精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
5.Life is difficult.
What do you think about life?Maybe most people say that life is difficult.But life is no longer difficult once we truly understand and accept it.Most people do not fully see this truth.Instead,they complain about their problems and difficulties as if life should be easy.It seems to them that their difficulties represent a special kind of suffering especially forced upon (强加于) them or their families,their class,or even their nation.
What makes life difficult is that the process (过程) of facing and solving problems is a painful one.Problems,depending on their nature,cause us sadness or loneliness or regret or anger or fear.These are uncomfortable feelings,often as painful as any kind of physical pain.And since life causes an endless series of problems,life is always difficult and is full of pain as well as joy.
Yet,it is in this whole process of solving problems that life has its meaning.
Problems are the serious test that tells success from failure.When we desire to encourage the growth of the human spirit,we encourage the human ability to solve problems,just as in school we set problems for our children to solve.It is through the pain of meeting and working out problems that we learn.As Benjamin Franklin said,"Those things that hurt instruct."It is for this reason that wise people learn not to fear but to welcome the pain of problems.

24.The writer probably used just one short sentence in the first paragraph toD.
A.show his opinion       
 B.argue with readers
C.give an example         
D.get readers'attention
25.According to the passage we give school children difficult problems in order toA.
A.encourage them to solve problems
B.teach them to fear the pain of solving problems
C.help them learn to deal with pain
D.teach them how to respect problems
26.The saying from Benjamin Franklin"Those things that hurt instruct."suggests thatC.
A.we do not learn from experience
B.we do not learn when we are in pain
C.pain teaches us important lessons
D.the pain of problems is not welcome
27.The passage mainly tells us thatA.
A.we become stronger by facing and solving the problems of life
B.life is difficult because our problems bring us pain
C.people like to complain about their problems
D.everybody has problems.

分析 本文属于说明文阅读,作者通过这篇文章主要向我们描述了生活是艰难的,我们只有面对和解决生活中的问题时才能变得坚强,生活才会美好.

解答 24.D.推理判断题.根据第一段Life is difficult可知作者只使用了一个短句是为了吸引读者的注意力,作出强调;故选D.
25.A.细节理解题.根据最后一段When we desire to encourage the growth of human spirit,we encourage the human ability to solve problems,just as in school we set problems for our children to solve可知我们给出了小学生难以解决的问题是为了鼓励他们学习;故选A.
26.C 推理题.根据文章内容,Problems are the serious test that tells success from failure…It is through the pain of meeting and working out problems that we learn.As Benjamin Franklin said,"Those things that hurt instruct."It is for this reason that wise people learn not to fear but to welcome the pain of problems.麻烦事是区别成功与失败的严肃的测试.通过遇到问题并解决问题,我们才从中得到收获和启发.正如本杰明所说:失败的痛苦教会我们重要的经验教训.也正是如此,聪明的人们才不惧怕失败而是乐意接受其挑战.结合选项,故选C
27.A 写作意图.根据文章内容,主要讲述了生活是艰难的,我们只有面对和解决生活中的问题时才能变得坚强,生活才会美好.结合选项,故选A

点评 本文是一个人生感悟类阅读理解,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

15.Silence is unnatural to man.He begins life with a cry and ends it in stillness.In between he does all he can to make a noise in the world,and he fears silence more than anything else.Even his conversation is an attempt to prevent a fearful silence.If he is introduced to another person,and a number of pauses occur in the conversation,he regards himself as a failure,a worthless person,and is full of envy(妒忌) of the emptiest-headed chatterbox(喋喋不休的人).He knows that ninety-nine percent of human conversation means no more than the buzzing of a fly,but he is anxious to join in the buzz and to prove that he is a man and not a waxwork figure(蜡塑人像).
The aim of conversation is not,for the most part,to communicate ideas; it is to keep up the buzzing sound.There are,it must be admitted,different qualities of buzz; there is even a buzz that is as annoying as the continuous noise made by a mosquito.But at a dinner party one would rather be a mosquito than a quiet person.Most buzzing,fortunately,is pleasant to the ear,and some of it is pleasant even to the mind.He would be a foolish man if he waited until he had a wise thought to take part in the buzzing with his neighbors.
Those who hate to pick up the weather as a conversational opening seem to me not to know the reason why human beings wish to talk.Very few human beings join in a conversation in the hope of learning anything new.Some of them are content if they are merely allowed to go on making a noise into other people's ears,though they have nothing to tell them except that they have seen two or three new plays or that they had food in a Swiss hotel.At the end of an evening,during which they have said nothing meaningful for a long time.They just prove themselves to be successful conservationists.

