精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
2.The Spring Festival is the biggest festival for Chinese people all around the world.The celebration usually lasts for 15days.There is a lot to do.
On the eve of the Spring Festival,family members get together and have big meals.Their favourite dish on this day is dumplings.
Days before the Spring Festival,families will clean their homes.People think cleaning sweeps away bad luck.It makes the house ready for good luck.
The colour red is everywhere during the Spring Festival.People think red is a happy colour and will bring them a bright future.People wear red,too.They decorate (装饰) their homes with pieces of red paper.Kids get a lot of"hong bao".It is a red paper bag with money in it.Usually,older people give younger ones"hong bao".They think it brings good luck.
The Spring Festival is the time to make everybody happy.So don't say any bad words or do anything that will bring unhappiness to other people.
For instance,you'd better not say any bad words like"death".Don't break anything.People think that it means your luck is running out.
Also,don't borrow or lend money on these days.If you have borrowed money,return it before the Spring Festival.

52. What do most people do on the eve of the Spring Festival?A
A.Family members gather for a big meal.
B.Friends eat dumplings together.
C.They borrow money from friends.
D.They give each other"hong bao".
53.Which of the following things is not supposed to happen during the Spring Festival?B
A.Returning money before the Spring Festival.
B.Saying words that have to do with death.
C.Wearing red clothes.
D.Decorating houses with red paper.
54.The underlined phrase"running out"probably means"C".
A.跑出去     B.打碎      C.耗尽      D.离开
55.We can tell from the story that the Spring Festival isD.
A.a time of harvest and fun
B.celebrated for one whole month
C.only celebrated in China
D.a time for families to get together.

分析 本文是一篇历史文化类阅读,主要简单介绍了一些中国春节的习俗和禁忌.

解答 52-55.ABCD
52题答案:A考查细节推理,根据文章第二段的On the eve of the Spring Festival,family members get together and have big meals.(在除夕夜,家人相聚一起吃大餐)可知本题答案为A选项.
53题答案:B考查细节推理,根据文章倒数第三段的So don't say any bad words or do anything that will bring unhappiness to other people.For instance,you'd better not say any bad words like"death".(因此不要说任何不好的话、不要做任何会给别人带来不悦的事情.例如说与"死"相关的话)可知在春节期间不能跟别人说与死有关的话,因为中国人是很忌讳在春节这么喜庆的节日里听到"死"的;故本题答案为B选项.
54题答案:C考查词义猜测,中国的传统观念认为过年的时候如果打碎了东西,则意味着来年财运尽失(当然也有"岁岁平安"一说);故横线短语意为"耗尽".
55题答案:D考查细节推理,根据文章第二段的On the eve of the Spring Festival,family members get together and have big meals.(在除夕夜,家人相聚一起吃大餐)可知春节是"家人团聚的时刻",故本题答案为D选项.

点评 本文是一篇历史文化类阅读,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对 性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

12.All people don't like to work hard but everyone likes to enjoy life.
Not all people like to work hard but everyone likes to enjoy life.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

13.Since John has arrived,let's start our work right away.
Nowthat John has arrived,let's start our work right away.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

10.This is a song millions of Americans will hear this New Year's Eve.It is called Auld Lang Syne (《友谊地久天长》).It is the traditional music played during the New Year's celebration.Auld Lang Syne is an old Scottish poem.It tells about the need to remember old friends.
  The words"auld lang syne"mean"old long since".No one knows who wrote the poem first.However,a version by Scottish poet Robert Bums was published (出版) in 1796.The words and music we know today first appeared in a song book three years later.
   The song is played in the United States mainly on New Year's Eve.The version (译文) you are hearing today is by the Washington Saxophone Quartet.As we end our program with Auld Lang Syne.I would like to wish all our radio friends a very Happy New Year!This is Buddy Thomas.
33.This passage is f romD.
A.a newspaper.
B.a magazine.
C.a TV program.
D.a radio program.
34.From the passage,we know that The song Auld Lang Syne mainly played in the USAA.
A.On New Year's Eve.B.On Christmas Eve.C.On weekends.D.On holidays.
35.The song Auld Lang Syne is aboutC.
A.the history of Scotland          
B.an old Scottish poet
C.the need to remember old friends  
D.t he wishes to the radio friends.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

17.A.unreasonable  B.practically   C.frequently  D.conducted   E.maintain   F.evaluate
G.activate      H.increased     I.connection  J.outstanding  K.description

Developing an original and creative idea requires that two completely different networks in the brain work at the same time:the associative network alongside the more"conservative(保守的)"network,according to new research (41)D at the University of Haifa.
The researchers (42)E that"creative thinking apparently requires‘checks and balances'."According to the researchers,creativity is our ability to think in new ways to solve problems.But not every original solution is considered a creative one.If the idea is not fully applicable,it is not considered creative,but simply one which is (43)A.
The researchers assumed that for a creative idea to be produced,the brain must (44)G a number of different and perhaps even contradictory(矛盾的) networks.In the first part of the research,respondents were given half a minute to come up with a new,original and unexpected idea for the use of different objects.Answers provided with low frequency received a high score for originality,while those given (45)C received a low score.In the second part,respondents were asked to give,within half a minute,their best characteristic(46)K of the objects.During the tests,all subjects were scanned using an FMRI device to examine their brain activity while providing the answer.
The researchers found(47)H brain activity in an"associative"region among participants whose originality was high.This region,which includes the medial brain areas,mainly works in the background when a person is not concentrating,similar to daydreaming.
But the researchers found that this region did not operate alone when an original answer was given.For the answer to be original,an additional region worked in cooperation with the associative region-the administrative control region,a more"conservative"region related to social norms and rules.The researchers also found that the stronger the (48)I,the better these regions work together in parallel,the greater the level of originality of the answer.
"On the one hand,there is surely a need for a region that produces innovative ideas,but on the other hand there is also the need for one that will know to (49)F how applicable and reasonable these ideas are.The ability of the brain to operate these two regions in parallel is what results in creativity.It is possible that the most (50)J creations of humanity were produced by people who had an especially strong connection between the two regions,"the researchers concluded.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:短文改错

