8.A man named Smith was sitting on his roof during a flood,and the water was up to his feet.Before long a fellow in a canoe paddled(用浆划水) past and shouted,"Can I give you a lift to higher ground?""No,thanks,"said Smi th."I have faith in the Lord(上帝) and he will save me."Soon the water rose to Smith's waist.At this point a motor boat pulled up and someone called out,"Can I give you a lift to higher ground?""No,thanks,"said Smith,"I have faith in the Lord and he will save me."Later a helicopter flew by,and Smith was now standing on the roof with water up to his neck."Grab the rope,"yelled the pilot."I will pull you up.""No,thanks,"said Smith,‘I have faith in the Lord and he will save me."But after hours of treading water(踩水),poorly exhausted Smith drowned and went to his reward.As he arrived at the Pearly Gates(天国之门),Smith met his maker and complained about this turn of events."Tell me,Lord,"he said,"I had such faith in you to save me and you let me down.What happened?"To which the Lord replied,"What do you want from me?I sent you two boats and a helicopter!"
21.The first person to save Smith cameA.
A.by canoe
B.by motor boat
C.by car
D.by helicopter
22.When the helicopter flew by,the waterB.
A.was up to Smith's feet
B.rose to Smith's neck
C.was up to Smith's neck
D.rose over Smith's head
23.From the phrase"after hours of treading water",we can guess that SmithB.
A,could not swim
B.could swim
C.liked swimming
D.was a good swimmer
24.What is the point of the story?D
A.People should have faith in God
B.People should not have faith in God
C.Too many chances mean no chance
D.God helps those who help themselves.
分析 本文属于说明文阅读,作者通过这篇文章主要向我们描述了斯密斯盲目相信上帝,实际上活的机会很多,但他都放弃了.
解答 21.A.细节理解题.根据第一段Before long a fellow in a canoe paddled(用浆划水) past and shouted,"可知救史米斯的第一人来了通过独木舟;故选A.
22.B.细节理解题.根据第一段I have faith in the Lord and he will save me."Later a helicopter flew by,and Smith was now standing on the roof with water up to his neck可知当直升机飞过时,水上升到史米斯的脖子;故选B.
23.B.推理判断题.根据第二段But after hours of treading water(踩水),poorly exhausted Smith drowned and went to his reward可知从"踩了几个小时的水"这句话,我们可以猜到史米斯会游泳;故选B.
24.D.推理判断题.这篇文章讲述了斯密斯盲目相信上帝,实际上活的机会很多,但他都放弃了;可知故事的重点是天助自助者;故选D.
点评 考察学生的细节理解和推理判断能力,做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确的选择.在做推理判断题不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.