精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
3.Education from My Father
My memories of my father are slim because he was so sick in the last years of his life.But there are (36)C that I am often reminded of and which may have had some bearing on my love of (37)A.
When I was small I was somewhat (38)D of lightning and thunder.My father explained it.The explanation was in (39)B that a child could understand but was basically correct.I gained a better (40)A later,but I didn't have to unlearn anything.
What he said was that there was electricity in the clouds (41)B it travelled to the ground like a spark.When it travelled (42)D the air it made the air so hot that it(43)B.Then there was nothing where the air had been and the air all around rushed in to (44)A the space.He clapped his hands together very loud,(45)D to be the air rushing in,and said that makes the thunder.When I hear thunder,I can still hear that (46)A.
He explained why if it was cloudy in the winter the night was warmer than if it was(47)C.It was one of those nights when the sky was full of stars:no moon,no town lights.But there were more stars than you could (48)C and they had color too.He said that if there were no clouds,we had no blankets and were(49)B to the universe.Our warmth was going to(50)A the whole universe.When there were clouds,they were like blankets and we were not exposed to the universe.I (51)D feel on the edge of space on a very clear night.
I am sure there were many other lessons that I (52)C but no longer remember.What I did(53)D,in general,was that there were explanations and that the more I understood them,the more   comfortable the world was to live in.I was not taught that there were (54)C but that there was understanding if you looked for it.This may be why I have always been (55)B in science.

36.A.othersB.fewC.someD.all
37.A.scienceB.natureC.weatherD.universe
38.A.sureB.fondC.tiredD.afraid
39.A.depthB.wordsC.gesturesD.data
40.A.understandingB.knowledgeC.commandD.confidence
41.A.butB.andC.forD.or
42.A.aboveB.toC.alongD.through
43.A.shoneB.burnedC.expandedD.broke
44.A.fillB.makeC.avoidD.break
45.A.tryingB.provingC.hopingD.pretending
46.A.clapB.remarkC.voiceD.crash
47.A.coldB.brightC.clearD.foggy
48.A.exploreB.foreseeC.imagineD.identify
49.A.committedB.exposedC.relatedD.led
50.A.heatB.protectC.extendD.light
51.A.everB.alsoC.evenD.still
52.A.selectedB.arrangedC.absorbedD.delivered
53.A.considerB.promiseC.explainD.learn
54.A.memoriesB.blanketsC.mysteriesD.thunders
55.A.engagedB.interestedC.successfulD.skillful

分析 文章讲述的是作者小的时候有了父亲给的关于一些自然想象的解释,从而产生了对科学的喜爱,影响了作者一生.

解答 CADBA   BDBAD  ACCBA  DCDCB 
36.C.考查代词.此处代指前面的memories,句意为但是有一些记忆让我常常想起;故选C.
37.A.考查上下文,根据作者回忆的内容和This may be why I have always been   51  in science可知,父亲使作者爱上了科学;故选A.   
38.D.考查句易理解.作者小时候对雷电感到害怕;故选D.
39.B.考查词组,句易理解.父亲的口头解释孩子可以听懂,但是基本上是正确的;故选B.
40.A.考查句易理解,小时候父亲为了让他能听懂,解释上肯定不够科学,完善,所以此处讲的是作者后来对此增进了了解/知识.Gain a better understanding 增进对…的了解/知识;故选A
41.B.考查连词,他说的是,云层里有电,电像闪光一样传递到地面上.并列关系;故选B.
42.D.考查介词辨析.through穿过 当电穿过空气的时候,它让空气变得很热,以致于空气都燃烧了起来.根据后面的Then there was nothing where the air had been可知,空气燃烧掉了;故选D.
43.B.考查动词辨析..根据后面的Then there was nothing where the air had been可知,空气燃烧掉了;故选B.
44.A.考查句意理解,空气被燃烧掉后,别处的空气要填补进来,即fill,;故选A
45.D.考查句意理解,父亲拍手,模拟空气快速填补进来;故选D.
46.A.考查上下文,每当我听到雷声,我还能回想到当时父亲拍手的声音;故选A.
47.C.考查上下文,此处与前面的cloudy相反,即clear晴天,根据后面的It was one of those nights when the sky was full of stars:no moon,no town lights也可以知道;故选C.
48.C.考查句意理解,其实有比你想象的多得多的星星,他们还有颜色.Explore探索    foresee 预测 identify 识别;故选C.
49.B.考查词组辨析,be exposed to 暴露于 be committed to致力于 be related to 与…有关 lead to导致 句意为,没有云的时候,我们完全暴露于整个宇宙之中,没有什么遮盖;故选B.
50.A.考查上下文,根据warmth可知,温暖可以给整个宇宙加热;故选A
51.D.考查句意理解,在晴朗的夜晚,我仍然能够感受到(像父亲说的那样)好像站在太空的边缘;故选D.
52.C.考查动词.Absorb吸收,理解.句意为我肯定还有其他很多知识我理解了,但是现在不记得了;故选C.
53.D.考查句意理解,但是我真正学到的是,一切都有相应的解释,我理解的越多,我就会生活的越舒适;故选D.
54.C.考查名词辨析.父亲教会了我世界上没有什么是解不开的迷,只要我们去寻找,就可以理解,弄明白.也许这就是我对科学感兴趣的原因;故选C.
55.B.考查动词辨析.亲教会了我世界上没有什么是解不开的迷,只要我们去寻找,就可以理解,弄明白.也许这就是我对科学感兴趣的原因;故选B.

