BADA
试题分析:本文讲述了我在打扫房间的时候,看到了以前自己所看的书引起的回忆和感慨。
1.B 推理题。根据第一段后三行No sooner do I take a title from the shelf, blow off the dust, and wipe down the cover than I find myself sitting on the floor with legs crossed and my back against the wall. Pretty soon books get piled up on my legs as I am reunited with old friends.以及第三段Perhaps the greatest pleasure of re-organizing my books are the surprises — or better said, reunions — that occur说明他很爱书,认为这些书都是值得拥有的。故B正确。
2.A 推理题。根据文章第二段It is as if these books have voices, and each wants to say its piece. “Remember me? I was given to you when you went into the Navy, so that you would never lack for companionship,” one whispers. Another says, “I was your first book of poems, given to you before you learned to love poetry.” And a third, “I was the book that made history so attractive to you.”说明每一本书都记录着自己小时候的回忆,故A正确。
3.D 推理题。根据文章第三段第一行Perhaps the greatest pleasure of re-organizing my books are the surprises — or better said, reunions — that occur.说明在看这些书的时候,能够重新发现一些新的快乐。故D正确。
4.A 推理题。作者的这些书都记录着自己以前的事情,故该词应该是指个人的历史。故A正确。
考点:考查人生百态类短文阅读
点评:本文讲述了自己在打扫房间的时候看见了以前所看的书的感想,测试考生在阅读基础上的逻辑推理能力,要求考生根据文章所述事件的逻辑关系,对未说明的趋势或结局作出合理的推断;或根据作者所阐述的观点理论,对文章未涉及的现象、事例给以解释。考生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作者观点。