27.According to the author,people make conversation toD.
A.exchange ideas
B.prove their value
C.achieve success in life
D.overcome their fear of silence
28.By"the buzzing of a fly"(Para.1),the author means"C".
A.the noise of an insect       B.a low whispering sound
C.meaningless talks       D.the voice of a chatterbox
29.According to the passage,people usually talk to their neighborsB.
A.about whatever they have prepared
B.about whatever they want to
C.in the hope of learning something new
D.in the hope of getting on well
30.What is the author's purpose in writing the passage?D
A.To discuss why people like talking about weather.
B.To encourage people to join in conversations.
C.To persuade people to stop making noises.
D.To explain why people keep talking.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:书面表达

16.假设你是李华.你的加拿大笔友卡尔想了解中国流行的广场舞(square dance)的相关情况.请你用英语给他写封回信,要点包括:
1.跳广场舞的时间、地点、参与人员等;
2.广场舞流行的原因;
3.广场舞引起的争议.
注意:
1.词数100字左右;
2.开头和结尾已经写出,不计入总词数;
3.可以适当增加细节,以使行文连贯.
Dear Carl,
I'm delighted to hear from you and I will tell you what you're curious about…
Square dance becomes more popular than anytime before.However,it's a little different from the dance you are familiar with.In the morning or after dinner,people,especially elderly women,will gather in squares to dance to popular music.More and more young people are also joining in now.
There are many reasons behind its popularity.First of all,China has made great progress in its social and economical development in the past decades,and people have more time and energy to enjoy themselves.Besides,doing the square dance is a good way for people to get fit.
However,because dancers play loud music and occupy lots of public places,they annoy many people.Maybe square dancers need to make some changes.
Yours,
Li Hua.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

13.Last week I visited one of my old neighborhoods in Washington D.C.I had not been there for twenty years and as I walked along the street,my mind was flooded by memories of the past.I saw the old apartment building where I had lived and the playground where I had played.As I viewed these once familiar surroundings,images of myself as a child there came to mind.However,what I saw and what I remembered were not the same.I sadly realized that the best memories are those left untouched.
My old apartment building,as I remember,was bright and alive.It was more than just a place to live.It was a movie house,a space station,or whatever my young mind could imagine.I would steal away with my friends and play in the basement.This was always exciting because it was so cool and dark,and there were so many things there to hide among.There was a small river in the back of the building.We would go there to lie in the shade of trees and enjoy ourselves.
However,what I saw was completely different.The apartment building was now in disrepair.What was once more than a place to live looked hardly worth living in.The windows were all broken.The once clean walls were covered with dirty marks.The river was hardly recognizable.The water was polluted and the trees and flowers were all dead.The once sweet-smelling river now smelled terrible.It was really heartbreaking to see all this.
I do not regret having seen my old neighborhood.However,I do not think my innocent childhood memories can ever be the same.I suppose it is true when they say,"You can never go home again."

24.In the first two paragraphs of the passage the writer tells us thatD.
A.he was very imaginative when he was a child
B.he came from a very poor neighborhood
C.he lived in Washington D.C.for twenty years
D.he had pleasant memories of his old neighborhood
25.How did the writer feel when he visited his old neighborhood in Washington D.C.?A
A.Very sad.
B.Quite excited.
C.Very regretful.
D.Greatly surprised.
26.On his visit to his hometown,the writer found the old apartment buildingB.
A.had been repaired                
 B.seemed unfit to live in
C.could hardly be recognized          
D.looked dirty and smelt horrible
27."You can never go home again"in the last sentence of the passage means thatC.
A.a visit to one's hometown will bring back many sad memories
B.one should never revisit his hometown after many years of absence
C.one will never find his hometown the same as it was in his childhood memory
D.a visit to one's hometown will bring back one's pleasant memories of home.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:听力题

20.What color dress does the man tell the woman to wear?
A.Red.B.Blue.C.Grey.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:听力题

10.Whose phone is ringing?
A.The woman's.B.The man's.C.Someone else's.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:词汇应用

17.We didn't know you were in trouble at that time,otherwise (否则)we would have given you a hand.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

14.The boys were working in the room __________ by some tall trees.(  )
A.surroundingB.surrounds
C.surroundedD.having surrounded

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解

15.In the second half of each year,many powerful storms are born in the tropical Atlantic and Caribbean Sea.Of these,only about half a dozen produce the strong,rotating winds of 75 miles per hour or more that give them hurricane status (身份),and several usually make their way to the coast.There they cause millions of dollars of damage,and bring death to large numbers of people.
The great storms that hit the coast start as innocent rotating disturbances (扰乱) hundreds or thousands of miles out to sea.As they travel aimlessly over water warmed by the summer sun,they are carried westward by the trade winds (信风).When conditions are just right,warm,moist (潮湿的) air flows in at the bottom of such a disturbance,moves upward through it and comes out at the top.In the process,the moisture in this warm air produces rain,and with it the heat is changed into energy in the form of strong winds.As the heat increases,the young hurricane begins to swirl (旋动) in a counter-clockwise (逆时针方向) motion.
The average life of a hurricane is only about nine days,but it contains almost more power than we can imagine.The energy in the heat released (释放) by a hurricane's rainfall in a single day would satisfy the entire electrical needs of the United States for more than six months.Water,rather than wind is the main source of death and destruction in a hurricane.A typical hurricane brings 6 to 12-inch downpours resulting in sudden floods.Worst of all is the powerful movement of the sea-the mountains of water moving toward the low pressure hurricane center.The water level rises as much as 15feet above normal as it moves toward shore.

33.When does an ordinary tropical storm turn into a hurricane?D
A.When it begins in the Atlantic and Caribbean Sea.
B.When it hits the coastline.
C.When it travels aimlessly over water.
D.When its wind reaches a speed of 75 miles per hour.
34.What is the worst thing about the hurricane?A
A.The destructive effect of water.
B.The heat it releases.
C.It lasts about nine days.
D.Strong winds.
35.The counter-clockwise swirling of the hurricane is brought about byD.
A.the low pressure center of the storm   
 B.the force of waves of water
C.the trade winds                  
D.the increasing heat.

查看答案和解析>>

同步练习册答案