18.Has a doctor ever given you a note to take to the chemist (药剂师)for some medicine?Are you able to read the note easily?Some doctors write clearly,but most doctors do not.Chemists have more chances to read doctors'notes,but sometimes doctors write so badly that even the chemist can't read them.
One day a lady wrote to a doctor inviting him to have dinner at her house.The doctor wrote an answer,but he didn't write clearly and the lady couldn't read it.
"What shall I do?"she said to her husband,"I don't know whether he is coming or not.I don't want to give him a telephone call and say that I can't read his writing."
Her husband thought a moment,then he had an idea.
"Thank you,"said his wife."That's a very good idea."
She went to the chemist's shop and gave the doctor's note to the chemist.The chemist looked at it very carefully.Then he said politely,"Could you wait a moment,madam?"He went to the back of the shop.After a few minutes he returned carrying a large bottle.He gave the bottle to the lady and said,"Three times a day and one spoonful at a time."
29.It isD for us to read the notes written by most doctors.
A.right B.pleased C.easy D.difficult
30.The lady wrote a doctor a letter becauseD.
A.she wanted to see him
B.she didn't want to give him a telephone call
C.she wanted to get some medicine for her husband
D.she wanted to invite him to dinner
31.The husband thoughtB.
A.the letter was for the chemist
B.the chemist could give them answer
C.the chemist would give them the right medicine
D.the chemist couldn't read,either
32.After reading the story,we knowA.
A.the chemist couldn't read the doctor's note
B.the doctor refused to come to the lady's house
C.the doctor agreed to come to the lady's house
D.the chemist could read the doctor's note.
分析 本文主要讲述了医生开的药方很少有人看的懂,即便经常接触的药剂师也如此.从而引发的笑话
解答 29.D 细节理解题,根据文中语句"Chemists(药剂师) have more chances to read doctors'notes,but sometimes doctors write so badly that even the chemist can't read them."药剂师有很多机会读到医生开的药单,但是有时医生的药单是如此的潦草以至于药剂师都看不懂,由此可知,我们更看不懂,结合选项,故选D
30..D 细节理解题,根据文中语句"One day a lady wrote to a doctor inviting him to have dinner at her house."理解可知.女士邀请医生共进晚餐,结合选项,故选D
31.B 细节理解题,根据文中She went to the chemist's shop and gave the doctor's note to the chemist.The chemist looked at it very carefully丈夫告诉妻子把医生的回复给药剂师看,或许药剂师能给她答案,结合选项,故选B
32..A 细节理解题,根据文中最后一自然段的语句Then he said politely,"Could you wait a moment,madam?"He went to the back of the shop.After a few minutes he returned carrying a large bottle.He gave the bottle to the lady and said,"Three times a day and one spoonful at a time."药剂师拿着医生给女士的邀请的回复却开了一瓶药给女士,由此推断,药剂师也没看懂字条,结合选项,故选A
点评 本文是一个人物故事类阅读理解,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据.