8.On a hill 600 feet above the surrounding land,we watch the lines of rain move across the scene,the moon rise over the hills,and the stars appear in the sky.The views invite a long look from a comfortable chair in front of the wooden house.
Every window in our wooden house has a view,and the forest and lakes seldom look the same as the hour before.Each look reminds us where we are.
There is space for our three boys to play outside,to shoot arrows,collect tree seeds,build earth houses and climb trees.
Our kids have learned the names of the trees,and with the names have come familiarity and appreciation.As they tell all who show even a passing interest,maple(枫树)makes the best fighting sticks and white pines are the best climbing trees.
The air is clean and fresh.The water from the well has a pleasant taste,and it is perhaps the healthiest water our kids will ever drink.Though they have one glass a day of juice and the rest is water,they never say anything against that.
The seasons change just outside the door. We watch the maples turn every shade of yellow and red in the fall and note the poplars'(杨树)putting out the first green leaves of spring.The rainbow smelt fills the local steam as the ice gradually disappears,and the wood frogs start to sing in pools after being frozen for the winter.A family of birds rules our skies and flies over the lake.
41.What can be learned from Paragraph 2?A
A.The scenes are colorful and changeable.
B.There are many windows in the wooden house.
C.The views remind us that we are in a wooden house.
D.The lakes outside the windows are quite different in color.
42.By mentioning the names of the trees,the author aims to show thatC.
A.the kids like playing in trees
B.the kids are very familiar with trees
C.the kids have learned much knowledge
D.the kids find trees useful learning tools
43.What does the underlined sentence in the last paragraph mean?A
A.The change of seasons is easily felt.
B.The seasons make the scenes change.
C.The weather often changes in the forest.
D.The door is a good position to enjoy changing seasons.
44.What is the main purpose of the author writing the text?D
A.To describe the beauty of the scene around the house.
B.To introduce her children's happy life in the forest.
C.To show that living in the forest is healthful.
D.To share the joy of living in the nature.
分析 本文作者不仅详细描述了大自然的风景和季节的变化与在大自然中孩子会得到很多知识和快乐,而且还详尽地描述了作者与家人身居大自然怀抱中切身的美好感受和在此美景怀抱中生活的惬意之情.
解答 41.A 细节理解题.第2段中第一句话"Every window in our wooden house has a view,and the forest and lakes seldom look the same as the hour before."可知:每个窗户都会有一个不同的风景,森林和湖泊与一小时之前所见到的都不一样,因此作者身居的环境是多彩和变换的,故答案选A.
42.C 细节理解题.根据第四段话中"Our kids have learned the names of the trees…"与"As they tell all who show even a passing interest,maple(枫树)makes the best fighting sticks and white pines are the best climbing trees."可知孩子们已经了解了关于周围环境包括树在内的很多知识,故答案选C.
43.A 推理判断题.划线部分的字面意思为:季节就在门外变化着.再根据本段对于周围大自然的变化的描述可知,作者身处此地,能够很容易地感觉到季节的变换,故答案为A.
44.D 推理判断题.通读全文,不难了解,作者详细描述了大自然的风景和季节的变化,感受到在大自然中孩子会得到很多知识和快乐,目的是为了和我们分享这些快乐.故答案为D.
点评 本文作者告诉我们在大自然中孩子会得到很多知识和快乐.本文考查细节题为主,细节题可以在文章中直接找到与答案有关的信息?或是其变体.搜查信息在阅读中非常重要它包括理解作者在叙述某事时使用的具体事实、数据、图表等细节信息.在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节.做这类题一般采用寻读法?即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案.