精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
2.Samuel Osmond is a 19-year-old law student from Cornwall,England.He never studied the piano.However,he can play very different musical piece by musicians such as Chopin and Beethoven just a few minutes after he hears them.He learns a piece of music by listening to it on parts.Then he thinks about the notes in his head.Two years ago,he played his first piece Moonlight Sonata(奏鸣曲) by Beethoven.He surprised everyone around him.
Amazed that he remembered this long and difficult piece of music and played it perfectly,his teachers say Samuel is unbelievable.They say his ability is very rare,but Samuel doesn't even realize that what he can do is special.Samuel wanted to become a lawyer as it was the wish of his parents,but music teachers told him he should study music instead.Now,he studies law and music.
Samuel can't understand why everyone is so surprised."I grew up with music.My mother played the piano and my father played the guitar.About two years ago,I suddenly decided to start playing the piano,without being able to read music and without having any lessons.It comes easily to me---I hear the notes and can bear them in mind---each and every note."says Samuel.
Recently,Samuel performed a piece during a special event at his college.The piece had more than a thousand notes.The audience was impressed by his amazing performance.He is now learning a piece that is so difficult that many professional pianists can't play it.Samuel says confidently,"It's all about super memory---I guess I have that gift."
However,Samuel's ability to remember things doesn't stop with music.His family says that even when he was a young boy,Samuel heard someone read a story,and then he could retell the story word for word.
Samuel is still only a teenager.He doesn't know what he wants to do in the future.For now,he is just happy to play beautiful music and continue his studies.

21.What is speial about Samuel Osmond?D
A.He has a gift for writing music.
B.He can write down the note he hears.
C.He is a top student at the law school.
D.He can play the musical piece he hears.
22.What can we learn from Paragraph 2?C
A.Samuel chose law against the wish of his parents.
B.Samuel thinks of himself as a man of great musical ability.
C.Sanmuel planned to be a lawyer rather than a musician.
D.Samuel studies law and music on the advice of his teachers.
23.What can we infer about Samuel in Paragraph 4?B
A.He became famous during a special event at his college.
B.He is proud of his ability to remember things accurately.
C.He plays the piano better than many professional pianists.
D.He impressed the audience by playing all the musical piece.
24.Which of the following is the best title of this passage?A
A.The Story of a Musical Talent
B.The Qualities of a Musician
C.The Importance of Early Education
D.The Relationship between Memory and Music.

分析 本文是一篇记叙文.文中叙述了一个名叫Samuel Osmond的音乐天才.他在不会读乐谱的情况下,能把听到的乐曲弹奏出来.他的记忆力好,能把听到的乐曲记下来.他不仅能记住乐曲,听到的故事也能复述.

解答 21.答案:D.细节理解题.根据 However,he can play very difficult musical pieces by musicians such as Chopin and Beethoven just a few minutes after he hears them.可知Samuel Osmond能把听到的乐曲弹奏出来,故选D.
22.答案:C  细节理解题.根据Samuel wanted to become a lawyer as it was the wish of his parents,可知Samuel 想当一名律师.故选C.
23.答案:B.推理判断题. 根据He is now learning a piece that is so difficult that many professional pianists can't play it.可知Samuel正在学习许多专业钢琴家也不会弹的曲子,故推断他比许多专业钢琴家弹钢琴弹得好.故选B.
24.答案:A.主旨大意题.根据He never studied the piano.However,he can play very difficult musical pieces by musicians such as Chopin and Beethoven just a few minutes after he hears them.本文围绕着Samuel没有学习弹钢琴,只是听到乐曲就能记下来,然后弹奏出来,这是一个特殊的天赋,因此本文的标题是讲的一个音乐天才的故事.故选A.

点评 本文是一篇人物故事类阅读,题目涉及推理判断题,主旨大意题,细节理解题.做题时学生应仔细阅读原文,把握文章主要内容,联系文章上下文内容并结合所给选项含义,从中选出正确答案,一定要做到有理有据,切忌胡乱猜测.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

8.When he woke up in the morning,he found all his possessionsstolen (steal).

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

13.A group of swimmers has described how a group of dolphins (海豚) protected them from a group of white sharks (食人鲨)off the coast of New Zealand.The lifeguards were on a training swim when they came across a group of great white sharks before the dolphins raced in to help.
The swimmers were surrounded by the dolphins for forty minutes before they were able to make them safety back to the beach.It was an uncomfortable experience as they were circled by a group of white sharks,which came within a couple of meters of them.Lifeguard Rob Howes was in the water with two colleagues (同事) and his teenage daughter.He said around half a dozen dolphins suddenly appeared and forced them to gather together.The mammals (哺乳动物) swam in tight circles to create a protective wall between the white sharks and the lifeguards as the great white sharks were under the surface.
The swimmers said the dolphins were extremely upset and repeatedly slapped (拍打) the water with their tails as if to try to prevent the white sharks from attacking them.It's a day they'll never forget,especially for one who was on her first day as a volunteer.They have no doubt that the dolphins acted on purpose to protect them.Researchers have said that they're not surprised.A marine biologist insisted that dolphins,which are considered to be one of the most intelligent mammals,like to help the helpless.
25.How many swimmers are attacked by the white sharks?B
A.Two.B.Three.C.Four.D.Five.
26.Which of the following is TRUE according to the passage?D
A.The dolphins was forced to save the lifeguards.
B.The sharks were five miles away from the lifeguards.
C.The lifeguards were hurt by a group of white sharks.
D.The dolphins surrounded the lifeguards for less than an hour.
27.Which of the following can be the best title?B
A.Sharks Protect Swimmers from Dolphins
B.Dolphins Protect Swimmers from Sharks
C.Lifeguards Protect Dolphins from Sharks
D.Lifeguards Protect Sharks from Dolphins.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

