many other pities.I thought to myself this way.But when I was about to enter the building where I was living,I saw the big mirror placed in the entrance.I saw a girl in it who was in cheap but cleanly washed sweater and jeans.She was rather young,healthy and energetic.For quite a while I was touched by what I had seen in the mirror.
Then I almost forgot the tale:A person without shoes cried until he saw a man without feet.Being young without good clothes is like the person without shoes.I should have felt grateful that I haven't lost my feet.

25.How did the author feel when she decided not to buy the skirt?D
A.Embarrassed.
B.Wise.
C.Relieved.
D.Regretful.
26.The underlined word"She"in Paragraph 3 refers toB.
A.the author's friend 
B.the author
C.the author's roommate
D.a stranger
27.Why was the author touched by what she saw in the mirror?C
A.She didn't feel at ease when looking into a mirror.
B.She was reminded of her devotion to beauty.
C.She came to realize what she really possessed.
D.She never thought over the other side of a person.
28.We can learn from the text that the author considered her love for beautiful clothes asA.
A.natural     
B.funny
C.silly         
D.simple.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

19.People say it is Canada's most beautiful city,surrounded(包围) by mountains and the Pacific Ocean.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

6.To ______ Jane on having passed the examination,we held a party to ______ it.(  )
A.celebrate; congratulateB.congratulate; celebrate
C.celebrate; celebrateD.congratulate; congratulate

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

3.Gaby Lucy is just a 17-year-old American girl,but she has experienced life in the Dominican Republic as a volunteer.When she recalls her time volunteering there,she doesn't think about the fact that she had no running water and lived in a small house outside.Instead,she remembers fondly the people she met,the work she did with a youth group to improve accessibility to a local library and the leadership skills she gained.
American teens are setting an example to their parents through their volunteer work,according to a new survey by Harris Interactive.The random national telephone survey released this week found that more teens volunteer to support a charitable cause(慈善事业)-56 percent-than have a part-time job-39 percent.Parents said 82 percent of the teens in their lives do something to support charitable causes,including volunteering,inviting others to a cause or donating money.
【写作内容】
1.以约30个词概括短文的内容要点;
2.以约120个词就"青少年从事志愿者工作"这个主题发表你的看法,并包括以下要点:
(1)青少年从事志愿者工作的意义;
(2)简述一次你自己或你身边的人从事志愿者工作的经历和感受;
(3)请你向同龄中学生发出号召.
【写作要求】
1.在作文中可以使用亲身经历或虚构的故事,但不得直接引用原文中的句子;
2.作文中不能出现真实姓名和学校名称.
____________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

1.The writer Margaret Mitchell is best known for writing Gone with the Wind,first published in 1936.Her book and the movie based on it,tell a story of love and survival during the American Civil War.Visitors to the Margaret Mitchell House in Atlanta,Georgia,can go where she lived when she started composing the story and learn more about her life.
Our first stop at the Margaret Mitchell House is an exhibit area telling about the writer's life.She was born in Atlanta in 1900.She started writing stories when she was a child.She started working as a reporter for the Atlanta Journal newspaper in 1922.One photograph of Ms.Mitchell,called Peggy,shows her talking to a group of young college boys.She was only about one and a half meters tall.The young men tower over her,but she seems very happy and sure of herself.The tour guide explains:"Now in this picture Peggy is interviewing some boys from Georgia Tech,asking them such questions as"Would you really marry a woman who works?"And today it'd be"Would you marry one who doesn't?"
The Margaret Mitchell House is a building that once contained several apartments.Now we enter the first floor apartment where Ms.Mitchell lived with her husband,John Marsh.They made fun of the small apartment by calling it"The Dup".
Around 1926,Margaret Mitchell had stopped working as a reporter and was at home healing after an injury.Her husband brought her books to read from the library.She read so many books that he bought her a typewriter and said it was time for her to write her own book.Our guide says Gone with the Wind became a huge success.Margaret Mitchell received the Pulitzer Prize for the book.In 1939the film version was released.It won ten Academy Awards,including Best Picture.

27.The book Gone with the Wind wasA.
A.written in"The Dump"
B.adapted from a movie
C.first published on a newspaper
D.awarded ten Academy Awards
28.The underlined phrase"tower over"in Paragraph 2is closest in meaning toB.
A.be very pleaed with
B.be much taller than
C.show great respect for
D.show little interest in
29.We can know about Margaret Mitchell from the passage thatD.
A.her height made her marriage unhappy
B.her life was full of hardship and sadness
C.writing stopped her working as a reporter
D.her interest in writing continued as an adult
30.Which is the best title for the passage?A
A.A Trip to Know Margaret Mitchell.
B.Gone with the Wind:A Huge Success.
C.Margaret Mitchell:A Great Female Writer.
D.An Introduction of the Margaret Mitchell House.

查看答案和解析>>

同步练习册答案