精英家教网 > 高中英语 > 题目详情
18.I've always felt a need to be prepared for whatever situation I've found myself in.
My mother once took me to a store when I was seven years old.She and I got to the checkout counter,and she realized she had forgotten a couple of things on her shopping list.She left me with the cart and ran off to get what she needed.
"I'll be right back."she said.
She was gone just a few minutes,but at that time,I had loaded all the things on the belt and everything was rung up.I was left staring at the cashier,who was staring at me."Do you have money for me,son?"she said."I'll need to be paid."
I didn't realize she was just trying to amuse herself.So I stood there,ashamed and embarrassed.
By the time my mom returned,I was angry."You left me here with no money!This lady asked me for the money,and I had nothing to give her."
Now that I'm an adult,you'll never catch me with less than $200 in my wallet.I want to be prepared in case I need it.
I've always admired people who are over-prepared.In college,I had a classmate named Norman.One day he was giving a speech on an overhead projector(投影仪) and in the middle of his talk,the light bulb(灯泡)on the projector blew out.We would have to wait ten minutes until someone found a new projector.
"It's Okay."he announced."There's nothing to worry about."
We watched him walk over to his bag and pull something out.He had brought along a spare bulb for the overhead projector.Who could even think of that?
I often told my students,"When you go into the wilderness,the only thing you can depend on is what you take with you."And essentially,the wilderness is anywhere but your home or office.So take money.Pack a light bulb.Be prepared.

28.Why was the boy angry with his mother?D
A.His mother forgot to buy something.
B.He had just quarreled with the cashier.
C.His mother left him alone.
D.He lost face in front of the cashier.
29.Why did the cashier ask the boy to pay for the purchases?D
A.The boy's mother was away for something else.
B.The boy was shopping by himself.
C.The boy's mother asked her to do so.
D.The cashier was playing a joke on him.
30.Why did Norman bring a spare bulb with him?B
A.He knew the classroom equipment was of poor quality.
B.He was always well-prepared.
C.He knew the bulb on the projector would blow out.
D.His speech was about bulbs.
31.What does the writer want to tell us?C
A.Chances favor those who are well-prepared.
B.Money is the key that opens all doors.
C.In fair weather,prepare for a rainy day.
D.Accidents happen almost every day.

分析 本文属于记叙文阅读,是教育类小故事阅读,作者通过讲述两个小故事告诉我们凡事都要做最好的准备.

解答 28:D 细节理解题.由第五段第二句"So I stood there,ashamed and embarrassed"以及第六段第二句"You left me here with no money!This lady asked me for the money,and I had nothing to give her!"可知,男孩当时没有意识到收银员在和他开玩笑,因此很生气,觉得妈妈把他一个人留在收银台却没钱结账使得他很丢脸,很窘迫.故正确答案为D.
29:D 细节理解题.由第五段第一句话"I didn't realize she was just trying to amuse herself"可知,当时那个收银员只是在和他开玩笑,逗他玩,他却没有意识到这一点.故正确答案为D.
30:B 细节理解题.由倒数第四段第一句"I've always admired people who are over-prepared."可知,"我"一直敬佩那些预先做好准备的人,紧接着举例讲述大学同学诺曼未雨绸缪,做演示时还带着备用灯泡的故事.可见,诺曼带着备用灯泡是因为他是一个总是做好了充分准备(well-prepared)的人.故正确答案为B.
31:C 主旨大意题.文章的最后一段"So take money.Pack a light bulb.Be prepared."点明主旨,即要时刻做好准备,学会未雨绸缪.C项正确.A项"天有不测风云",B项"有钱能使鬼推磨",均不符合文章的主旨.D项"机会总是青睐有准备的人",本文侧重告诉人们在坏事没发生之前要做好准备,并没有强调做准备会给人带来机遇.故正确答案为C.

点评 本文是一个人物故事类阅读理解,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据.

练习册系列答案
相关习题

科目:高中英语 来源: 题型:听力题

8.听第9段材料,回答第13 至16题.
13.Why was the boy a bit nervous?
A.He was a newcomer to the school.
B.He was afraid of getting up early.
C.He didn't prepare for the exam.
14.What time does the first class begin?
A.At 10 to 8:00.    B.At 8:20.    C.At 8:00.
15.What must the students do before morning reading?
A.Do morning exercises.    B.Turn in homework.    C.Copy words and expressions.
16.What can they do if they feel hungry?
A.Have something to eat in class.    B.Buy something to eat during the break.
C.Ask the teacher for some food.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:听力题

9.听第8段材料,回答第10至12小题.
10.Where was the man born?
A.Florida.B.Chicago.C.Indiana.
11.Why did the woman and her mother move here?
A.It's cool here     B.It's warm here.C.It's dry here.
12.Where does the conversation probably take place?
A.At a bus stop.B.At an airport.    C.At an office.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:词汇应用

6.They rewarded the boy with $5for bringing back the dog.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:词汇应用

13.Tom was cutting the grass,andmeanwhile(同时)Mike was planting the roses.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:词汇应用

3.I would rather play football on the playground than having a talk with them.having改为have.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

10.-You are always full of ________.Can you tell me the secret?
-Taking plenty of exercise every day.(  )
A.powerB.strengthC.forceD.energy

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:词汇应用

7.On his way to the sweet shop,my nephew,George dropped his fifty pence and it bounced along the pavement and then disappeared down a drain.

查看答案和解析>>

科目:高中英语 来源: 题型:选择题

6.Unless ________ equally ____ men,we may refuse to work in the company.(  )
A.treating; toB.treated; asC.treated; toD.treating; as

查看答案和解析>>

同步练习册答案