点评 考察学生的细节理解和推理判断能力,做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确的选择.在做推理判断题不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:解答题

11.At the age of 12,he began to earn his life.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

12.假设你是高三年级的一名学生.今天在英语课上,老师给同学们欣赏了一首歌曲 I Believe I Can Fly,这是一首催人奋进的歌曲.请你根据以下要点以"I Believe I Can Fly"为题,用英语写一篇短文,参加某英语杂志社的写作比赛.
内容要点:1.这首歌告诉我们自信的重要性; 2.自信给人勇气,使人进步;3.梦想和自信使人勇于面对困难; 4.没有梦想和自信,不会成功; 5.你的感悟.
I Believe I Can Fly
                                                    

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

9.The skin is (56)anessential part of your body and its (57)largestorgan.You have three (58)layersof skin which act as a barrier(59)againstdisease,poisons and the sun's harmful rays.The (60)functionsof your skin are also very(61)complex:it keeps you warm or cool; it prevents your body from(62)losing too much water; it is where you feel cold,heat or pain it gives you your sense of (63)touch.So you can imagine,if your skin gets (64)burnedit can be very serious.First aid is a very important first step in the(65)treatmentof burns.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

16.假定你是高三学生李华,你的美国朋友彼得写信询问你的高考志愿.请你用英语回信介绍以下情况:
1.你准备报考哪所大学;2.该大学简介;3.你为什么选择该大学.
注意:1.词数100左右;
2.开头和结束语已为你写好,不计入总词数.
Dear Peter,
Thanks for your email.Yes,I'm facing one of the most important choices in my life.               
Bye for now.
All the best,
Li Hua.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

8.In common with many of its neighbors,China is a country where family ______are particularly strong.(  )
A.backgroundsB.reunionsC.bondsD.combinations

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

15.---How do you find the movie The Cove?
---         sad.It          a bloody picture of dolphins being killed.(  )
A.Looks; presentsB.Looking; presents
C.Looks; presentedD.Looked; presented

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:短文改错

12.文中有10处语言错误,每句最多有两处.错误涉及一个单词的增加删除或修改.增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词.删除:把多余的词用斜线(﹨)划掉.修改:在错的词下划一横线,在该词下面写出该加的词.
注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;
2.只允许修改10处,多者(从第十一处起)不计分.
3.必须按要求做题,否则不给分.
Dear Mary,
I receive your E-mail just now.Don't worry about me.I'm getting on well with my research work in the lab.But to my greatly surprise you say you will give up learn English.The reason is because you have not done well in it recently and you have lost interests.I'm afraid I can't agree with you.I know it is difficulty to learn English,but it is widely used in the world today.It will be important tool in our future work.Beside,it is becoming more and more important in our daily life.If you study hard,you will be succeed.Do r emember that where there is a will,there is a way.I'm looking forward to hear good news from you.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

13.The programme showed those doctors and nurses _______special importance to any potential symptoms in the population.(  )
A.attachedB.contributedC.ledD.indicated

查看答案和解析>>

同步练习册答案