18.I was headed out the door the other day with my two sons.We were going to drive to the local grocery store to pick up a few odds and ends that we had run out of during the week.I shut the door quickly because my dogs were already barking at being left behind in the house.We headed down the hill but when I reached into my pocket for the car keys,they weren't there.Shaking my head,I walked back up the hill and saw my keys still dangling from the hook(挂钩)where I always hang them.
This,of course,isn't the only time I have forgotten something recently.In fact,it seems to be happening more and more.There isn't a week that goes by that I don't forget something and then remember it later in the day or misplace something and have to go looking for it.The medical professionals all reassure(使…安心)me that this is a normal part of getting older.They say not to worry about it and to take it with a smile.I am doing my best to do so.
I think I will be alright with my forgetful mind too as long as I can keep remembering the important things in life.I don't mind misplacing my keys as long as I can remember that God loves me.I don't mind forgetting what I came into a room for as long as I can remember what I am in this life for.I don't mind being a bit absent-minded as long as I am being loving-hearted.
May you always remember the important things in life:You were created in love.You were created to love.You are called to kindness and made for joy.You can make a difference in this world with every choice you make.
32.What do the underlined words refer to?A
A.Small household items.
B.Food for dogs.
C.The car keys.
D.Clothes for children.
33.What can we learn about the author?A
A.He has accepted the doctors'advice.
B.He seldom forgets to put things in place.
C.He doesn't like to be troubled by his dogs.
D.He is sure to recover from his forgetful mind.
34.If the author misplaced his keys again,heC.
A.would get mad
B.would turn to God
C.wouldn't care about it
D.wouldn't forget to smile
35.The author's purpose of writing this passage isD.
A.to tell us it is normal to get old
B.to describe an unforgettable story
C.to encourage us to love and help others
D.to remind us to value the important things.
分析 本文属于说明文阅读,作者通过这篇文章主要向我们描述了要记住人生中最重要的事情,其他的不要太在意.
解答 32.A.词义猜测题.根据第一段We were going to drive to the local grocery store to pick up a few odds and ends that we had run out of during the week可知们要开车去当地的杂货店买一些零碎的东西,意为小的家庭用品;故选A
33.A.细节理解题.根据文章I think I will be alright with my forgetful mind too as long as I can keep remembering the important things in life可知作者接受了医生的建议;故选A.
34.C.细节理解题.根据文章I don't mind misplacing my keys as long as I can remember that God loves me.I don't mind forgetting what I came into a room for as long as I can remember what I am in this life for可知如果作者又错放了他的钥匙,他不会介意;故选C
35.D.推理判断题.根据最后一段May you always remember the important things in life:You were created in love.You were created to love可知作者写这篇文章的目的是提醒我们珍视重要的事情;故选D.
点评 考察学生的细节理解和推理判断能力,做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确的选择.在做推理判断题不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.