7.假定英语诹上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文文中共有10处语言错误,每句中最多有两处.错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改,
增加:在缺词处加一个漏字符号(^),并在其下面写出该加的词.
删除:把多余的词用(\)划掉.
修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词.
注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;
2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分.
On the first day when I went to high school,I felt exciting.After 9years'study,I felt I was so closely to university.During the first year,I made many friends.I got to know all of my  classmates.Because the school work was tough.I shared happiness and sorrow for my friends.When second year came,I was arranged to other class.I was worried that no one could talk to me,but I made new friends quickly.Now it was the last year of my high school life,but I'm determined to study more harder and make greater progress.High school life is challenging for me,but I won't give out.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

14.假设你的英文名为Jack,是英国诺丁汉大学的中国留学生.你负责为在该校就读的32名中国学生筹划圣诞节期间的苏格兰之行,为期7天,请你给诺丁汉的STA(Students'Travel Agency)经理Phil发一封电子邮件,联系有关事宜.要点如下:
(1)希望能够派车接送;
(2)需要一名说标准英语,并非常熟悉苏格兰的导游;
(3)请求告知旅行日程及就餐、旅馆、费用等情况;
(4)你的联系方式:电子邮箱地址:Jackwang@yahoo.com.cn 或电话号码07747745007
注意:(1)词数:100词左右;
(2)开头和结尾已为你写出,不计入总词数;
(3)参考词汇:诺丁汉大学 Nottingham University 旅馆住accommodation;
旅行日程安排itinerary ( n.);      长途客车coach
Hi,Phil,
I'd like you to organize a trip to Scotland for us.
                                                                  
Yours Truly,
Jack.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

11.When I first heard about geocaching(地理寻宝),I was skeptical.But the more I thought about it,the more it seemed like an interesting idea.I at least wanted to try it once.
   Having familiarized myself with how the game works,I set out in search of my first cache.My trip took me through a series of lively hutong (胡同),past a number of small temples,and right into the courtyard of a quiet youth hotel.I spent  several  minutes  looking  around,but  couldn't  find anything.Just before I was about to give up,I spotted a colorful object in the crack of a wall.Could it be the hidden cache?
    At  that  moment  a  group  of  backpackers  arrived.According to the game's rules,people who are not in the game must not be allowed to find out about secret caches.So I pretended to make a phone call while waiting for them to leave.When the coast was clear,I grabbed the object.It was the cache!I opened it and pulled out a crumpled (皱的) sheet of paper with several names and celebratory messages written on it.I added my own and replaced the cache in its hiding place,ready for the next geocacher to find.
     It may seem like a simple game,but the idea that there are caches hidden all around us is exciting.Once you're hooked,it's easy to set yourself the goal of finding every single cache in a neighborhood or even an entire city.The real treasure,however,is not the cache itself,but the places it takes you to.
    Hunting for further caches has since introduced me to places which I didn't even know existed.Some are peaceful parks,while others are forgotten historical sites.A few caches have even been in places I passed regularly without giving them any thought.Now,I feel a much closer connection.

24.What was the author's initial(最初的) attitude to geocaching?C
   A.He thought it interesting.
   B.He wanted to try it at once.
   C.He showed little interest in it.
   D.He found it unsuitable for him.
25.Where did the author find the cache?D
   A.In a hutong.  B.In a temple.
   C.In a well.    D.In a hotel.
26.When a group of backpackers were approaching,the authorD.
   A.pretended to be cleaning the yard
   B.made a call to other geocachers
   C.didn't allow them to come in
   D.tried to keep the cache secret
27.In what way does the author benefit from geocaching?A
   A.He's more familiar with the city.
   B.He has found much treasure.
   C.He has made more friends.
   D.He has mastered hunting.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:填空题

12.Between sports,games,and playing outside,there is lots of competition for kids'time.Here are some ways they can still keep up their reading.
(36)A
Encourage kids to take five or ten minutes at the beginning of each day to read,before doing anything else.They can even set a timer (计时器).It's always possible that they'll want to keep going after their time is up.
Match books to activities
Know a child going to soccer camp?Connect him or her with sports stories by authors like Matt Christopher.(37)E The Summer of May by Cecilia Galante is a moving story about a girl experiencing her own summer school.
(38)B
Encourage children to always carry a book with them.It sounds simple,but kids may be surprised to discover all the time during the day they have for reading-on the bus to camp,in a waiting room,or during breaks.
Have family reading time
Just as you set aside time for reading during the school year,ask families to devote 20minutes a day to books.(39)D
Set goals
Some kids will have no problem finishing reading four books in the summer.(40)G Meet with kids to determine them.

A.Read over breakfast
B.Always carry a book
C.Read for fun
D.Every family member should read during this time,including Mom and Dad.
E.Have a student who'll be in summer school?
F.That means three months with books can make a difference in their vocabularies.
G.Others may need to make sound plans,such as two books a month.

查看答案和解析>>

同步练习册答案