10.I grew up in a house where the TV was seldom turned on and with one wall in my bedroom entir ely lined with bookshelves,most of my childhood was spent on books I could get hold of.In fact,I grew up thinking of reading as natural as breathing and books unbelievably powerful in shaping perspectives (观点) by creating worlds we could step into,take part in and live in.
With this unshakable belief,I,at fourteen,decided to become a writer.Here too,reading became useful.Every writer starts off knowing that he has something to say,but being unable to find the right ways to say it.He has to find his own voice by reading widely and discovering which parts of the writers he agrees or disagrees with,or agrees with so strongly that it reshapes his own world.He cannot write without loving to read,because only through reading other people's writing can one discover what works,what doesn't and,in the end,together with lots of practice,what voice he has.
Now I am in college,and have come to realize how important it is to read fiction (文学作品).As a law student,my reading is in fact limited to subject matter-the volume (量) of what I have to read for classes every week means there is little time to read anything else.Such reading made it all the clearer to me that I live in a very small part in this great place called life.Reading fiction reminds me that there is life beyond my own.It allows me to travel across the high seas and along the Silk Road,all from the comfort of my own armchair,to experience,though secondhand,exciting experiences that I wouldn't necessarily be able to have in my lifetime.

28.What can be inferred about the author as a child?D
A.He never watched TV.
B.He read what he had to.
C.He found reading unbelievable.
D.He considered reading part of his life.
29.The underlined word"voice"in the second paragraph most probably means"C".
A.an idea  
B.a sound quality
C.a way of writing 
D.a world to write about
30.Which of the following can be the best title of this text?A
A.Why do I read?
B.How do I read?
C.What do I read?
D.When do I read?

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

17.I love charity (慈善) shops and so do lots of other people in Britain because you find quite a few of them on every high street.The charity shop is a British institution,selling everything from clothes to electric goods,all at very good prices.You can get things you won't find in the shops anymore.The thing I like best about them is that your money is going to a good cause and not into the pockets of profit-driven companies,and you are not damaging the planet,but finding a new home for unwanted goods.
The first charity shop was opened in 1947by Oxfam.The famous charity's appeal to aid postwar Greece had been so successful that it had been flooded with donations (捐赠物).They decided to set up a shop to sell some of these donations to raise money for that appeal.Now there are over 7,000charity shops in the UK.My favourite charity shop in my hometown is the Red Cross shop,where I always find children's books,all 10or 20pence each.
Most of the people working in the charity shops are volunteers,although there is often a manager who gets paid.Over 90% of the goods in the charity shops are donated by the public.Every morning you see bags of unwanted items outside the front of shops,though they don't encourage this.They would rather ask people to bring things in when the shop is open.
The shops have very low running costs:all profits go to charity work.Charity shops raise more than£110million a year,funding (资助) medical research,overseas aid,supporting sick and poor children,homeless and disabled people,and much more.What better place to spend your money?You get something special for a very good price and a good moral sense.You provide funds to a good cause and tread lightly on the environment.

28.The author loves the charity shop mainly because ofC.
A.its convenient location                                B.its great variety of goods
C.its spirit of goodwill                                 D.its nice shopping environment
29.The first charity shop in the UK was set up toD.
A.sell cheap products                               B.deal with unwanted things
C.raise money for patients                          D.help a foreign country
30.Which of the following is TRUE about charity shops?A
A.The operating costs are very low.    B.The staff are usually well paid.
C.90% of the donations are second-hand. D.They are open twenty-four hours a day.
31.Which of the following may be the best title for the passage?C
A.What to Buy in a Charity Shops
B.Charity Shop:Its Origin & Development
C.Charity Shop:Where You Buy to Donate
D.The Public's Concern about Charity Shops.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

7.        he has been so rude to us,I feel like we have to punish him or he won't respect us.(  )
A.Now thatB.In caseC.AlthoughD.Even if

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

14.优美的,优雅的.graceful.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

11.What petrified me was not what she said but______ she said it.I have no idea where her pride comes from.(  )
A.the wayB.in the way thatC.in the wayD.the way what

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

12.Hecongratulated(祝贺) me on having passed the driving exam.

查看答案和解析>>

同步练习册答案